logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie do zdalnego pomiaru temperatury w kotłowni na 70m, skrętka komputerowa

joy 09 Maj 2007 19:18 3781 6
REKLAMA
  • #1 3866793
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Witam potrzebuje jakieś urządzenie do pomiaru temperatury na odległość, już piszę do czego to ma służyć kotłownia w której spalane są trociny oddalona o jakieś 70m, położony kabel to skrętka komputerowa, która biegnie przez halę produkcyjną, a w biurze ma być wyświetlana temperatura na piecu i sygnalizacja przekroczenia max i min temperatury zadanej, nie mam w tej dziedzinie doświadczenia a chciałbym zastosować coś prostego i niezawodnego. Proszę o jakieś propozycje.
  • REKLAMA
  • #2 3867195
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Poczytaj o "DS 1820".Nie napisałeś jaki zakres temperatur cię interesuje ?
  • REKLAMA
  • #3 3867597
    joy
    Poziom 21  
    najlepiej jakby to było gotowe urządzenie, nie chcę na kimś eksperymentować, zakres temperatur to od 10 do 90 stopni. i najlepiej wyświetlacz LED
  • REKLAMA
  • #4 3868232
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Może Pt-100 + przetwornik na 4...20mA i do tego jakiś wyświetlacz?
    Handluje tym choćby termoprecyzja.
  • REKLAMA
  • #5 3868920
    MMarcin76
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    a czy ta skrętka ma wolną parę przewodów?
  • #6 3869447
    joy
    Poziom 21  
    To chyba oczywiste że mam wolną parę ba nawet cztery bo tyle znajduje się w skrętce komputerowej, troszkę poszperałem w necie i to znalazłem http://www.lumel.com.pl/pl/obszary_dzialalnosci/pomiar_pradu_i__napiecia/art81.html
    do tego przetwornik prądowy i czujnik przy piecu co o tym sądzicie. I spełnia wszystkie moje wymagania, może jeszcze jakieś propozycje.
  • #7 3869635
    MMarcin76
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    jak dla mnie to zdrowe rozwiązanie, ja osobiście wziąłbym coś z Aplisensa, teraz POLSKA :D

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwane jest urządzenie do zdalnego pomiaru temperatury w kotłowni oddalonej o około 70 m, z wykorzystaniem istniejącego kabla skrętki komputerowej. Zakres pomiarowy temperatury to 10–90°C, z wyświetlaczem LED oraz sygnalizacją przekroczenia zadanych wartości minimalnych i maksymalnych. Propozycje obejmują czujnik DS1820, jednak brak gotowych urządzeń z tym sensorem spełniających wszystkie wymagania. Alternatywnie sugerowano zastosowanie czujnika Pt-100 wraz z przetwornikiem prądowym 4–20 mA oraz dedykowanym wyświetlaczem, co umożliwia przesył sygnału na duże odległości przy wykorzystaniu wolnej pary przewodów w skrętce. Wskazano również rozwiązania firmy Lumel oraz Aplisens, które oferują przetworniki i systemy pomiarowe kompatybilne z takimi zastosowaniami. Propozycje te są oceniane jako proste, niezawodne i dostosowane do warunków przemysłowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA