logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja systemu na dyskach SCSI z kontrolerem AHA 2920A na Fujitsu D1214

Bruum 10 Maj 2007 01:28 2184 11
REKLAMA
  • #1 3868243
    Bruum
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witam i dziękuję za zainteresowanie! Wpadło mi w ręce parę dysków scsi, skombinowałem kontroler i tasiemkę. Chciałbym zrobić cos takiego, żeby w kompie z płytą jak w temacie, zainstalować system na dyskach scsi. Czy jest to możliwe? Kontroler to staruszek AHA 2920A. Bios widzi tylko dysk, który dodatkowo podpięty jest na ide, wykrywa też, że ma coś w pci. Może to pora lub wiek sprawiły, a może rzeczywiście podczas paru prób w oknie startowym z informacjami o systemie (procesor, pam. dyski itp.) pojawiła się informacja o kontrolerze, jednak płyta ma głupi zwyczaj wyświetlania okna z nazwą producenta a następnie przechodzi do uruchamiania systemu. Da się to ugryźć?
  • REKLAMA
  • #2 3868568
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 234
    W biosie komputera trzeba ustawić boot from SCSI.
    Kontroler wykrywa dysk podpięty na taśmie ?
    Dysk jest zaterminowany ?
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #3 3868609
    Bruum
    Poziom 23  
    Serdeczne dzięki za odpowiedź! Kłopot w tym, że w biosie nie znalazłem boot from scsi. Sądzi kolega, że może się ta opcja pojawić jak wszystko między kontrolerem adyskami będzie ok? Tasiemki nie mam zaterminowanej-świeci się diodka term na kontrolerze. Czy to może być źródło problemu? To mój pierwszy kontakt z scsi stąd dziwne pytania.
  • REKLAMA
  • #4 3868618
    PitD

Ocena: 234
    Zgłasza ci się bios od SCSI ?
    Jeżeli coś wypisuje to podaj ten komunikat.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #5 3869158
    Bruum
    Poziom 23  
    Witam ponownie! Widzisz Kolego-nie wiem jak go wywołać. Ekran mam w postaci ładnego napisu fujitsu-siemens i paska u dołu-przeszukiwanie i podpowiedź f2-setup. Jak wcisnę, to wchodzę do biosu płyty i tyle. W biosie płyty nic na temat scsi nie ma. Jak wejdę w peryferia to przy numerze gniazda pci, w którym siedzi adapter, jest gwiazdka, więc chyba go wykrywa. Co mu dalej zrobić?
  • #7 3880826
    Bruum
    Poziom 23  
    Witam i dziękuję za odpowiedzi. Z podanej strony pobrałem parę pożytecznych rzeczy-dzięki. Bios się zgłasza lecz bardzo krótko-jak przytrzymać ten ekran? Dalsze życie tematu-poszedłem na skróty-na zwykłym dysku postawiłem win2000. Znajduje kontroler ale dysków nie. Pytanie-czy bez terminacji taśmy połączy się kontroler z dyskami scsi na tyle żeby je w ogóle wykryć, czy też nie?
  • REKLAMA
  • #8 3890484
    Bruum
    Poziom 23  
    Jeszcze takie pytanie-jest może jakiś łopatologiczny opis uruchamiania takiego cudownego zestawu po polsku?
  • #9 3899329
    gnysiu
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Owszem musisz mieć podłączony terminator na końcu taśmy. Powinieneś zwrócić uwagę na to jakiego terminatora użyć, LVD czy zwykły ale najlepiej kupić uniwersalny.
  • #10 3899523
    Bruum
    Poziom 23  
    Dzięki za odpowiedź! Ja tą zabawę jak w temacie traktuję po części szkoleniowo-nigdy wcześniej na oczy scsi nie widziałem. Mogę więc zadawać pytania niekoniecznie na temat. Sorry. W manualu dysku (st39140n) wyczytałem, że ma on wbudowany terminator, trzeba poustawiać zworki. Kombinowałem nimi różnie, bez zadowalających rezultatów. Czasem uda mi się zobaczyć bios kontrolera (AHA2920A)-skanuje on szynę i wypisuje coś w stylu firmware...Dokładnie nie powiem, bo cholernie szybko to przelatuje a nie wiem jak zatrzymać-próbowałem różnych kombinacji klawiszy. Taśmę przedzwoniłem i jest ok. Dysków mam siedem, chyba któryś powinien się zgłosić. W manager'e sprzętu jest kontroler-działa niby ok. a jak mają być widoczne same dyski? Czy sam eksplorer je obsługuje, czy potrzeba jakiejś nakładki?
  • #11 3899671
    mbo
    Ocena: 845
    Ustawiłeś na dyskach odpowiednie (unikalne) SCISID ?

Terminację ustawiasz na ostatnim dysku podłączonym do tasiemki SCSI.

Dyski są widoczne podobnie jak IDE - będą w zarządzaniu dyskami.
  • #12 3900543
    Bruum
    Poziom 23  
    Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź! Tak-ustawiałem różne id, kombinowałem z konfiguracją terminacji na dysku ostatnim i nic. Mam długą taśmę na siedem urządzeń-czy wszystkie złącza muszą być wykorzystane? Do większości prób podłączałem tylko ostatni dysk. Czy jest jakiś programik do odczytu biosu kontrolera już z poziomu sys. operacyjnego? Może tam coś by było widać?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji systemu operacyjnego na dyskach SCSI podłączonych do kontrolera Adaptec AHA 2920A w komputerze Fujitsu Siemens D1214. Problemem jest brak opcji bootowania z SCSI w BIOS-ie płyty głównej oraz trudności z wykryciem dysków przez kontroler. Użytkownik nie ma terminacji na taśmie SCSI, co może powodować problemy z wykrywaniem dysków. Zalecane jest stosowanie terminatora na końcu szyny SCSI, przy czym należy dobrać odpowiedni typ (LVD lub uniwersalny). Dyski SCSI muszą mieć unikalne ID oraz poprawnie ustawioną terminację, która powinna być na ostatnim urządzeniu w łańcuchu. BIOS kontrolera AHA 2920A wyświetla krótko informacje o firmware, ale trudno je zatrzymać. W systemie Windows 2000 kontroler jest widoczny, lecz dyski nie są wykrywane, co może wynikać z braku terminacji lub nieprawidłowej konfiguracji ID dysków. Dyski SCSI pojawiają się w zarządzaniu dyskami podobnie jak IDE, a do ich obsługi może być potrzebne odpowiednie oprogramowanie lub sterowniki. Użytkownik poszukuje także polskojęzycznych instrukcji uruchamiania i konfiguracji kontrolera SCSI AHA 2920A.
REKLAMA