logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć pendrive do komputera z Windows 98? Szukam sterowników USB

nawigator5 10 Maj 2007 07:41 9854 8
REKLAMA
  • #1 3868374
    nawigator5
    Poziom 11  
    Witam

Posiadamy w naszym Instytucie (...) nieco już podstarzały komputer [po modernizacji ma procesor Tualatin 1400 Mhz, ok. 760 MB RAMu, posiada też czteroportowy kontroler USB 1.1 zamontowany pod złącze PCI ] i jest on dla naszych celów w zupełności wystarczający. Problem polega na tym, że chcielibyśmy podłączyć do niego różnego rodzaju pendriwy, których wszyscy mają coraz więcej, ale że komputer pracuje pod legalnym systemem Win 98 , użytkowanie ich nie jest możliwe. Pozostałe urządzenia ze złączami USB działają poprawnie.

Po podłączeniu do komputera pendriwa wyświetla się komunikat, że system nie może odszukać sterownika do nowego sprzętu i prosi o wskazanie jego lokalizacji. Po włożeniu oryginalnej płyty z systemem Win 98 też tych sterowników nie znajduje - bo też ich tam nie ma.

I tutaj moje pytanie: Czy mogę wykorzystać do tego celu płytę z systemem Windows 2000 ? czy po jej włożeniu system znajdzie sterowniki i czy coś się nie wyłoży ?
    Albo skąd wziąć sterowniki do -pendriwów- żeby działały pod Win 98 ?

Przejście na inny nowszy system raczej nie wchodzi w rachubę (...)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3868429
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Zgadzam się z kolegą Jasiek690, też kiedyś miałem 98 i zainstalowałem ten service pack i zaczął mi wykrywać w moim przypadku czytnik kart.
  • REKLAMA
  • #4 3868505
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Każdy PenDrive powinien posiadać dyskietkę lub CD z driverami dla Win98 i innych systemów. Dla WinXP z zasady brak, bo są dobrze rozpoznawane przez system (wykorzystują sterowniki systemowe). Dla Win98 należy je zainstalować. (Jeżeli brak CD, to należy pobrać je ze strony producenta PenDrive)
  • #5 3868744
    Moran
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    Jeszcze jedna uwaga : jeżeli nie chcesz instalować całego service paka - to możesz wybrać tylko sterownik USB;_) - i tu kolejna uwaga- niestety nie działa on ze wszystkimi pendrive'mi - ale jak masz jakiś w miarę markowy to powinno być ok.
  • REKLAMA
  • #6 3868752
    pz0
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Proszę, działa z każdym pendrive, małe lekkie, niezawodne:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic724364.html#3726874

Co do tego że powinien posiadać nośnik z driverami to legenda, chyba nikt tego nie dodaje, na stronach producentów też najczęściej nie ma. Kiedyś osiedziałem się z pół godziny na internecie aż znalazłem to cudo z linku.
  • #7 3868773
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Tak się dzieje, jak się nabywa urządzenia "w promocji", to kłopotów przybywa :D
  • #8 3868884
    nawigator5
    Poziom 11  
    Pendriwe który mam i chciałbym używać wygląda następująco:

Jak podłączyć pendrive do komputera z Windows 98? Szukam sterowników USB

Jest to "ten" starszy model. Wertując internet znalazłem stronę ..chyba producenta z takim oto sterownikiem pod właśnie Win 98 :

http://www.kingston.com/support/downloads/usbdatatrav/DTI.EXE

Ale tak jak kolega Lisos wcześniej napisał w podobnym linku (..) że ten sterownik ze strony producenta nie działa pod Win 98, to nie wygląda to już tak różowo...

Czy ktoś może zainstalował ten firmowy sterownik i co jest z nim - są jakieś kruczki żeby zadziałał. Dla mnie byłoby to najlepsze rozwiazanie bo to tylko 1,3 MB a z miejscem na twardym (pod instalacje całego SP) też nie jest wesoło...
  • #9 3868940
    pz0
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Skorzystaj z linku który Ci podałem. Całe sterowniki to jakieś 10kB. Uwierz mi to naprawdę działa na każdym złomie który ma USB. Obsługuje każdy pendrive, nie ważne czy marki Kingston czy "made in Szopa Dziadka Włodka"

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia pendrive'ów do komputera z systemem Windows 98 wyposażonego w kontroler USB 1.1. Standardowe sterowniki z oryginalnej płyty Win 98 nie obsługują pendrive'ów, a system zgłasza brak sterowników dla nowego sprzętu. Propozycje rozwiązania obejmują instalację odpowiednich sterowników USB dostępnych w formie małych, lekkich pakietów, które można znaleźć na forach i stronach internetowych, np. na elektroda.pl. Zalecane jest także zainstalowanie Service Packa dla Windows 98, który poprawia obsługę urządzeń USB, choć można też zainstalować tylko sam sterownik USB. Niektóre pendrive'y, zwłaszcza markowe, mogą wymagać dedykowanych sterowników, które czasem są dostępne na stronach producentów, np. Kingston oferuje sterownik DTI.EXE dla Windows 98, jednak jego skuteczność bywa różna. Użycie sterowników z Windows 2000 nie jest zalecane ze względu na ryzyko problemów systemowych. Najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie lekkiego, uniwersalnego sterownika USB kompatybilnego z Windows 98, który obsłuży większość pendrive'ów bez konieczności instalacji całego Service Packa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA