logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX PR500 - Monitor wyłącza się po kilku sekundach, trudności z ponownym włączeniem

Quaki 14 Paź 2003 17:00 1848 11
  • #1 361140
    Quaki
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Mam taki problem monitorek wspomniany w temacie po wlaczeniu sie wylacza (kilka sekund widac normalny obraz) i znowu go wlaczm a on swoje po kilku - kilkunastu probach zaskoczy i dzlala (ostanio miesiac) bez wylczania jest ok tylko jak prad zaniknie na dluzej lub go wylacze na noc na przyklad to potem trodno go wlaczyc co to moze byc?
    Przeczytalem kilka postow i sadzilem ze to trafopowielacz ale napisano tez ze jak trafo padnie to permanentnie a u mnie sie wlacza tylko trzeba cierpliwosc mocna wykazywac zeby go z 50 razy wlaczac (tak bylo ostatnio)
    Z uwagi na moja slaba znajomosc wnetrza monitorow prosze o lopatologiczne wytlumaczenie mi co z czym jesli ktos zdecyduje sie pomoc
    z gory dzieki i pozdrawiam
  • #2 361168
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    to nie jest trafopowielacz
    to moze byc procesor ale moze tez byc cos innego
    odstaw do serwisu
  • #3 361205
    MaciejB
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Uszkodzony jest trafopowielacz. Czasami trafa tak się uszkadzają, że za którymś razem monitor się włączy i później działa, a jak dłużej nie pracuje to nie chce się włączyć.
    MaciejB
  • #4 361278
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Trafopowielacz nie. To co pisze MaciejB może być ale b.rzadko. Sprawdz zalilacz (jak sie wyłaczy sprawdz czy daje napiecia, zimnje luty, elki). A co z led na przodzie miga, swieci (jast tam wogóle)?
  • #5 361479
    Quaki
    Poziom 20  
    led swieci na zielono norma jak sie wylacza swieci na rubin to wyglada tak jakby ktos specjalnie wylaczal monitor przyciskiem tylko ktosia nie widac
    pozdrawiam
    ps.a jak sie wylacza to sobie tak pstryka (kiedys sobie pstrykalo bez wylaczania i raz pstryknelo i sie monit nie wlaczyl ale oddalem do naprawy gwarancja miala na 2lata mi zrobili teraz ostanio tez czasami tak pstrykal i obraz tak migal ale to tylko czasami
    pozdrawiam
  • #6 361583
    MaciejB
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Jężeli monitor przy włączaniu i wyłączniu "pstryka" to na 100 % uszkodzony jest trafopowielacz.
    MaciejB
  • #7 361849
    Quaki
    Poziom 20  
    a moze jeszcze inf jaki to trafopowielacz siedzi w tym monitorku ? bo jak wspomnialem jestem raczej kiepski z monitorow i jak bedzie to zbyt zmudne to sobie kupie 21"LCD (zart of cours :) )
    pozdrawiam
    ps.moze jakis schemacik albo co ktos ma ?
  • #8 361899
    candle
    Spec od monitorów
    proponuje zdjac obudowe i przeczytac...
    albo nie zdejmowac i zaniesc do serwisu...
  • #9 361969
    Quaki
    Poziom 20  
    candle co ty w jakims serwiesie pracujesz ze tak non stop piszezs odstaw do servisu odstaw do serwisu jakbym chcial do serwisu odstwic to juz dawno bym to zrobil a ja staram sie czegos nauczyc a droge do serwisu juz znam i nie musze sie jej uczyc
  • #10 362073
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Hmm... a tranzystory i diody na radiatorze przy trafie sprawdził? Jak poszło trafo to razem z nim tranzystor. Chociaż jak tak to monitor jest uziemiony na amen i na pewno nie włączał by się czasami.
  • #11 362190
    candle
    Spec od monitorów
    quaki wybacz, ale.. rzeczy o ktore pytasz powinienes dawno wyczytac - po prostu widze ze nie umiesz i taniej moze cie wyjsc odstawienie do serwisu
    jesli znasz angielski to literatury na sieci jest mnostwo (podawalem linki, nie chce sie powielac :]) jesli znasz tylko polski to pora nauczyc sie innego jezyka
    po prostu juz nie jestem cierpliwy jak oficer sledczy, a ze "przymieram glodem" bo wszyscy wola robic samemu, to juz inna sprawa
  • #12 406386
    avs1
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Posprawdzaj wszystkie kondensatory w zasilaniu Najlepiej oscyloskopem tentnienia lub popodstawiaj nowe.Poszkałbym też pod lupą zimnych lutów.A pozatym chłopaki dajecie niezłe rady.Dzis dostałem taki sam z takimi usterkami .Jak coś znajdę napisze.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor CTX PR500 wyłącza się po kilku sekundach od włączenia, a ponowne uruchomienie wymaga wielokrotnych prób. Problem pojawia się zwłaszcza po dłuższym odcięciu zasilania. Dyskusja wskazuje na możliwą usterkę trafopowielacza, który może działać niestabilnie – czasem monitor się włączy, a po przerwie zasilania trudno go uruchomić. Inne sugestie obejmują sprawdzenie procesora, kondensatorów elektrolitycznych, zimnych lutów oraz tranzystorów i diod na radiatorze przy trafie. Migająca dioda LED na panelu sygnalizuje stan pracy urządzenia. Zalecane jest dokładne sprawdzenie zasilacza i elementów związanych z trafopowielaczem, a w przypadku braku doświadczenia – oddanie sprzętu do serwisu. Wskazano również, że uszkodzony trafopowielacz może powodować charakterystyczne "pstrykanie" podczas włączania i wyłączania monitora. Brak jednoznacznej informacji o modelu trafopowielacza w monitorze, co utrudnia samodzielną naprawę bez schematów lub pomocy serwisu.
REKLAMA