logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienic wyglad "ptaszka V" (CheckBox w Builder

Bigfoot 10 Maj 2007 11:27 2051 1
REKLAMA
  • #1 3868901
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Chce by zamiast ptaszka V bylo tylko cale czarne pole. Jak to zrobic? Czy jest mozliwa ewentualna edycja tego znaczka (np. X zamiast V)? Zalaczony orazek pokazuje dokladnie o co mi chodzi.

BF
    Załączniki:
    • Jak zmienic wyglad "ptaszka V" (CheckBox w Builder checkbox.GIF (2.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3870643
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Witam,

tak jest to możliwe na 100% i to na kilka sposobów.

1. Można napisać własny komponent na bazie tego oryginalnego ale do tego trzeba mieć dosyć spore doświadczenie. Zaletą tego rozwiązania jest to, że można zrobić to tak aby wyglądało tak jak ci się to żywnie spodoba. Trzeba tylko odwołać się do tej samej klasy, ukryć pewne metody i napisać samemu ich własną obsługę (to tak oczywiscie w telegraficznym skrócie)

2. poszukać w necie innych komponentów już gotowych, które ludziska już zrobili i udostępnili za free. Żeby nie być gołosłownym to jest taki pakiet komponentów, który ma w nazwie globus - a poza tym cały ten zestaw występuje w jeszcze większym pakiecie opensource który nazywa się JEDI. Z tym, że ja posługiwałem się tym pod Delphi. Jednak mając BorlandDeveloperStudio2005, 2006 czy 2007 można sobie zainstalować komponenty pod Delphi abędą one odrazu widoczne i zainstalowane pod C++ Builder. Natomiast najnowsza instalka JEDI pomimo, że wszystkie źródła i przykłady ma pisane w Delphi to już na początku pozwala wybrać czy chcemy instalować pod C++ czy Delphi. Więc może ktoś kto ma tylko C++ Turbo też będzie mógł to zainstalować.

A tam znajdziesz właśnie takie checkboxy dla których możesz podstawić dowolne własne bitmapy dla trzech stanów (włączony, wyłączony i niedostępny)

pozdrawiam
REKLAMA