logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Socket 370, VIA, BIOS Award – komputer nie uruchamia się, brak sygnału, diagnoza płyty

2_volt 10 Maj 2007 14:45 1836 6
REKLAMA
  • #1 3869531
    2_volt
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Witam. Mam taki problem. Dostałem od znajomego komputer bo on dostał go od swojej kuzynki ale komp jest zepsuty, a że nie ma on o tych sprawacvh zielonego pojęcia dał go mi.Już trochę starszy to sprzęt ale jeszcze na coś by się przydał. Włączyłem go i nie ma żadnego sygnału do monitora tylko wentylatory działają i dysk coś tam skrobnie raz i nic się dalej niedzieje. Po wymianie karty graf. z moim PC okazało się że grafika jest walnięta ale na mojej sprawnej też nic nie ruszyło. Wymieniłem pokolei wszystkie podzespoły i wszystko jest sprawne poza tą kartą i wszystko wskazuje że także płyta główna padła.Głośnik systemowy nie daje żadnego dzwięku. Czy może to być np.padnięty bios czy może chipset któryś? Nie wiem dokładnie jaka to płyta ale ma 2 USB,2 COM,1LPT i 2 gniazda PS2. Brak karty dzwiękowej.Gniazdo socket370, chipsety VIA. Bios AWARD.
  • REKLAMA
  • #2 3869540
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Plyta + procesor + zasilacz = brak sygnalow z glosniczka ?
    Jezeli tak to plyta albo procesor walniety
  • REKLAMA
  • #3 3869563
    2_volt
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Procesor to Celeron 433Mhz ale jest na 100% sprawny bo sprawdzałem u kolegi. Próbowałem też resetować BIOS przepinałem zworki. Odłączałem reset.Nic nie pomaga. Kondensatory wyglądają na dobre. Na monitorze nie ma ani jednej literki
  • #4 3869585
    pz0
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Zrób tak jak radzi Rychuu, czyli tylko płyta główna z procesorem i sprawnym zasilaczem bez pamięci grafiki i innych kart. jeżeli nie piszczy, a jesteś pewny procesora to płyta główna.
  • REKLAMA
  • #5 3869652
    pantak
    Poziom 12  
    Jesli wymieniles wszystko oprocz plyty i nadal nie dziala to nie ma innego wyjscia niz zepsuta plyta. Najlepszym i najszybszym wyjsciem bedzie kupienie nowej.
  • REKLAMA
  • #6 3870423
    lambda2541
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    no niby plyta padla ale z doswiadczenia wiem ze w starych kompach ram lubi robic psikusa i jak cos mu sie nie podoba to monitor nie wystartuje. sprawdz pamiec jeszcze raz, do innych slotow poprzekladaj. jak nie pomoze to ta plyta walnieta.
  • #7 3870595
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    jesli sie da to sprawdz co bedzie jak wlozysz karte graficzna na ISA bo te karty maja wlasny bios i startuja bez pomocy plyty glownej wiec mozesz miec jakis lepszy efekt niz na karcie pci czy tam agp

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy starszego komputera z płytą główną Socket 370, chipsetem VIA i BIOS-em AWARD, który nie uruchamia się poprawnie – brak sygnału na monitorze, wentylatory działają, dysk startuje krótko, a głośnik systemowy nie wydaje dźwięków. Wymieniono kartę graficzną na sprawną, ale problem pozostał. Procesor Celeron 433 MHz jest sprawny, BIOS był resetowany przez zworki, kondensatory na płycie wyglądają dobrze. Zalecane testy to uruchomienie samej płyty głównej z procesorem i zasilaczem bez pamięci i kart rozszerzeń, aby sprawdzić, czy płyta wydaje sygnały dźwiękowe. Jeśli brak sygnałów, a procesor jest sprawny, oznacza to uszkodzenie płyty głównej. Warto także przetestować pamięć RAM w różnych slotach, ponieważ wadliwa pamięć może uniemożliwiać start systemu i wyświetlenie obrazu. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie działania karty graficznej ISA, która posiada własny BIOS i może dać lepszy efekt diagnostyczny niż karty PCI lub AGP. Ostatecznie, jeśli wszystkie podzespoły poza płytą zostały sprawdzone i działają, najprawdopodobniej płyta główna jest uszkodzona i konieczna jest jej wymiana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA