logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna, wiatraczek się kręci, ale nic nie wyswietla

pakkpl 15 Maj 2008 23:25 1646 2
REKLAMA
  • #1 5145342
    pakkpl
    Poziom 11  
    Mam stara plyte glowna pod procesory na zlacze 370.
    Pamiec i procesor, karta grafiki, glosniczek sa sprawne - przetestowane, na innym komputerze dzialaja.
    Naciskam POWER ON, wiatraczek na procesorze zaczyna sie krecic i na tym koniec, nic wiecej sie nie dzieje. Zadnych dzwiekow z PC Speakera, monitor się nie wlacza.
    Co to moze byc ? Dodam, ze wszystko bylo sprawne, zmienialem pamiec RAM i przestalo dzialac. Na tej starej tez juz nie dziala. Moze jakies ladunki elektrostatyczne ? Nie wiem, co o tym myslicie ?
    Mam tez druga plyte glowna na zlacze SLOT 1, objawy identyczne. Procesor i pamiec jak pisalem wczesniej sprawne (z innych kompow wkladalem). Jedna plyta ma zintegrowana karte grafiki, po wlozeniu dodatkowej na PCI tez sie nic nie wyswietla na monitorze. Nie probuje rowniez bootowac ze stacji dyskietek. BIOS zresetowany.
  • REKLAMA
  • #2 5145538
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    1. Jeżeli to stare płyty główne, to może musisz ustawić zworkami na płycie głównej jakieś bajery, jak np. prędkość magistrali procesora, czy coś takiego.
    2. Sprawdź czy nie ma na płycie głównej popuchniętych kondensatorów.
  • #3 5145752
    pakkpl
    Poziom 11  
    Mozna ustawiac zworkami - FSB na auto ustawiona jest, wszystkie zworki w pozycji DEFAULT, przy tych ustawieniu dzialalo wczesniej.
    Kondensatory wygladaja normalnie.
REKLAMA