Witam, mam taki problem:
Dzielę internet na 2
- 1 komputer u mnie i 1 AP u sąsiada za pomocą routera asmax 604 BR
router ma zadaną pulę ip - 10.0.0.X
AP LINKSYS ma IP - 10.0.0.50
komp ma IP - 10.0.0.51
dostęp do routera - IP: 10.0.0.1
AP przydziela IP przez DHCP z Puli 192.168.2.X - bez szyfrowania, tylko filtrowanie IP
Problem polega na tym, że nie potrafię dostać się do APeka sąsiada ze swojego kompa (muszę do niego schodzić i sprawdzać dlaczego coś mu nie działa i tłumaczyć, że włączone do prądu działa szybciej ;o)) wolałbym sprawdzać z domu.
Na APeku włączony jest zdalny dostęp.
Ewentualnie kontrolować, czy coś nie kombinuje.
2 sprawa, to to, że pomimo wpisania tej samej grupy roboczej - kompy za APekiem i mój się nie widzą.
Przepraszam za popełnione nieświadomie błędy. liczę na uwagi. Dziękuję za każdą konstruktywną odpowiedź. Pozdrawiam,
Romek
proman77
Dzielę internet na 2
- 1 komputer u mnie i 1 AP u sąsiada za pomocą routera asmax 604 BR
router ma zadaną pulę ip - 10.0.0.X
AP LINKSYS ma IP - 10.0.0.50
komp ma IP - 10.0.0.51
dostęp do routera - IP: 10.0.0.1
AP przydziela IP przez DHCP z Puli 192.168.2.X - bez szyfrowania, tylko filtrowanie IP
Problem polega na tym, że nie potrafię dostać się do APeka sąsiada ze swojego kompa (muszę do niego schodzić i sprawdzać dlaczego coś mu nie działa i tłumaczyć, że włączone do prądu działa szybciej ;o)) wolałbym sprawdzać z domu.
Na APeku włączony jest zdalny dostęp.
Ewentualnie kontrolować, czy coś nie kombinuje.
2 sprawa, to to, że pomimo wpisania tej samej grupy roboczej - kompy za APekiem i mój się nie widzą.
Przepraszam za popełnione nieświadomie błędy. liczę na uwagi. Dziękuję za każdą konstruktywną odpowiedź. Pozdrawiam,
Romek
proman77