logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak w najprostszy sposób zrobic siec sat w domu?...

amandra 10 Maj 2007 20:08 1904 10
REKLAMA
  • #1 3870841
    amandra
    Poziom 11  
    mam talerz 80 konwerter Konwerter LNB single mam ustawiony talerz na astre czy idzie jednocześnie ściagac astre i hotbird????
    i drugie pytanie w jak najprostszy sposób zrobic siec sat w domu tzn :
    3 telewizory 3 tunery i ewentualnie 2 talerze

z gory dziekuje za pomoc
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3871011
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1061
    musisz dokupic jeszcze jeden konwenter. I zamocowac z boku istniejacego . Wtedy mozesz ogladac z dwoch satelit. Pozostaje kwestia tunera czy ma dwa wejscia antenowe lub czy obsluguje przelacznik diseq. Wg mnie co do sieci sat w domu jesli ma to byc tylko z dwoch satelit wystarczy jedna antena i 2 poczworne konwentery9(QUAD) ewentualnie jest rowniez dostepny monoblock QUAD 2w 1 co rozwiaze ten problem za pomoca jednego konwertera. Ja mam podlaczone 2 TV i 2 tunery pod jedna antene na ktorej sa 2 TWINy . Srednica talerza u mnie 140cm
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3871110
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    najprościej będzie powieśic dwa konwertery quad, jednego na sat hotbird drugiego na sat astrę ustawić. spiąć trzy wyjścia z nich ze sobą za pomocą przełączników diseqc 2/1 i doprowadzić od nich trzy przewody do trzech tunerów.
    po jednym wyjściu z quadów zostanie na przyszłość
    zawsze możesz poczytać też coś o multiswitchach np:9/4.
    zresztą wogóle poczytaj o instalacjach satelitarnych to Ci się dużo wyjaśni:)
    pzdr4all
  • #6 3872616
    amandra
    Poziom 11  
    ok janek1815 a czy nie dało by sie tego zrobic tanszym sposobem czy ewentualnie na tej czaszy 80 założyć 3 konwertery
  • #7 3872753
    kocur108
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    nieda rady z jednej anteny nieobierzesz 2, 3 lub więcej razy tego samego satelity zwykłym konwerterem
    zwykłymi tylko w ten sposób że każdy tunerek miałby obraz z innego satelity
  • REKLAMA
  • #8 3872883
    amandra
    Poziom 11  
    dobra to na 3 tunery 2 analog i 1cyfrowy
    tak by mogło byc na jednej czaszy 2 konwertery astra i hotbird do tunera cyfrowego a na drugiej czasz tez 80 2 konwertery ustawione na astre albo na hotbird i doprowadzone do tych analogowych???
  • #9 3873156
    kocur108
    Poziom 19  
    czyli cyfrowy będziesz potrzebował 2 konwertery i diseqca
    żeby mieć te analogi niezależne i odbierać HB i astre muszą być 2twiny i 2disecqi z tym że zobacz czy analogi obsługują disecqa
  • #10 3873184
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1061
    jesli masz obsluge diseq to kup od razu konwertery z wbudowanym diseqiem mniejsza ilosc niepotrzebnych kabli
  • #11 3873255
    kocur108
    Poziom 19  
    niby mniejsza ale disecqa może założyć przy samej antenie ale jak sięcoś uszkodzi wymienia jeden element, pozatym jakość ustawienia na zezie w porównaniu z monoblockiem jest dużo lepsza

Podsumowanie tematu

✨ Aby odbierać jednocześnie sygnał z dwóch satelitów (Astra i Hotbird) na jednej antenie satelitarnej o średnicy 80 cm, konieczne jest zamontowanie dwóch konwerterów, np. quad lub monoblock quad 2w1, które umożliwiają odbiór z dwóch pozycji satelitarnych. Konwertery te można zamocować obok siebie na czaszy. Do obsługi trzech telewizorów i trzech tunerów, każdy tuner musi mieć osobne wejście antenowe lub obsługiwać przełącznik DiSEqC, który pozwala na wybór sygnału z odpowiedniego konwertera. W przypadku instalacji z dwoma talerzami (np. jeden na Astra i Hotbird, drugi na analogowe tunery) można rozdzielić sygnał na tunery analogowe i cyfrowe, jednak analogowe tunery muszą obsługiwać DiSEqC, aby niezależnie odbierać sygnały z różnych satelitów. Najprostsze rozwiązanie to użycie dwóch konwerterów quad i przełączników DiSEqC 2/1, które łączą wyjścia konwerterów i rozprowadzają sygnał do tunerów. Alternatywnie można zastosować multiswitche (np. 9/4) dla bardziej rozbudowanych instalacji. Montaż trzech konwerterów na jednej czaszy 80 cm nie jest zalecany, ponieważ zwykłe konwertery nie pozwalają na wielokrotny odbiór z tego samego satelity. Konwertery z wbudowanym DiSEqC zmniejszają ilość kabli i ułatwiają instalację, jednak monoblocki zapewniają lepszą jakość ustawienia i łatwiejszą wymianę elementów w przypadku awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA