logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć zawieszania Liveboxa przy używaniu BitComet na Neo 1024?

rafipl 11 Maj 2007 11:13 3791 7
REKLAMA
  • #1 3872660
    rafipl
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    mam problem otoz posiadam Neostrade opcja 1024 wraz z liveboxem. problem polega na tym, ze klient BitComet po kilkudziesieciu minutach zasysania zawiesza router i trzeba go wylaczyc i wlaczyc zeby internet powrocil. pomimo tego sciaga z predkoscia max rowna 50% przepustowosci (ok. 50kB/s). co zrobic zeby router sie nie wieszal i sciagalo z max przepustowoscia?
    ps. drugi problem polega na tym ze w emulu caly czas mam lowID :[

przy sciaganiu ze stronek leci z max predkoscia, BearFlix sciaga takze z pelna predkoscia
    prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3872719
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    No a czego się spodziewasz po programach p2p. Prędkość zależy tylko i wyłącznie od seedów a więc jak masz 50KB/s to i tak dobrze. Jeżeli tak bardzo już chcesz ściągać programami p2p to proponuje BearShare ale najlepszym rozwiązywaniem będzie jeżeli będziesz ściągał pliki ze stron upload, np. z rapidshare.
  • REKLAMA
  • #3 3872740
    rafipl
    Poziom 18  
    odpowiedziales mi na najmniej wazne pytanie :/
    1. powiedz mi czemu bitcomet zawiesza router po kilkudziesieciu minutach? aha i pomimo ze sciaga max 50kb/s to zabiera caly internet - praktycznie nie da sie przegladac stron :/

2. dlaczego w emulu caly czas mam lowID
  • REKLAMA
  • #4 3872905
    Slawi
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    w emulu masz lowID bo masz blokowane porty (ktorych uzywa emule) na routerze- musisz ustawic przekierowanie tych portow...
  • #5 3873000
    rafipl
    Poziom 18  
    hmmm a jak to zrobic? wchodzilem do panelu administracyjnego liveboxa ale nic tam takiego nie widze :/ ps. dodam ze mam jeszcze ZoneAlarm oraz NAV 2007
  • REKLAMA
  • #6 3873048
    Slawi
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    mozliwe jest ze ktorys z firewalli blokuje- sprawdz czy masz na pewno wylaczonego firewalla windowsa- jesli oczywiscie uzywasz windowsa XP

Zeby ustawic przekierowanie portow musisz wejsc w zakladke SERWERY LAN i tam dodac dwa razy swoje wewnetrzne IP- raz z TCP i raz z UDP jakie uzywa emule
  • #7 3873127
    AdrianZ
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    W uproszczeniu Bitcomet ciągle szuka nowych seedów aby zająć ci całą przepustowość łącza, niestety tymi poszukiwaniami sam sporo łącza zajmuje:/, po drugie ciągle ludzie się rozłączają i dlatego nie masz max a po 3 jak myślisz ile ten livebox wytrzyma jednoczesnych połączeń (otwartych portów) ja na neo 512 mam góra 300 i nie idzie więcej a ściągam góra z prędkością 26 kb/s aha i jak to bywa ze sprzętem słabej jakości taki router szybko sie zawiesza jak mu sie da coś porządniejszego do roboty, dlatego ja na wszystkie rozwiązania naszej kochanej tpsa patrze sceptycznie.
    Oczywiście nikt nie musi podzielać mojego zdania.
  • #8 3873130
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    rafipl napisał:

1. powiedz mi czemu bitcomet zawiesza router po kilkudziesieciu minutach? aha i pomimo ze sciaga max 50kb/s to zabiera caly internet - praktycznie nie da sie przegladac stron :/

Ustaw limit wysyłania (mniej niż 75% pasma) i sesji (max 200)

Cytat:
    2. dlaczego w emulu caly czas mam lowID

Przekieruj porty ustawione w eMule na IP swojego komputera na stronie konfiguracyjnej routera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zawieszania się routera Livebox podczas korzystania z klienta BitComet na łączu Neostrada 1024. BitComet po kilkudziesięciu minutach pobierania blokuje router, co wymaga jego restartu, a mimo to prędkość pobierania osiąga jedynie około 50% dostępnej przepustowości (około 50 kB/s). Dodatkowo w programie eMule występuje problem z niskim ID (lowID), co jest spowodowane brakiem przekierowania portów na routerze. Rozwiązaniem jest ręczne ustawienie przekierowania portów TCP i UDP w panelu administracyjnym Liveboxa, w zakładce „Serwery LAN”. Należy także wyłączyć inne firewalle, takie jak Windows Firewall, oraz sprawdzić ustawienia zapory ZoneAlarm i NAV 2007, które mogą blokować połączenia. Zaleca się ograniczenie liczby sesji BitComet do około 200 oraz ustawienie limitu wysyłania na mniej niż 75% pasma, aby zmniejszyć obciążenie routera. Router Livebox ma ograniczoną liczbę jednoczesnych połączeń (około 300), co wpływa na stabilność działania przy intensywnym korzystaniu z P2P. Dla lepszej stabilności i prędkości pobierania można rozważyć alternatywne programy P2P, np. BearShare, lub pobieranie plików bezpośrednio ze stron uploadowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA