logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX VL 700 series - jak naprawić rozmazany obraz na monitorze?

zamela 11 Maj 2007 11:27 1286 7
REKLAMA
  • #1 3872692
    zamela
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    Witam mam monitor taki jak w tytule posta i od jakiegos czasu rozmazuje sie obraz na dole i gorze monitora jest to bardzo uciazliwe bo po 10 minutach oczy bola jakbym 2 dni wpatrywal sie w kineskop dodam ze jak mocniej uderze w monitor to na krotki czas wszystko wraca do normy ale po kilku minutach usterka powraca.
    Gdzie szukac problemu ???
  • REKLAMA
  • #2 3874258
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Poszukaj zimnych lutów na PK oraz wokół powielacza.
  • REKLAMA
  • #3 3874641
    zamela
    Poziom 14  
    jestem dosyć młody wiec zadam trochę pytań co to jest PK ??
    i czy czyhają nam nie jakieś pułapki typu wysokie napięcie które siedzi w elektrolitach ?
    czy mogę swobodnie grzebać ?

Zdanie rozpoczynamy wielką literą, interpunkcja, proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd..
    Proszę poprawić!
    [_P_]
  • #4 3882642
    dzimi
    No i dostało ci sie od moderatora za pisownie...
    Wracając do tematu- PK to nic innego jak płytka kineskopu czyli ta która siedzi na bańce. Natomiast co do pułapek to generalnie monitor\tv przy takich uszkodzeniach i tak zostają konden rozładowane -ale i tak przeprowadzaj naprawę bez napięcia- a najlepiej poproś kogoś kto bardziej zna się na rzeczy o pomoc.
  • #5 3882764
    zamela
    Poziom 14  
    tak tak wiadomo że bez podłączonego napięcia .
    OK zaraz rozpoczne pracę nad tym sprzętem .
    JAKA POPRAWNOŚĆ MOJEJ PISOWNI heh ale problem jest w Tym ze mam
    DYS-wszystko i robię błędy a drugie to lenistwo i przyzwyczajenie związane z pisaniem na klawiaturze
  • REKLAMA
  • #6 3884244
    _PREDATOR_

Ocena: 2314
    zamela napisał:
    tak tak wiadomo że bez podłączonego napięcia .
    OK zaraz rozpoczne pracę nad tym sprzętem .
    JAKA POPRAWNOŚĆ MOJEJ PISOWNI heh ale problem jest w Tym ze mam
    DYS-wszystko i robię błędy a drugie to lenistwo i przyzwyczajenie związane z pisaniem na klawiaturze

Nie stosujesz się do moich poleceń (nadal :evil: ), tłumaczenia Twoje jest nieusprawiedliwione, znam kilku userów, którzy z tym sobie doskonale radzą ;) .
    Na forum jest "Pisownia", klik i poprawiasz!
    Szczere przyznanie się do lenistwa i przyzwyczajenia, wstrzymało ostrzeżenie, ale będę śledził Twoje tematy i posty ;) .
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #7 3884272
    zamela
    Poziom 14  
    heh dobra nie będe ciągnął tematu pisowni ale powiem ze jak piszę na laptopie to ALT jest tak z boku że z przyzwyczajenia wciskam jakiś pusty klawisz :)
    dobra koniec tego spamu
    co do tematu to sprawdziłem luty i było kilka " zimnych ' wiec je poprawiłem ale niestety jakość obrazu sie nie poprawiła :/
  • #8 3889494
    dzimi
    Może oprócz kilku zimnych jeszcze parę zostało - jeśli sprawdziłeś i dalej nic to delikatnie dotknij na powielaczu perka o nazwie -FOCUS jeśli po tym obraz stanie sie wyraźny -delikatnie w niego popukaj- jeśli sie znowu zmieni -to masz uszkodzony peerek no i wiąże się to z wymianą tego powielacza

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze CTX VL 700 serii pojawia się problem rozmazanego obrazu na górze i dole ekranu, który chwilowo ustępuje po uderzeniu w obudowę. Przyczyną mogą być zimne luty na płytce kineskopu (PK) oraz wokół powielacza. Zaleca się sprawdzenie i poprawienie zimnych lutów, jednak po ich naprawie problem może nadal występować. Wskazano również na możliwość uszkodzenia układu powielacza, zwłaszcza elementu o nazwie FOCUS, którego delikatne stuknięcie może chwilowo poprawić jakość obrazu. W przypadku potwierdzenia uszkodzenia powielacza konieczna jest jego wymiana. Naprawy należy przeprowadzać bez podłączonego napięcia, najlepiej z pomocą osoby doświadczonej, ze względu na ryzyko wysokiego napięcia w monitorze kineskopowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA