logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica 7022 - pół czarnej kopii przy skanowaniu z szyby, co sprawdzić?

pdw 11 Maj 2007 19:33 1208 9
REKLAMA
  • #1 3874223
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 30
    witam
    Byłem dziś przez chwile u klienta, który po przestawieniu kopiarki w inne miejsce zgłosił usterke.
    Gdy robię kopie z z szyby pół kartki jest praktycznie czarna, dokładniej od górnej krawędzi czerń i blizej środka szarość. Wyglada to na kreski wzdluż krótszej krawędzi.
    Z podajnika jest ok
    Dostałem sie do skanera i wszystko wygląda na ok.
    Przyznaje, że z Konicą nie bawies ie codzień.
    Co moze być przyczyną takich szopek?
  • REKLAMA
  • #2 3874875
    its
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Hmmm. Wydaje mi się, że skoro ją przecisnął w inne miejsce to mogły poprzestawiać się lustra!! Z ADF idzie ok, bo lampa świeci tylko w jednym miejscu a papier się tylko przesuwa!! Sprawdź czy lusterka nie są skosowane!!

Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 3875039
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Coś musiał przegiąć, opierając się o skaner. Czytnika ccd raczej nie ruszał, więc sprawdź resztę. Ten temat był juz opisywany.
  • #4 3875619
    mariuszsek
    Poziom 17  
    Mogę stwierdzić niemal na 100 %
    przestawione lustra tak jak kolega wyżej napisał a RADF będzie OK bo skaner stoi w miejscu a z szyby kiszka tylko regulacja luster
  • #5 3875687
    krisb1
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    ale przecież te same lustra przekazują światło przy skanowaniu z RADF? Więc jakby któreś były skosowane to by światło też źle padało na CCD. Chyba, że ja coś źle kombinuję.

A próbowałeś przestawić maszynę spowrotem ? Jakieś lewe świało słoneczne-coś tędy- wiosna przecież !
  • REKLAMA
  • #7 3883159
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    witam

W tych maszynkach różne cuda sie dzieją ze skanerem za przyczyną taśmy i jej kiepskiego styku z płytą główną. Odkręć z tyłu maszyny obudowę i dostań się to tasiemki która leci od skanera do płyty wyciągnij i przeczyść najlepiej kontaktem, to moim zdaniem powinno być to, dużo roboty nie ma a efekt przynieść może. I tak jak piszesz jak jest problem ze skanerem w tych maszynach to w większości przypadków po transporcie.

pozdrawiam i napisz jak poszło
  • REKLAMA
  • #8 3883311
    mariuszsek
    Poziom 17  
    taśma raczej odpada jak nie było by połączenia był by błąd a tu kolega niema błędu więc tasme możemy wykluczyć gdybyś się uparł i chciał ją jednak czyscić to uważaj bo to jest bardzo delikatne:)
  • #9 3900436
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    na 100% jest to lustro v pod lampą lub odbijające (jest poluzowane) nic więcej...
  • #10 3905175
    Drzeń Rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    WItam

Też uważam żeby czepić się luster i ewentualnie jakiegoś lewego światła które może się gdzieś dostawać. Taśmy bym nie dotykał absolutnie bo miałem kiedyś sytuację że złączka taśmy oderwała się od płyty i niezła lipa wyszła.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Po przestawieniu kopiarki Konica 7022 w inne miejsce pojawił się problem z kopiowaniem z szyby – pół kartki wychodzi prawie czarna, z widocznymi kreskami wzdłuż krótszej krawędzi, natomiast kopiowanie z podajnika działa prawidłowo. Przyczyną najczęściej są przestawione lub poluzowane lustra w skanerze, które wpływają na oświetlenie i odbiór obrazu z szyby. RADF działa poprawnie, ponieważ lampa i papier przesuwają się inaczej niż przy skanowaniu z szyby. Możliwe jest także przysłonięcie lustra po przeniesieniu urządzenia. Dyskusja wyklucza uszkodzenie taśmy łączącej skaner z płytą główną, gdyż brak jest błędów systemowych, a taśma jest delikatna i jej czyszczenie wymaga ostrożności. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną regulację luster pod lampą i odbijających, a także eliminację ewentualnego niepożądanego światła zewnętrznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA