logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX napięcie wyjściowe spada 2V pod obciążeniem?

janto 15 Paź 2003 00:33 3235 7
REKLAMA
  • #1 361854
    janto
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    Mam problem, że napięcie wyjściowe spada ok. 2V pod obciążeniem.
    Napięcie Vref (pin-14, TL494) również spada o ok. 0.5V, a jaka może być tego przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 361914
    lasertv
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Sprawdź kondensatory elektrolityczne po stronie sieciowej zasilacza.
    Powodzenia...
  • REKLAMA
  • #3 361915
    janto
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    Sprawdzałem wszystkie i są dobre.
  • REKLAMA
  • #4 362038
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Czy aby na pewno sprawdziłeś ich pojemność bądź upływność?
    Najlepiej podmień je nowymi i dopiero sprawdź zachowanie zasilacza.

Spróbuj jeszcze podmienić ten mały elektrolit przy TL494.
  • #5 362184
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Skoro spada ci wartość napięcia Vref to przyczyny mogą być dwie:
    Albo gałąź tego napięcia jest przeciążona.
    Ewentualnie masz za niskie napięcie zasilania TL494, ewentualnie brak filtracji i duże tętnienia, które powodują "przycinanie" napięcia Vref...
    Zmierz napięcie zasilania TL494, jeśli masz dostęp do oscyloskopu to zobacz jak ono wygląda.
    Od wyników zależy dalsze postępowanie.
  • REKLAMA
  • #6 362572
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 172
    Czy dioda od +5V sprawna, a tranzystory kluczujące po pierwotnej dobre?
    Nie jest to aby zasilacz po naprawie przetwornicy stan-by po wzroście napięcia na jej wyjściu?
  • #7 362729
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 160
    tomek2000 napisał:
    Nie jest to aby zasilacz po naprawie przetwornicy stan-by po wzroście napięcia na jej wyjściu?

Witam właśnie od czego to się robi ze tak napięcie standy rośnie?
    Mam tak zasilacz do naprawy w którym rozerwało elektrolity od stand-by i nie wiem co jest przyczyna?
    Pozdrawiam.
  • #8 363020
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Adam1988 napisał:
    Właśnie od czego to się robi, ze tak napięcie stand-by rośnie?
    Mam tak zasilacz do naprawy w którym rozerwało elektrolity od stand-by i nie wiem co jest przyczyna?

:arrow: Szukaj to taki link, który wyjaśni twoje wątpliwości, a temat był już poruszany wiele razy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy spadku napięcia wyjściowego zasilacza ATX o około 2V pod obciążeniem oraz spadku napięcia referencyjnego Vref (pin 14 układu TL494) o około 0,5V. Przyczyną może być przeciążenie gałęzi napięcia Vref lub niewystarczające napięcie zasilania układu TL494, a także brak odpowiedniej filtracji i obecność tętnień powodujących obniżenie napięcia. Zaleca się sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych po stronie sieciowej zasilacza, zwłaszcza ich pojemności i upływności, a także wymianę podejrzanych kondensatorów, w tym małego elektrolitu przy układzie TL494. Dodatkowo warto zmierzyć napięcie zasilania TL494 i, jeśli to możliwe, obserwować je oscyloskopem. Należy również zweryfikować stan diody +5V oraz tranzystorów kluczujących po stronie pierwotnej. Wskazano, że problem może być związany z uszkodzeniem lub niewłaściwą pracą przetwornicy stand-by, zwłaszcza po naprawie, co może powodować wzrost napięcia na jej wyjściu. W dyskusji pojawiła się sugestia poszukiwania dodatkowych informacji w istniejących wątkach na ten temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA