logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX: Niskie napięcia wyjściowe, problem z TL494 i TL393

-=mINA87=- 27 Lip 2004 15:42 1931 8
REKLAMA
  • #1 763450
    -=mINA87=-
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Wiem, że ten temat był poruszany, ale to jest dosyć nietypowy przypadek. Padła przetwornica SBY i spalił sie TL494. Naprawiłem to i przetwornica SBY chodzi, a sam zasilacz niby rusza, ale na wyjście daje napięcia poniżej 1V. Okazało się, że na wejściu 4 TL494 zamiast 0V jest 3 z hakiem. Sprawdziałem i pochodzi to z obwodu z tego komparatora TL393. Na wyjście daje napięie powyżej 0, gdyż na wejściu odwracającym (3 nóżka) ma koło 1V, a na nieodwracającym koło 3,5V. Co jest źle?? O co chodzi z tym obwodem na TL393?? Niby to jest Powergood. Ale dlaczego blokuje on zasilacz?? Zwarć raczej nie ma. POMOCY!! :]
  • REKLAMA
  • #2 763783
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Witam ! ... napisałeś co napisałeś , a teraz odpowiedz na pytania :
    Jaki to zasilacz ( firma i model ) ?
    Co padło w przetwornicy oprócz układu i co wymieniłeś ?
    Jakie masz napięcie na nodze nr.12 na układzie 494 ?
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #3 764776
    -=mINA87=-
    Poziom 13  
    modelu nie znam bo dostałem go bez obudowy (tej górnej części) :D
    w przetwornicy SBY padła dioda, rezystor z kondziołkiem w szereg i jeszcze jeden rezystor. Wygląda ona masakrycznie laminat przyjarany na maksa:] Wymieniłem prawie wszystkie części przetwornicy SBY, ale teraz działa :] Reszta po stronie pierwotnej powinna być dobra. Nie sprawdziłem tylko bezpośredniego sterowania tranzystorami mocy. Po stronie wtórnej też sieczka - chyba pod wpływem zbyt dużego napięcie zjarał się kompletnie TL494. Przy okazji 2 rezystorki obok, mocno wygrzany laminat pod diodą prostowniczą zasilającą tenże układ. Wymieniłem to wszystko i sprawdziłem rezystorki wokół przetwornicy - OKi. Powymieniałem profilaktycznie elki w pobliżu oraz dzisiaj sprawdziłem wszystkie diody. Nie jestem w stanie teraz powiedzieć jakie napięcie mam na 12 nóżce ale sprawdzę. Wygląda to teraz tak, że przetwornica 5VSBy działą, a jak wymuszam start zasilacz to pojawia się na chwilę napięcie na wyjściu na 12V około 1V i zaraz znika. Później TL jest przyblokowant przez napięcie 3,5V na nóżće 4 z komparatora TL393. Próbowałem na hama wymusić napięcie 0V ale nic nie dało. Wydaje mi się że coś jest nie tak w obwodzie przekazującym impulsy z TLka na tranzystory mocy. Wtdaje mi się, że TL odpala, ale impulsy nie dochodzą, więc nie ma napięcia co stwierdza komparator i przydusza TLka ale ten dalej nic nie robi bo tak czy tak impulsy nie docierają. Mam rację??
  • #4 765525
    TONI_2003
    Moderator
    ... odpalaj go przez żarówkę ma błysnąć ( nie jestem pewien czy pierwotne masz dobre ? ) , a potem zgasnąć lub lekko żarzyć się. Podaj to napięcie na 12 nodze. Pozdrawiam
  • #5 765574
    -=mINA87=-
    Poziom 13  
    na nóżce 12 (zasilanie TLka) jest 20V. A żarówka nie wiem czy by błysnęła (zara lookne) bo to jest krótki impuls dodatni. Powstaje tylko jak zasilacz przez jakiś czas nie chodził. Czyli chyba te napięcie powstaje z jakiejś indukcji czy czegoś takiego. Z pierwotnej strony mogę mieć niesprawne tylko sterowanie tranzystorami mocy
  • REKLAMA
  • #6 765745
    TONI_2003
    Moderator
    ... oki to sprawdz jakie masz napięcie i czy jednakowo Ci spada na tych dużych elkach oraz sprawdz same tranzystory mocy i otoczenie jak jest oki to wymień LM393 .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 765939
    -=mINA87=-
    Poziom 13  
    które elki?? w obwodzie filtrowania napięcia na wyjściu??? a lm393 wydaje mi się że jest sprawny. no bo działa jak trzeba - patrz mój 1 post. odejmuje to i daje na wyjście. tak mi się wydaje. ale to chyba nie jest tego wina. powtarzam - po wymuszeniu (ręcznym) startu TL494 zasilacz dalej nie daje zbytnio oznak życia. sam układ jest 100%dobry bo wymieniałem. dalej - otoczenie naprawiłem. tranzystory mocy nie mają przebicia, więc wydaje mi się, że powinny działać - jak padają to robią zwarcie i duże bum:] musze oblookać obwód "po drodze". jeszcze 1 sprawa - sprawdziłem multimerem napięcie na n.8 TL494 (sterowanie tranzystorem) i było 0V. szkoda że nie mam oscyloskopu:}
  • #8 765969
    TONI_2003
    Moderator
    ... nie te wielkie na pierwotnym . Jeżeli jesteś pewień że jest sprawny to pozostają jeszcze te malutkie tranzystorki C945 w otoczeniu układu 494 ( jeden lub dwa zwarte ).Pozdrawiam
  • #9 767487
    -=mINA87=-
    Poziom 13  
    kondziołki na wejściu są 100% dobre. przecież jak by nie dizałały to by zdeczka napięcia nie było :] chociaż kiedyś odpalałem zasilacz bez nich (bo mnie wnerwiało to 300V na wysiągnięcie ręki po wyłączeniu zasilacza:]) i nawet działał :] tranzystorki oblookam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zasilacza ATX, w którym po uszkodzeniu i wymianie układu TL494 oraz elementów przetwornicy SBY, na wyjściu pojawiają się napięcia poniżej 1V zamiast nominalnych wartości. Na wejściu pinu 4 TL494 zamiast 0V jest około 3V, co wynika z sygnału z komparatora TL393 (LM393), który pełni funkcję sygnału Powergood. Na wejściu odwracającym TL393 jest około 1V, a na nieodwracającym około 3,5V, co powoduje, że układ blokuje zasilacz mimo braku zwarć. Wymieniono diodę, rezystory, kondensatory elektrolityczne oraz TL494, a także sprawdzono tranzystory mocy i elementy otoczenia. Napięcie zasilania TL494 na nóżce 12 wynosi około 20V. Sugerowano sprawdzenie napięć na dużych kondensatorach elektrolitycznych na pierwotnej stronie, kontrolę tranzystorów mocy oraz ewentualną wymianę LM393. Wskazano również na możliwość uszkodzenia małych tranzystorów C945 w otoczeniu TL494. Pomimo wymiany i napraw, zasilacz nie uruchamia się poprawnie, a sygnał Powergood z TL393 blokuje pracę układu. Brak oscyloskopu utrudnia dokładną diagnostykę sygnałów sterujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA