logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicja + gaz. Przerywanie i gaśnięcie auta

MeMic 11 Maj 2007 21:09 8998 7
REKLAMA
  • #1 3874613
    MeMic
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam,
    ostatnio auto na gazie zaczęło mi gasnąć, na benzynie jest OK. Również na luzie jak przełącze na gaz to gaśnie po pewnym czasie i to nie tak żeby traciły sie obroty powoli, tylko nagle całkiem. Jak jade to najlepiej jak trzymam go na stałych obrotach, choć to też nie zawsze pomaga i też momentami przygasa i po chwili znowu jedzie. Nie jest to takie mocne szarpanie. Dusi się na 2-3 sekundy i znowu jedzie dalej przez 2-3 sekundy, po czym sytuacja się powtarza. Przy tej okazji chciałbym się jak najwięcej dowiedzieć co jest co i jak działa.
    Zrobiłem zdjęcia mojej instalacji. Może ktoś mi będzie w stanie powiedzieć co sprawdzić w którym miejscu albo gdzie wyregulować.

Na zdjęciu P5077003.JPG przypuszczam że jest parownik (reduktor) oraz filtr gazu. Jeżeli taki filtr może się zatkać i powodować gaśnięcie auta, to może jesteście w stanie mi powiedzieć czy to urządzenie ze zdjęcia jest tym o czym myśle i jak to rozebrać żeby wyczyścić filtr. Co trzeba zrobić żeby gaz nie uciekł?

Z góry dziękuję za odpowiedzi nie typu jedź do mechanika :)
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Skoda Felicja + gaz. Przerywanie i gaśnięcie auta P5077004.JPG (351.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Felicja + gaz. Przerywanie i gaśnięcie auta P5077003.JPG (393.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Felicja + gaz. Przerywanie i gaśnięcie auta P5077002.JPG (370.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Felicja + gaz. Przerywanie i gaśnięcie auta P5077001.JPG (389.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Felicja + gaz. Przerywanie i gaśnięcie auta P5077000.JPG (388.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Felicja + gaz. Przerywanie i gaśnięcie auta P5076998.JPG (389.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3874960
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1095
    Jest to instalacja JUST firm BRC opisane uszkodzenie wynika prawdopodobnie z braku kalibracji centralki , która wprowadza wspomnianą przez ciebie oscylację przesterowując silnik krokowy. skoro nie chcesz słyszeć o tańszej opcji jak napisałeś. to proponuję ci zakup interfejsu i oprogromowania w firmie Czakram lub Ekoalma i już będziesz mógł ustawić sobie instalację.
  • REKLAMA
  • #3 3875263
    MeMic
    Poziom 14  
    Czyli awaria nie musi koniecznie być związana z zapchanym filtrem albo koniecznością regeneracji parownika?
    A jakbym chciał wyczyścić ten filtr gazu przy parowniku, to jak go rozkręcić. Od dołu jest jakaś nakrętka ale na zdjęciu niestety jej nie widać.
    Jeśli zaś chodzi o kalibrację to czy tu chodzi o ręczne dobranie nastawu na jednym z modułów które są przymocowane do obudowy z wentylacji (na zdjęciu)

Po za tym jeszcze wcześniej praktycznie od początku założenia gazu mam problemy typu wykonanie szybkiego manewru. Np gdy stoję na światłach i chcę ruszyć a nie dam wcześniej ciut wyższych obrotów to mi sie auto nie umi pozbierać tzn. tak jakbym go zalał i wtedy jedyne wyjście noga z gazu i ponownie wolniej na gaz i wtedy się już potrafi rozkulać nawet bardzo szybko. Gazownicy ustawiali instalację ale to nic nie dało.

Drugi problem to , że przy zimnym silniku czasem gdy przełącznik jest w pozycji środkowej auto od razu przy odpalaniu przeskakuje na gaz. Gdy mam auto rozgrzane odpala się normalnie na benzynie i po przegazówce przeskakuje na gaz. Obroty muszą być dość wysokie więc razczej nie możliwe żeby to była kwestia ssania przy zimnym silniku.
    Gazownicy każą przyjechać i odstawić auto aż ochłodnie, ale teraz gdy jest ciepło to trzeba długo czekać żeby ten efekt zaobserwować bo do mechanika przyjeżdżam autem rozgrzanym.

A może instalacja to jakiś badziew, kiepska firma albo coś. Przejechałem dopiero 25tys km na gazie. A mam w sumie 155tys.

Może ktoś ma jakiś pomysł?

Dziękuje za ostanio odpowiedź
  • REKLAMA
  • #4 3876471
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    idziesz z mysleniem w dobrym kierunku, co prawda mechanikiem samochodowym nie jestem, ale miałem ten pierwszy opisany przez Ciebie problem i tą samą instalacje. Pomogła wymiana filtra - po prostu mieszanka była uboga. I nie baw się w czyszczenie tylko kup nowy - kosztuje 20 zł. Inna rzecz, że należy po wymianie filtra wyregulować ręcznie na reduktorze - tu polecam nie bawić się samemu tylko podjechać do zakładu. Drugi problem to wyglada mi na uszkodzenie przełącznika centralki.
  • REKLAMA
  • #5 3876915
    MeMic
    Poziom 14  
    Witam,

właśnie byłem rozkręcić filtr gazu no musze poweidzieć NIESTETY to nie wina filtra, że mi auto gaśnie. Filtr jest czyściutki. W takim razie być może to wina reduktora, albo tak jak kolega wyżej napisał że należy wyregulować instalację.
    Ale przynajmniej już wiem jak rozkręcić filtr :) .

W każdym razie kiedyś gazownik regulował już przy mnie instalację i robił to bez pomiaru spalin, wyglądało to jakby to robił na oko.
    Jak więc pojadę wyregulować tą instalację to jak ona powinna fachowo wyglądać?
    A czy instalacja którą posiadam jest dobra? Bo wszędzie piszą że najlepsze to Lovato.

Pozdrawiam
  • #6 3920031
    MeMic
    Poziom 14  
    Witam,

oddałem auto do mechanika i powiedziałem mu jakie mam objawy:
    - automatyczne przełączanie na gaz przy odpalaniu na zimnym silniku
    - ostatnio na gazie mi auto szarpie. Czasem jestem w stanie przejechać 30 km bez szarpania, a czasem szarpie mi co chwile. Niekiedy poszarpie trochę i dalej jade, a czasem się już nie da i muszę przełączyć na benzyne.

Mieli mi sprawdzić centralkę gazu. Jeszcze nie podmienili na nową, ale są zdania że możliwe że winą będzie jakaś cewka, która może czasem dawać za duże obroty na starcie i powodować szapranie na gazie. Dziwne, że nie szarpie w związku z tym na benzynie, ale mechanik powiedział że moze tak być w przyapdku tej cewki ze na benzynie bedzie dobrze wszystko.
    Mają natomiast problem bo nie mają skąd wziąść taką cewkę żeby podmienić i sprawdzić czy bedzie dobrze, a nie chce zeby mi sie to odbiło na kieszeni. Czy da się w jakiś łatwy sposób sprawdzić czy może to byc wina cewki? Niesteyt objawy nie są regularne i stąd te wszystkie problemy.

Dziękuję z odpowiedzi
  • #7 3929478
    MeMic
    Poziom 14  
    Skończyło się na tym że w miejsce miksera dali mi jakąś srubę i kazali tak pojeździć i potestować czy dalej będzie szarpać.
    Okazuje się że auto mi nie szarpie, zapala na benzynie na zimnym silniku.
    Więc prawdopodobnie te wszystkie problemy związane były z mikserem.
    Jak się upewnie zamykam temat.
  • #8 4116752
    MeMic
    Poziom 14  
    Witam,

dzisiaj pojechałem do mechanika i mieli mi włożyć nowy mikser, okazało się jednak, że ten co mają nie do końca pasuje do mojej instalacji. Ale podobno włożyli go na próbę i auto jeździ ale nie do końca tak jak powinno. Mówią mi że nie są w stanie stwierdzić czy to na 100% mikser czy komputer, że auto mi tak przerywało na starym mikserze, a na śrubie jeździ. Może idzie to jakoś przemierzyć miernikiem, jakie powinny być napięcia z komputera, przy zmianie gazu. Jak wyeliminować podejrzenie uszkodzonego komputera. Mechanicy nie chcą mi ściągnąć miksera bo nie chcą sobie kosztów robić w przypadku gdy sie okaże, że to coś innego jest zepsute.
    Co poradzicie na to?

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Skoda Felicja z instalacją gazową firmy BRC pojawiły się problemy z gaśnięciem silnika na gazie, podczas gdy na benzynie auto działa poprawnie. Objawy to nagłe gaśnięcie na luzie po przełączeniu na gaz oraz okresowe szarpanie i przerywanie jazdy przy zmiennych obrotach. Przyczyną może być brak kalibracji centralki sterującej, co powoduje oscylacje i przesterowanie silnika krokowego. Filtr gazu przy parowniku (reduktorze) był sprawdzany i okazał się czysty, więc czyszczenie filtra nie rozwiązało problemu. Zalecana jest wymiana filtra na nowy oraz profesjonalna regulacja instalacji gazowej, najlepiej w specjalistycznym serwisie z pomiarem spalin. Problemy z automatycznym przełączaniem na gaz przy zimnym silniku oraz szarpaniem mogą wynikać z uszkodzonego miksera lub cewki w centrali gazowej. Po wymianie miksera na śrubę testową szarpanie ustąpiło, co wskazuje na mikser jako potencjalną przyczynę. Mechanicy mają trudności z doborem odpowiedniego miksera i diagnozą uszkodzeń centralki, sugerując możliwość pomiarów napięć i testów komponentów w celu wyeliminowania uszkodzonego komputera sterującego. Instalacja BRC jest oceniana jako dobra, choć użytkownik rozważał również markę Lovato jako alternatywę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA