logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dbx DriveRack – czy warto kupić zamiast osobnych EQ i kompresora? Opinie, alternatywy

miszkoo 11 Maj 2007 22:58 14178 83
Najlepsze odpowiedzi

Czy dbx DriveRack to dobry zamiennik osobnych EQ i kompresora oraz jakie są sensowne alternatywy?

DriveRack bardziej nadaje się jako cyfrowy procesor głośnikowy/crossover z dodatkowymi funkcjami niż jako klasyczny zamiennik osobnych EQ i kompresora, a jeśli chcesz typowy „kombajn”, część osób wskazuje raczej na DBX DDP [#3875209][#3875903] W praktyce sprzęt jest chwalony za bardzo szeroki zestaw funkcji, prostą obsługę po krótkim opanowaniu i szybkie zmiany ustawień; użytkownicy podawali, że po ustawieniu całość działa bardzo dobrze [#5325354][#6476148][#3880254] Trzeba jednak pamiętać, że dotyczy to konkretnych modeli: o DriveRack PA pojawiały się uwagi o niestabilności i problemach z pierwszymi sztukami, podczas gdy PX zbierał dobre opinie i jest sprzedawany z mikrofonem pomiarowym [#3881602][#3987134][#5601594] Na większych koncertach antysprzężeniówka nie musi być głównym narzędziem — procesor często służy wtedy głównie jako crossover i limiter, a sprzężenia usuwa się podczas strojenia systemu zwykłym EQ [#3987807][#5324378] Jeśli szukasz tańszej alternatywy, Behringer DCX2496 jest wyraźnie tańszy i stabilny, ale nie ma antysprzęgu; w dyskusji pojawił się też T.Racks, który według jednego porównania brzmiał lepiej od DriveRack PA [#3881602][#6866496][#6473088]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3875099
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    byłem dziś w sklepie muzycznym i tak pytałem się kolesia o to o o tamto aż doszliśmy do kompresora

koleś polecił mi takie coś dbx DriveRack mówił mi że jest to bardzo dobre że ma dużo opcji i takie tam bardzo go zachwalał

i teraz mam do was pytanie pracował ktoś na czymś takim
    jest to warte swojej ceny. czy jest przydatne
    czy lepiej kupować osobno EQ i inne cuda czy takie coś jest alternatywą czy sprawdza sie w pracy czy można to szybko i skutecznie obsługiwać.
    czyli pakować się w ten wynalazek czy nie.
    no mnie się podoba bo chcąc mieć to wszytko co ty jest i jeszcze takiej firmy jak dbx to trzeba dać troszkę więcej niż za to.
    a może są takie urządzenia innej firmy mają te same możliwości i może to je warto kupić.
  • REKLAMA
  • #2 3875209
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3875903
    miszkoo
    Poziom 28  
    właśnie w tym rzecz że w tym jest

- stereofoniczny eliminator sprzężenia zwrotnego z 12 filtrami szczelinowymi typu "notch"
    - podwójny 28-pasmowy korektor graficzny
    - klasyczny kompresor dbx
    - procesor psychoakustyczny 120A generujący dźwięki subharmoniczne
    - zwrotnicę głośnikową (crossover) z możliwością konfiguracji: 2x3, 2x4, 2x5, 2x6
    - stereofoniczny wielopasmowy korektor parametryczny
    - stereofoniczny limiter na wyjściu urządzenia
    - linie opóźniające
    - generator szumu różowego
    - automatyczny korektor 28-zakresowy z analizerem pracującym wczasie rzeczywistym (RTA)
    - kreator konfiguracji dla głośników firmy JBL i wzmacniaczy firmy Crown, używany w celu ich jak najlepszego zestrojenia
    - 25 programów użytkownika / 25 programów fabrycznych
  • #4 3877297
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    DriveRack to całkiem przyzwoite urządzenie może nie do końca super profesjonalne ale czemu nie. Widziałem i słyszałem toto w paru stacjonarnych nagłośnieniach i ludzie posługujący się tym urządzeniem nie mieli większych zastrzeżeń. Jest to na pewno najtańszy przyzwoity procesor końcowy na obecne czasy (Behringer i takie tam to już lekka przesada).
  • #5 3880254
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    driver rack jest bardzo fajny :-)
    ma kilka minusow ale po ustawieniu calosci chodzi bardzo fajnie.
  • #6 3881104
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    najbardziej sie przydaje jesli ma się głośniki JBLa i wzmacniacze Crowna. Wszstkie trzy firmy należą do grupy harman pro group. I ten dbx ma taką funkcję kreatora jak podał wyżej kolega :D.. Ech ja to bym chciał mieć taką zwrotnicę :D ale pomarzyć dobra rzecz :(
  • REKLAMA
  • #7 3881602
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Paweł.ko : " Jest to na pewno najtańszy przyzwoity procesor końcowy na obecne czasy (Behringer i takie tam to już lekka przesada)."
    pytanie o którym driveracku mówimy- PA jest tragicznie niestabilny (zawiesił mi się mimo ups)
    DCX behringera jest pod tym względem znacznie lepszy i duuużo tańszy choć nie ma antysprzęgu
  • #8 3886570
    izzy
    Poziom 22  
    Cytat:
    najbardziej sie przydaje jesli ma się głośniki JBLa i wzmacniacze Crowna. Wszstkie trzy firmy należą do grupy harman pro group.

A tu Cie zaskocze fakt presety ma najlepsze do crownow ale presety do JBL sa srednie. Poza tym sa presety do ElectroVoica z tego co pamietam.

Cytat:
    PA jest tragicznie niestabilny (zawiesił mi się mimo ups)

U nas chodzi bez problemow bez upsa. Choc Yamacha sie zawieszala to dbx siedzial bez problemu.
  • #9 3886715
    miszkoo
    Poziom 28  
    a możecie mi powiedzieć jak wygląda takie zawieszenie ?
    po prostu cisza w głośnikach ?
  • #10 3889076
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    izzy napisał:

U nas chodzi bez problemow bez upsa.

Tak ale weź też pod uwagę że macie dośc stabilne zasilanie bo ile wy macie w tym sck-u mocy?Wiecej jak 2kW chyba nie używacie i na dodatek pewnie na innej fazie niż ten driverack.A jak ktoś ma kilkanaście kW to mu napiecie skacze :D
  • #11 3890827
    izzy
    Poziom 22  
    pierwszy test byl na pelnym zestawie
    w trybie 2x6
    poza tym na sali u nas skacze napiecie skoro jak napisalem wczesniej stol cyfrowy yamachy sie zawieszal
  • #12 3892417
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    może ten stół nie od skoków napiecia sie zawieszał?No ale z drugiej strony to jak to jest.Przecież chyba zasilacze tych sprzętów sa stabilizowane i mimo skoków(w rozsadnych granicach) nie powinno byc niespodzianek.No chyba że nie ma w tych zasilaczach nic zapasu to i stabilizacja niewiele pomoże.No nie wiem niech ktos obeznany wyjaśni.
  • REKLAMA
  • #13 3893996
    miszkoo
    Poziom 28  
    możecie opisać jak wygląda takie zawieszenie się ?
    po prostu cisza w głośnikach ?
  • #14 3898020
    izzy
    Poziom 22  
    zalezy jaki sprzet stare yamachy to cisza i zero kontroli
    cyfrak behringera to sygnal w glosnikach a zero kontroli
    drive rack nie wiem dziala bez problemu

Cytat:
    może ten stół nie od skoków napiecia sie zawieszał?No ale z drugiej strony to jak to jest.Przecież chyba zasilacze tych sprzętów sa stabilizowane i mimo skoków(w rozsadnych granicach) nie powinno byc niespodzianek.No chyba że nie ma w tych zasilaczach nic zapasu to i stabilizacja niewiele pomoże.No nie wiem niech ktos obeznany wyjaśni.

Stol zawieszal sie od skokow napiecia po po zastosowaniu przetwornicy z upsa dziala normalnie.
    Po prostu zasilacz moze byc roznie wykonany druga sprawa ze cyfra musi miec super wystabilizowane zasilanie bo jest bardzo wrazliwa na skoki. Sam wiesz ze w iwanie skok nie powoduje nic. A cyfra jak ma kiepsko przemyslane zasilanie to wariuje
  • #15 3899336
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    W ramach wyjaśnienia iwan to mikser electronica PM-04-1 :)
    Co do stabilizacji to powinno byc tak że zasilacz daje wyższe napiecie na stabilizator który je zmniejsza do rządanej wartosci i w ten sposób jest zapas na ew. skoki
    a swoja droga to te 2x6kW wysterowaliście na max w sali w sck?bo cos mi sie to nie widzi chyba że byliscie w nausznikach :)
  • #16 3899977
    miszkoo
    Poziom 28  
    kolego a jak tak często zawiesza to zapewne wiesz jak się to odbywa
    mógł byś wyjaśnić i opisać bo bardzo bym chciał wiedzieć
  • REKLAMA
  • #17 3925902
    miszkoo
    Poziom 28  
    Mam takie pytanie wczoraj byłem na takim koncercie i akustyk miał ewidentnie dbx DriveRack Którego nie używał a męczył się z sprzężeniami ale dbx DriveRack nie używał bo wskaźniki led wejściowe i wyjściowe ewidentnie się nie mrugały więc dbx nie był używany

i nie wiem czemu a ciekawi mnie to
    czy poprostu akstyk nie umiał tego używać czy są jakieś przeciwwskazania warunki ukształtowania pleneru ??
    aha i może mi ktoś opisać co sie dzieje jak taki dbx DriveRack sie zawiesi
    bo ciszy w kolumnach nie mogę sobie wyobrazić w sprzęcie estradowym
  • #18 3929279
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    miszkoo napisał:

aha i może mi ktoś opisać co sie dzieje jak taki dbx DriveRack sie zawiesi
    bo ciszy w kolumnach nie mogę sobie wyobrazić w sprzęcie estradowym

rozumiem że jak kolumny nie są do niczego podłączone to ciszy nadal sobie nie umiesz wyobrazić?? :/
  • #19 3987134
    izzy
    Poziom 22  
    a nie prawda
    :-) u mnie chodzi na spadkach. I to bez problemow.
    Sprawdzone. W tej chwili jedyne co moge powiedziec to problemy z wyswietlaczem w mojej sztuce... Ale jeszcze jeden numer i leci do łomianek.
    Podobno pierwsze sztuki są nie za bardzo. Potem zrobili cos z łączeniem przy wyświetlaczu.
  • #20 3987807
    jasioplo
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    miszkoo napisał:

i nie wiem czemu a ciekawi mnie to
    czy poprostu akstyk nie umiał tego używać czy są jakieś przeciwwskazania warunki ukształtowania pleneru ??

jakiego zespołu był to koncert? jaka aparatura?
    na poważnych koncertach prawie wogóle nie używa się tej opcji !!!
    urządzenie służy wtedy głównie jako crossover + ewentualnie limter itp.
    sprzężenia eliminuje w inny sposób: podczas strojenia systemu zwykłymi tercjowymi EQ
  • #21 3987822
    izzy
    Poziom 22  
    jedyne przeciwwskazanie to zakres temperatur z manuala
  • #22 3988455
    miszkoo
    Poziom 28  
    izzy napisał:
    jedyne przeciwwskazanie to zakres temperatur z manuala

Błagam mógł byś prościej bo wiesz ja sie dopiero staram uczyć i nie bardzo Cię rozumiem
  • #23 3991956
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    nie wiem czy to napewno chodzi o to ale Izzy pisał kiedyś że ten driverack jest polutowany tym g..... pb free a to podobno nie może na mrozie pracować.....
  • #24 3992895
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 3992905
    izzy
    Poziom 22  
    a gwarancja jak dobrze pamietam jest na rok :)
  • #26 3997196
    marcell77
    Poziom 2  
    każdego roku robimy kilka imprez na dużym mrozie-mamy w firmie 3 drive racki 260,pa i zero jakichkolwiek problemów.pracują już chyba ze 3 lata...więc nie wiem o jakich fruwających elementach tu mowa..no-chyba,że trafiliśmy na dobre modele:).Bardzo polecam procesory Xilica audio-tego też używamy i spisuje się znakomicie-ale to już wyższa półka cenowa.
  • #27 3997771
    izzy
    Poziom 22  
    to jeszcze sa z serii bez pbfree jak maja juz 3 lata
  • #28 5322229
    djdrix
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    jak wymienić w DriveRack PA oprogramowanie?
  • #29 5323151
    sebol1976
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Chodzi ci o oprogramowanie do urzadzenia czy o wgranie presetów? W 480 robi sie to przez rs 232 i program który mozna sciagnac ze strony dbx.
  • #30 5323500
    djdrix
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    chodzi mi o wgranie nowego oprogramowanie do DBX DriveRack PA gdyż gdzieś na elce przeczytałem że te ze starszym oprogramowaniem się wieszają. Tylko że w tym PA nie widzę żadnych dodatkowych wejść poza wejściem na mikrofon RTA...

Podsumowanie tematu

✨ DBX DriveRack to zaawansowany procesor sygnałowy łączący funkcje zwrotnicy cyfrowej (crossover), korektora graficznego i parametrycznego, kompresora, limitera, eliminatora sprzężeń zwrotnych oraz procesora psychoakustycznego. Urządzenie oferuje szerokie możliwości konfiguracji, w tym wielopasmowy korektor, linie opóźniające, generator szumu różowego oraz automatyczny korektor z analizatorem RTA. Szczególnie polecany jest do współpracy z głośnikami JBL i wzmacniaczami Crown, gdyż posiada dedykowane presety i kreator konfiguracji dla tych marek. Obsługa jest stosunkowo intuicyjna, choć początkujący użytkownicy mogą potrzebować chwili na opanowanie menu i ustawień.

W porównaniu do osobnych urządzeń EQ i kompresora, DriveRack stanowi wygodne rozwiązanie typu "kombajn" integrujące wiele funkcji w jednym sprzęcie, co może być korzystne cenowo i praktycznie. Alternatywą są procesory innych marek, takie jak Behringer DCX2496, który jest tańszy, ale mniej stabilny i bez funkcji eliminacji sprzężeń, oraz T.Rack, który według użytkowników oferuje lepszą jakość dźwięku i bardziej rozbudowane możliwości limitera i opóźnień.

Problemy zgłaszane przez użytkowników dotyczą głównie stabilności zasilania (wrażliwość na spadki napięcia), sporadycznych zawieszeń urządzenia, szumów (często związanych z kompatybilnością impedancji i okablowaniem) oraz jakości wyświetlacza LCD. Starsze wersje oprogramowania DriveRack PA miały problemy z zawieszaniem, które zostały częściowo rozwiązane w nowszych aktualizacjach, choć wymiana firmware w modelu PA jest utrudniona i wymaga specjalistycznego interfejsu. Urządzenie jest stosowane zarówno w nagłośnieniu estradowym, jak i klubowym, jednak na poważnych koncertach funkcje eliminacji sprzężeń często są pomijane na rzecz tradycyjnych korektorów.

Dostępne są różne modele DriveRack, m.in. PA i PX, z których PX jest sprzedawany z mikrofonem pomiarowym i jest chwalony za stabilność i funkcjonalność. Użytkownicy polecają także mikrofony pomiarowe Behringera jako tańszą alternatywę. W kwestii konfiguracji, DriveRack pozwala na precyzyjne ustawienie filtrów crossovera, w tym subsonicznego, z możliwością definiowania częstotliwości odcięcia i nachylenia filtrów, a także niezależne opóźnienia dla poszczególnych wyjść.

Podsumowując, DBX DriveRack jest wartościowym urządzeniem integrującym wiele funkcji procesora sygnałowego, szczególnie korzystnym dla użytkowników systemów JBL i Crown, oferującym dobrą jakość dźwięku i wygodę obsługi, choć wymaga stabilnego zasilania i odpowiedniej konfiguracji. Alternatywy takie jak Behringer DCX2496 czy T.Rack mogą być rozważane w zależności od budżetu i wymagań jakościowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA