logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alfa 145, silnik wariuje. Światła mijania nie działają.

emtezet 12 Maj 2007 09:56 5427 3
REKLAMA
  • #1 3875836
    emtezet
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam mam taki problem. Jakis czas temu zauwzaylem ze wysiadly mi swiatla mijania, sa postojowe, dlugie tez dzialaja, natomiast mijania (soczewkowe) nie swieca. Na poczatku myslalem ze to zarowki ale wymienialem miesiac temu i jak sie zreszta okazalo sa ok. Bezpieczniki tez sprawdzilem, wszystkie ok i tu trop sie urwal...mysle ze moze przekaznik padl, ale nie mam pojecia jak to sprawdzic, ktos ma jakis pomysl?
  • REKLAMA
  • #2 3875942
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2161
    Sprawdź czy wychodzą z przełącznika zmiany świateł. W fiatach często wypalają się też kostki łączeniowe lub panelach bezpiecznikowych.P
  • REKLAMA
  • #3 3882426
    emtezet
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Problem ze swiatami rozwiazany, jak sie okazalo zarowki jednak sie spalily (wiecej nie kupie narvy), zarniki nie byly przepalone ale po sprawdzeniu miernikiem okazalo sie ze jednak zarowki sie nie nadaja juz. Samochod nie jest moj tylko znajomej i skoro juz zaczalem ten temat to mam jeszcze kilka pytan. Samohod to Alfa 145, 2000 rok, 1.4 16V Twin Spark. Problemy: Falujace obroty, od czasu do czasu samochod spada na 500 obrotow i pozniej do gory na 1500 i tak sobie wsakuje gora dol w tym przedziale, wiem ze dzieje sie tak na postoju, w trakie jazdy nie wiem jak. Druga rzecz to to ze samochod podczas jazdy (postoju zasem tez) przy gwalownym odaniu gazu, albo redukcji muli. Zaczyna szarpac i pracowac tak jakby na 3 garach. Badanie komputerowe nic nie wykazalo. Dzis wykrecalem swiece i widzialem ze 2 pierwsze z lewej plus jakas jedna gdzies byly mokre. Moim zaniem trza by je bylo wymienic ale w tej alfie to koszt min 400 zl a niechcialbym wciagac znajomej w koszty jezeli mialoby sie okazac ze to co innego. Z gory dziekuje za wszelkie porady i sugestie.
  • #4 3882615
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Ja bym dokladnie sprawdzil przeplywomierz, poobserwowal czasy wtrysku i sprawdzil jak pracuje sonda lambda, chciarz we fiatach falowanie obrotów moze to bys objaw nie przyczyna. radzil bym Cie jednak pojechac do prawdziwego elektryka, bo w modelu z 2000 roku sam raczej nic nie wskurasz. pozdro
REKLAMA