logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alfa Romeo 145 JTD - brak elektryki po uruchomieniu na kable, co sprawdzić?

had3sik 16 Lis 2007 18:44 4716 8
REKLAMA
  • #1 4488477
    had3sik
    Poziom 2  
    Witam
    Dziś mnie spotkała dziwna niespodzianka :( Przez cały dzień jeździłem autem i nic sie nie działo. A jak skończyłem prace i chciałem zapalić auto to zaczęło wszystko wariować i nawet nie chciał zakręcić. Podjechałem innym autem i spróbowałem zapalić na kable i sie udało ale straciłem całą elektrykę tzn. nie ma świateł żadnych, stop też brak, brak ABS, nie działają szyby i centralny, brak jakichkolwiek kontrolek na desce rozdzielczej, obrotomierz tez nie działa jak i wskaźnik temp i paliwa Normalnie ECHO. Działają tylko wycieraczki i awaryjne. Może ktoś już coś podobnego miał albo może mi coś doradzić. Nie wiem może przyczyną jest jakieś zwarcie bo spadło u nas dziś dużo śniegu i nie raz sie zakopałem. Dodam jeszcze że auto zapali normalnie ale nie ma w całym aucie elektryki.
    Pozdrawiam Sebastian
  • REKLAMA
  • #2 4488604
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Jaki rocznik tej alfy? wygląda na usterkę w BSI.
  • #3 4489066
    had3sik
    Poziom 2  
    Rocznik 1999
    BSI ??
  • REKLAMA
  • #4 4489126
    ub
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Moim zdaniem na początek sprawdz masy i zasilanie wszystkie,potem rozłącz zasilanie skrzynki bezpicznikowej pod kierownicą
  • #5 4489400
    segal
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    wiekszej bzdury jak BSI w alfie nie slyszalem, i jeszcze ten rocznik i model !!! brawo dla kolegi za taka pomoc !!! I to napisal czlowiek bedacy na 18-stym poziomie !!!

tak jak kolega "ub" napisal sprawdz masy. no i bezpieczniki.

powodzenia !!!
  • REKLAMA
  • #6 4489644
    MichaelR
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Usterka wygląda na brak ładowania akumulatora, a następnie na błędy zapamiętane przez poszczególne moduły sterujące.,
    chociaż u taty kiedyś zrobiło się zwarcie w akumulatorze i miał podobne objawy - oberwała się któraś płyta - napięcie na postoju 12,6V przy rozruchu spadało do 5V, z drugiego aku palił. Po założeniu nowego było dobrze.
    Stało się to po przejechaniu przez próg zwalniający z prędkością około 50Km/h.
    Polecam zacząć od sprawdzenia napięcia ładowania, w alternatorze niestety spalały się diody, regulatory oraz czasami stojan miał przebicie. Raz spotkałem się ze zwarciem w rozruszniku.
  • REKLAMA
  • #7 4489669
    segal
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    do michaelR - czytaj posty do konca.

cytat:
    "Dodam jeszcze że auto zapali normalnie ale nie ma w całym aucie elektryki. ", tak wiec pomysl zanim napiszesz cos o spadkach napiecia na akumulatorze. no chyba ze rozrusznik alfy pali na 5V.

pozdrowienia i sukcecow w pracy dla MichaelR

Dodano po 2 [minuty]:

forum chyba jest po to by pomagac, a nie bzdury pisac !!!

moze nastepny napisze " sprawdz cisnienie w kolach, poniewaz ........."
  • #8 4489948
    had3sik
    Poziom 2  
    Pierwsze co dziś zrobię to jadę kupić nowy akumulator i sprawdzę ładowanie czy nie ma jakiegoś zwarcia. No a jak to nie da rady to jadę do elektryka i niech szuka przyczyny...

Dodano po 4 [godziny] 8 [minuty]:

Dziś zakupiłem nowy akumulator i to samo :( Udało mi sie go odpalić ale ciężko było bo nie dochodzi prąd do świec żarowych ale jakoś odpalił i pojechałem do elektryka. Komputer nic nie wykazał, żadnych błędów jeśli chodzi o bezpieczniki i przekaźniki. W poniedziałek oddaje go znowu do elektryka i będzie mierzył wszystko po kolei
    Bardzo dziwna usterka jak dla mnie, chociaż elektryk mówił że to jakaś pierdoła. No nic zobaczymy, na pewno napisze co było przyczyną tej awarii i może w przyszłości komuś się to przyda :)
    POzdrawiam Sebastian

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Jeszcze wyczytałem na forum i nawet jest przyklejony o stacyjce w Uno. hmm może ona robi zwarcie jak przekręcam kluczyk w pozycji MAR przed uruchomieniem ?? Kurcze chyba przekopie całe forum żeby znaleźć coś podobnego :)
  • #9 4508812
    had3sik
    Poziom 2  
    Witam Ponownie :)
    Dziś dopiero odebrałem auto od elektryka. Okazało sie że alarm zrobił zwarcie ponieważ poprzedni właściciel (auto sprowadziłem z Niemiec) montując alarm użył za cienkich kabli i jakiś beznadziejnych złączek.
    Alarm poszedł na śmieci bo centralka też już do niczego sie nie nadaje.
    Także temat można zamykać
    Dzięki wszystkim za pomocne odpowiedzi
    Pozdrawiam Sebastian

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Alfa Romeo 145 JTD z 1999 roku po uruchomieniu na kable pojawił się całkowity brak elektryki: nie działają światła, ABS, szyby, centralny zamek, kontrolki na desce rozdzielczej, obrotomierz oraz wskaźniki temperatury i paliwa. Auto odpala, ale elektryka jest nieaktywna, działają jedynie wycieraczki i światła awaryjne. Wstępne sugestie obejmowały sprawdzenie mas, bezpieczników oraz zasilania, a także potencjalne problemy z ładowaniem akumulatora i uszkodzenia alternatora lub rozrusznika. Po wymianie akumulatora i diagnostyce komputerowej bez błędów, ostateczna przyczyna okazała się zwarcie spowodowane przez wadliwie zamontowany alarm samochodowy z użyciem zbyt cienkich kabli i złych złączek. Uszkodzona centrala alarmu została usunięta, co przywróciło prawidłowe działanie elektryki pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA