Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nokia 6310i nie włącza się, ale ładuje poprawnie.

piochut 13 May 2007 01:15 2709 6
  • #1
    piochut
    Level 15  
    Proszę o pomoc: Nokia 6310i reaguje na przycisk załączenia - pojawia się na ułamek sekundy bladociemne tło na ekranie LCD, ale bez konkretnej treści, po czym gaśnie i znów zapala. I tak 4 razy. W czasie tej reakcji na przycisk załączenia żadne diody LED nie zdążą sie zaświecic. W związku z tym włącznik musi byc sprawny i sygnał na pinie włącznika również jest.
    Dodam że podłączając ładowarkę proces ładowania jest poprawny - LCD pokazuje proces ładowania a bateria daje się naładowac.
  • #2
    AxeMan
    Level 24  
    Próbowałeś go przeflashować ?
  • #3
    piochut
    Level 15  
    Jeszcze nie, choc myslałem o tym. twoim zdaniem jest to typowy objaw błędów we flashu?
  • #4
    AxeMan
    Level 24  
    No ja bym zaczął od SW. Jak przeflashujesz to przynajmniej to wykluczysz jeśli się nie włączy.
  • #5
    Maciek279
    Level 16  
    Witam
    Mam dosłownie identyczny przypadek. i tak sie zastanawiam czy to nie uem?? bo moja jak podepnę pod jafa to po naciśnięciu chk pokazuje kość pamięci poprawnie. ale jak wezmę info to nie może przełączyć w local mode i wywala błąd. jak chce flashować to też nie idzie bo nie może się zabootować. zdjąłem juz pa na wypadek gdyby było na niej zwarcie. Mjolnera podniosłem i był pod nim syf ale po wyczyszczeniu i postawieniu nowych kulek nadal to samo. czy to może być przez kość flash?? a tornado jak bootuje przyciskiem to coś zczytuje. czasami wersje oprogramowania imei itp.
  • #6
    mikrocb
    Level 15  
    Zobacz czy płyta nie jest jak bumerang, w 6310(i) to przyczyna większości usterek. Płyta jest długa i wąska, często ulega wygięciu na wysokości UEM-a i UPP zaraz pod metalowa ramką LCD - najbardziej wrażliwe miejsce na wygięcia w tym modelu.
  • #7
    Maciek279
    Level 16  
    sory że tak długo nie odpisywałem. płyta jest równiutka że mogła by służyć za jakiś wzorzec do robienia dokładnych przyrządów pomiarowych. :D imei sprawdzałem jafem i w uemie jest ok. tylko jest ten problem z uruchomieniem. właścicielowi bardzo zależy na tym telefonie i nie ma problemów z kasa także pewnie trzeba będzie zrywać albo szlifować. jeszcze spróbuje podstawić jakąś pewna kość pamięci ale gdyby było coś nie tak to myślę że nie pokazywało by wskaźnika od ładowania i kresek a przede wszystkim jaf by jakąś dziwna nazwę kości wyświetlił