logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć płytkę antenową przed uszkodzeniem po burzy?

mardar 13 Maj 2007 14:12 4158 6
REKLAMA
  • #1 3880231
    mardar
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam. Trafił mi się taki przypadek że po praktycznie każdej burzy(nieważne duża czy mała) płytka antenowa jest uszkodzona i do wymiany.budowa instalacji jest natępująca: jest antena ze wzmacniaczem dalej idzie kabel do rozgałęziacza i z niego idzie na 2 tv. W obu tv jest zasilacz antenowy ale tylko w jednym jest podłączony a w drugim leży sobie spokojnie koło tv. Znalazłem taki temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic158086.html
    to według niego przerabiać instalacje?
  • REKLAMA
  • #2 3880329
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Jeżeli do tej pory TV odbierały prawidłowo sygnały i dobrze grały to po co przerabiać.A to,że uszkadzają się płytki to normalka przy wyładowaniach atmosferycznych,lecz na przuszłość podczas burzy raczej wyłanczaj TV i wyciągaj antenę z niego odłanczająć ją od sieci bo z TV może zostać nazwa.pozdr.

I spacje!
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #3 3880927
    mardar
    Poziom 21  
    Wszystko działa dobrze ale to raczej nie przypadek że w ciągu 4 dni wymieniłem 2 płytki u tej samej osoby a zeszłym roku chyba ze 4 a co lepsze to tylko u tej osoby u innych wszystko normalnie działa, nic się nie psuje.
  • #4 3889097
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    mardar napisał:
    jest antena ze wzmacniaczem dalej idzie kabel do rozgałęziacza i z niego idzie na 2 tv. W obu tv jest zasilacz antenowy ale tylko w jednym jest podłączony a w drugim leży sobie spokojnie koło tv.

Osobiście zasilanie do wzmacniacza puszczałem zawsze za splitterem. Jedno gniazdko w instalacji więcej (nie chciało mi się dorabiać do kabla dławika z wtyczki zasilającej), ale zero problemów - a i z odłączaniem "instalacji dachowej" na czas burzy prościej, bo tylko to jedno złącze (a reszta okablowania, jako położona w mieszkaniu, spokojnie tkwiła w odbiornikach) ;)
    Nie wiem, czy fakt, że zasilanie leci przez splitter ma wpływ na palenie płytek; ogólnie chodzi o różnicę potencjałów między naelektryzowanym powietrzem a ziemią i jej wyrównywanie się poprzez antenę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3889163
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Może wystarczy uziemić antenę ? Nie wydaje mi się aby instalacja wewnętrzna miała jakikolwiek wpływ na te uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 3889601
    mardar
    Poziom 21  
    przedwczoraj troche przerobiłem instalacje i właśnie antene uziemiłem:D Tak się złożyło że wczoraj była burza to dziś pewnie będe wiedział czy w końcu to zadziałało czy jeszcze będzie trzeba kombinować. A pozatym najdziwniejsze jest to że jak gadałem z tą osobą to mówiła że właśnie tv i zasilacza antenowy na czaqs burzy wyłączała a płytke i tak paliło.

Kiedyś dam znać to zadziałało:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem uszkadzania płytek antenowych po każdej burzy dotyczy instalacji z anteną ze wzmacniaczem, kablem do rozgałęziacza i dwoma telewizorami, z których tylko jeden ma podłączony zasilacz antenowy. Uszkodzenia płytek są częste i dotyczą tylko jednej instalacji, mimo że inne działają poprawnie. Zalecane jest wyłączanie telewizorów i odłączanie anteny podczas burzy, aby zapobiec przepięciom. Jednym ze sposobów ochrony jest uziemienie anteny, co może wyrównać potencjały i zmniejszyć ryzyko uszkodzeń. Zasilanie wzmacniacza można prowadzić za splitterem, co ułatwia odłączanie instalacji na czas burzy. Jednakże, ze względu na różnicę potencjałów między naelektryzowanym powietrzem a ziemią, całkowite zabezpieczenie jest trudne. Linki do dyskusji na forum elektroda.pl wskazują, że problem jest znany i nie ma prostych rozwiązań eliminujących uszkodzenia płytek antenowych podczas wyładowań atmosferycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA