logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Technics SA-150 spalone trafo zasilające?

crown747 13 Maj 2007 17:07 2681 6
REKLAMA
  • #1 3880723
    crown747
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Szukam schematu tego amplitunera,ewentualnie jakichkolwiek informacji na temat trafa zasilającego,w moim amplitunerze trafo ma spalone uzwojenie pierwotne,puki nie wstawie jakiegoś innego,nie sprawdzę dokładnie reszty układu.Czy ktoś ma może taki amplituner ewentualnie jakiś podobny model,trafo ma oznaczenie -SLT5M391.
    Zgóry dziękuje za pomoc i wszelkie info!!!

I spacje!
    [_p_]
  • REKLAMA
  • #2 3881261
    MarekRozbiecki
    Poziom 29  
    Ocena: 88
    Po czym sądzisz, że trafo jest na pewno spalone? Jeżeli brak zewnętrznych objawów spalenia i brak przejścia na uzwojeniu pierwotnym, sprawdź bezpiecznik termiczny, który znajduje się wewnątrz trafa - czy ma przejście.
  • REKLAMA
  • #3 3928148
    crown747
    Poziom 10  
    No właśnie nie ma przejścia między zaciskami uzwojenia pierwotnego.A gdzie dokładnie znajduje sie ten bezpiecznik termiczny,jak on wyglada ,jaki to element(jakiś termistor)?Dzieki za info
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3928240
    Mir
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Bezp. termiczny jest w srodku trafa , obejrzyj uzwojenia wychodzące z trafa sa miedziane, a bezp. beda posrebrzane.
  • REKLAMA
  • #5 3928317
    crown747
    Poziom 10  
    Tak dokładnie,uzwojenie pierwotne -dwa przewody,i trzeci pewnie ten bezpiecznik,jest właśnie wyprowadzony takim srebrnym przewodem,ale jest tylko jeden.

Dodano po 2 [minuty]:

Miedzy jednym z przewodów uzw.pierwotnego a tym srebrnym wyprowadzeniem jest opór żeędu 22,5 Ohm.Czyli ewntulanie mogę podłączyś nap sieciowe omijająć bezpieczni?

Dodano po 7 [minuty]:

Po dokładnym przyjżeniu sie uzw.pierwotnym-wyprowadzeniom, sa właśnie dwa srebrne ,a trzecie miedzianym drutem.Czyli i jedno z tych srebrnych łaczy sie z drugim koncem uzwojenia pierwotnego.Czyli juz wszystko jane.

Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

Nadal szukam schematu tego amplitunera,jak narazie wszystko poza jednym kanałem,zdaje sie że tor przedwzmacniacza ,jedne z kanałów nie jest sprawny.Ma ktos może jakis pomysł odnośnie tej usterki?

Dodano po 3 [godziny]:

Nie mogę znależ tego schematu,mam pytanie czy jest jakiś podobny układowo Amplituner Technicsa(konkretny model)?

Dodano po 54 [minuty]:

Jeden kanał ampli tunera gra normalnie a dugi tak jak by był włączony muting,może jakieś elementy z tego układu są uszkodzone,ale bez schematu ani rusz?
  • #6 3959316
    piotrek98
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Z mostkowaniem bezpiecznika termicznego trzeba uważać. Często jest to jedyny bezpiecznik, który ma chronić sprzęt RTV przed przegrzaniem, a w konsekwencji przed zapaleniem. Sam z siebie taki bezpiecznik przecież nie przerywa obwodu, a tylko w sytuacji wystąpienia usterki. Ja kilkakrotnie spotkałem się z transformatorami o "spalonych" uzwojeniach pierwotnych, gdzie na pierwszy rzut oka spalony był ów bezpiecznik, ale za każdym razem okazywało się, że przyczyną jego spalenia było zwarcie w uzwojenia pierwotnego (najczęściej) lub wtórnego. Dlatego nie polecam naprawy takich transformatorów.
    Pozdrawiam
    Piotrek
  • #7 3959892
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    piotrek98 napisał:
    Z mostkowaniem bezpiecznika termicznego trzeba uważać. Często jest to jedyny bezpiecznik, który ma chronić sprzęt RTV przed przegrzaniem, a w konsekwencji przed zapaleniem. Sam z siebie taki bezpiecznik przecież nie przerywa obwodu, a tylko w sytuacji wystąpienia usterki. Ja kilkakrotnie spotkałem się z transformatorami o "spalonych" uzwojeniach pierwotnych, gdzie na pierwszy rzut oka spalony był ów bezpiecznik, ale za każdym razem okazywało się, że przyczyną jego spalenia było zwarcie w uzwojenia pierwotnego (najczęściej) lub wtórnego. Dlatego nie polecam naprawy takich transformatorów.
    Pozdrawiam
    Piotrek

Ewentualnie można taki bezpiecznik zmostkować a wstawić poprostu zwewnętrzny bezpiecznik po stronie pierwotnej trafa. Dobranie odpowiedniej wartości takiego bezpiecznika to nie jest nic trudnego (wystarczy znać moc jaką pobiera urządzenie z sieci) a szkoda wyrzucać trafo jeżeli poza bezpiecznikiem termicznym jest w 100% sprawne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem spalonego uzwojenia pierwotnego transformatora zasilającego w amplitunerze Technics SA-150, oznaczonego jako SLT5M391. Użytkownik potwierdził brak przejścia na uzwojeniu pierwotnym i pytał o lokalizację oraz charakterystykę bezpiecznika termicznego znajdującego się wewnątrz transformatora. Okazało się, że bezpiecznik termiczny jest wyprowadzony srebrnym przewodem i znajduje się w środku trafa, odróżniając się od miedzianych uzwojeń. Pomierzono opór między przewodami uzwojenia pierwotnego i bezpiecznikiem termicznym, wynoszący około 22,5 Ω. Wskazano, że mostkowanie bezpiecznika termicznego wymaga ostrożności, gdyż jest to jedyny element chroniący przed przegrzaniem i pożarem. Zalecano raczej zastosowanie zewnętrznego bezpiecznika po stronie pierwotnej transformatora, dobranego odpowiednio do mocy pobieranej przez urządzenie, aby uniknąć wyrzucania całego transformatora, jeśli poza bezpiecznikiem jest on sprawny. Autor nadal poszukuje schematu amplitunera lub podobnego modelu Technicsa, aby zdiagnozować usterkę jednego z kanałów przedwzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA