logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samochodowe FIRST FA-4113-MP3 - brak wyświetlania i szum w głośnikach

MC_BLACK 14 Maj 2007 10:08 1567 7
REKLAMA
  • #1 3882797
    MC_BLACK
    Poziom 10  
    wiem radio bez szału sama firma mówi ale
    czy ktoś wie o co biega w radiu które podczas jazdy się wyłączyło i już tak zostało trup i nic się nie da zrobić. Wyświetlacz nic nie pokazuje jak włączam radio jest szum w głośnikach i tyle o co biega??? z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3882815
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Pewnie już się nabiegało. Trudno przewidzieć jak jest podłączone, czy są zasilania na miejscu, czy nie ma zimnych lutów.... bez oględzin i sprawdzenia na stole nikt nie zgadnie co się stało.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 3882841
    MC_BLACK
    Poziom 10  
    warto się bawić w naprawe tego shitu czy w krzaki z tym???
  • #4 3882856
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    Ja bym posłał w krzaki. Tu nigdy nie wiadomo ile pochodzi i co się tam zepsuje tym razem. Poza tym koszty naprawy, szczególnie czas poświęcony na usuwanie usterek może wkrótce przekroczyć wartość radia.
  • REKLAMA
  • #5 3882891
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Jeśli byś miał trochę pojęcia o tym to sam byś naprawił i nie musiał tutaj pytać ani nosić do naprawy, to by się jeszcze pewnie opłacało albe zdać się na fachowców to róznie się cenią i może się nie opłacać. A nawet jak kupisz nowe, markowe i partacko podłączysz to też się może zepsuć i znów koszty tyle że pewnie większe....
    A trzeba raz a porządnie i cieszyć się.

SławeK
  • REKLAMA
  • #6 3883361
    MC_BLACK
    Poziom 10  
    trochę to się znam na elektronice ale kończąc technika elektronika to chyba większość ludzi raczej nie potrafi niczego naprawić Szkoła ci daje full teori ale kiedy p[rzychodzi coś naprawić to już inna bajka , wiadomo bez teorii też lipa no ale praktyka to chyba podstawa żeby coś zrobić .... Ogólnie to ja mam w swojej furce pionieerka jak by co i znim akurat nie ma żadnego problemu. No i radyjko to raczej umie podłączyć ... pozdro for all
  • #7 3891612
    MC_BLACK
    Poziom 10  
    może jedank dało by się coś z tym zrobić w krzaki czy tak czy srak mogę później wyrzucić ... Raczej zimnych lutów nie ma ... Przy naciskanie przycisków słychać tylko tradycyjne cykanie dla nich W głośnikach ledwo słyszalny szum No i nic inne nie reaguje w tym radiu Napięcie na stykach wciskanych łaczących panel napięcie około 2,5v coś słabe chyba.... Czy ktoś mógłby mnie pokierować co mógłbym sprawdzić w tym czaderskim sprzęcie ???
  • #8 3892715
    kotlo
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    ja bym zaczął od sprawdzenia układu zasilania tego radia czyli tranzystory i te sprawy z tego co pamietam to w tych krzakach zawsze lecialy 2SA1273 bo pare sztuk juz tego przerobiłem jak jestes z Łodzi to mysle ze jestem w stanie ci pomóc
    pozdrawiam kotlo

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe FIRST FA-4113-MP3 przestało działać podczas jazdy – wyświetlacz nie pokazuje nic, a w głośnikach słychać jedynie szum. Problem może wynikać z uszkodzenia układu zasilania, potencjalnie uszkodzonych tranzystorów, np. 2SA1273, które często zawodzą w tego typu urządzeniach. Brak reakcji na przyciski, słabe napięcie na stykach panelu (około 2,5 V) oraz charakterystyczne cykanie przy naciskaniu wskazują na możliwe uszkodzenia elektroniczne lub zimne luty, choć autor wyklucza ich obecność. Naprawa może być nieopłacalna ze względu na koszty i ryzyko kolejnych usterek, jednak osoba z doświadczeniem w elektronice może podjąć próbę diagnozy i wymiany uszkodzonych elementów. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o bezproblemowym radiu marki Pioneer jako alternatywie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA