logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

First CD/MP3 radio – brak odbioru FM, cisza i szumy, brak napięcia na głowicy

Mateush 15 Gru 2007 02:08 1847 11
REKLAMA
  • #1 4588984
    Mateush
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam,
    jak w temacie radyjko First z CD\MP3, a więc załosc zupelnei sprawna AM i LW ładnei skanuje slychac szumy nawet cos złapie, zato FM kompletna cisza nie przeszukuje sam tylko przestawiac ręcznie musze co 0.05 na skali. Na wyświetlaczu widnieje symbol STEREO, głowicę podmienialem i nic ale sprawdzalem napiecia i na glowicy FM nie ma zadnego gdzie szukac problemu ?

Pozdrawiam wszystkich.
  • REKLAMA
  • #2 4589848
    jozlab
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    tranzystor sterujący napięciem varikapowym do wymiany lub zimne luty
  • REKLAMA
  • #3 4590117
    Mateush
    Poziom 14  
    jak ten varikap wyglada? zimne luty juz przejzalem co mnie niepokoilo przelutowalem i jakie tezn varikap moze miec oznaczenia ?
  • #4 4590857
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Warikap to dioda pojemnościowa. Ten kolega radzi bo słyszał coś że gdzieś dzwoni ale nie wie co i gdzie. Po prostu brakuje Ci zasilania głowicy w.cz i napięcia warikapowego. Czep sie zasilania, to pewnie znajdziesz usterkę ale uprzedzam, bez schematu w takim dziadostwie to wymaga sporej praktyki w naprawach.

SławeK
  • #5 4591046
    zbyszek.camrogroup
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Ja bym stawiał na procesor. Sterowanie warikapem jest jeśli przestraja na AM i LW. SławekK ma rację bez schematu się nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • #6 4591088
    Mateush
    Poziom 14  
    Schematu nie mam niestety moze ktos takowy posiada radio to First FA-4105-MP3, co do tego zasilania juz zglupialem w tych radiach to jestem zupelnym null ale glowica ma zasilanie na ktorej nozce nozek jest 6, w ukladzie 2 przerwa 4 numerujac je tak: 1 2 3 4 5 6 . wg jednego ze schamtow to napiecie 8V powinna miec nózka nr 3 u mnie jest tam 1,15V zato na nozce 4 jest napiecie okolo 9 V na 2 jest 0,9 V . pomyslalem ze uklad SL1018 mogl pasc bo sa podobne objawy ale znalezienie u mnei tego ukladu graniczy z cudem pozstajemi zamawianie przez internet jego zamiennika ( DBL1018 ) zebym byl pewnien ze to cos zmieni to bym go zamowil ehh rozbraja mnie to radio :)
  • #7 4591728
    jozlab
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    varikap to dioda pojemnościowa której pojemność jest uzależniona od napięcia a tranzystor i procesor zmienia napięcie na tej diodzie i musisz odszukać ten właśnie tranzystor tylko nie w kościele i go wymienić to częste uszkodzenie takich sprzętów na głowicy będziesz miał oznaczenie VT życzę powodzenia
  • #8 4591966
    Mateush
    Poziom 14  
    Czyli od nozki z głowicy oznaczonej VT mam szukac na plycie glownej radia tego tranzystora ? bo tak zrozumialem :) przepraszam ale zastój mózgowy :)

dodam ze na wejsciu VT do glowicy zawsze ejst to samo napiecie bez wzgledu na wartosc skali czy to 90 Mhz czy 105 moze to co s mi wytlumaczy ale nadal sie zastanawiam czmeu na wejsciu b+ glowicy jest takie male napiecie :(
  • REKLAMA
  • #9 4592392
    SlaweK
    Poziom 43  
    I słusznie się zastanawiasz. Aplikacje scalaków są dostępne w necie, posprawdzaj czy inne układy biorące udział w torze UKFu mają zasilania, po nich pewnie dojdziesz do usterki. Napięcie warikapowe na razie zostaw, jak nie ma zasilania to i jego nie będzie. Zwykle zasilanie głowicy jest około 8V choć może być i 5V.

SławeK
  • #10 4592454
    Mateush
    Poziom 14  
    szedlem po torze zasilania przyokazji przjerzałem tor AM dorpowadizlo mnie to do jednego miejsca 3 tranzystorow wnich zachodzi przelaczanie po ustawieniu zakresu ( band ) wlacza i wylacza na AM na FM nie jeden z tych 3 tranzystorow KTA1271 wydał mi sie podejrzany gdyż plytka w miejscu jego montazu byl jakby lekko "okopcona" jakby tam bylo termiczne uszkodzenie jutro skocze do sklepu jak znajde i wymienie ten tranzystor to sie okaze czy cos sie zmienilo moze to on odpoiwada za cale to zamieszanie z zasilaniem ?
  • #11 4592460
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zwykle tranzystor jest dobry albo uszkodzony co łatwo stwierdzić omomierzem, szczególnie w prostym układzie który tylko załącza napięcie.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia First z funkcją CD/MP3, model FA-4105-MP3, które ma sprawny odbiór AM i LW, natomiast na FM występuje cisza i szumy bez automatycznego skanowania, a na wyświetlaczu pojawia się symbol STEREO. Brak jest napięcia na głowicy FM, mimo podmiany głowicy. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być uszkodzony tranzystor sterujący napięciem warikapowym (diodą pojemnościową), który odpowiada za strojenie FM. Zasilanie głowicy FM powinno wynosić około 8V, jednak w urządzeniu jest znacznie niższe napięcie. Sugerowano sprawdzenie i wymianę tranzystora KTA1271, który może być uszkodzony termicznie i odpowiada za przełączanie zakresów. Bez schematu naprawa jest utrudniona, ale znaleziono schemat podobnego modelu First 436, który może pomóc w diagnozie. Kluczowe jest sprawdzenie zasilania układów w torze UKF oraz napięcia warikapowego, które jest regulowane przez procesor i tranzystor sterujący.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA