logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór paczek do zespołu na żywo do 1200 zł, 15 czy 12 głośniki?

pawcio203 14 Maj 2007 14:28 4694 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie paczki do zespołu na żywo kupić w budżecie do 1200 zł za sztukę i czy lepiej wybrać 15" zamiast 12"?

Do zespołu na żywo nie warto wybierać paczek tylko dlatego, że mają 15 cali — lepiej postawić na sprawdzone zestawy, np. Pol-Audio, a jeśli nie planujecie subbasów, to sensowne są paczki 2x15" + 2" [#3883486][#3884254] Wskazywano też, że w tanich paczkach bywa duża „dziura” w paśmie, więc sama średnica głośnika nie gwarantuje dobrego dołu [#3883486] Jako tańszą alternatywę ktoś polecał Wharfedale LX15 i pisał, że brzmią bardzo dobrze w tym przedziale cenowym [#3890056] Padła też propozycja Yamaha S115V, a w komplecie z subbasem S118V miała wyraźnie przewyższać Wharfedale LX15 [#3959663]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3883462
    pawcio203
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam
    Chcę kupić paczki do zespołu, czy polecalibyście coś takiego?

http://www.artmusic.pl/product_info.php?cPath=26_30_94&products_id=1590

jestem otwarty na propozycje, generalnie do 1200 za sztukę.... na 15" głośniku, bo chyba 12" nie będą dobre w dolnym paśmie...
    zastanawiałem sie również na wharfedale ale są na 12"....
  • REKLAMA
  • #2 3883486
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3884359
    Ky$sio
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    "jestem otwarty na propozycje, generalnie do 1200 za sztukę."
    2 posty nizej....
    kawalek opisu podanej przez maniaka duzych mocy kolumny
    "Cena detaliczna: 6 100 PLN"

po co autorowi tematu taka rada ;| ?

pozdro
  • #5 3884603
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    Fakt podział przy 3,5 kilo dla 15" to lekkie (chodź takie rozwiązania tez znajdują zastosowania ale nie do muzy na żywo) przegięcie z tanich paczek LDM
  • #6 3885052
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3886170
    pawcio203
    Poziom 18  
    Dzięki za odpowiedzi, już kupiliśmy JBL JTR125 na dwóch 15", chyba dobry wybór... teraz tylko końcówka i problemik z główki...
  • #8 3886593
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    to jak JBL to do tego końcóweczka crowna i osprzęt DBX

JBL to dobry wybór
    marka dosyć szanowana choć ostatnio chodzą o niej złe słuchy
  • #9 3887917
    trebor_d
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    No to spapraliście sprawę... Do muzyki na żywo się nie nadają, kiepskie do muzy już nagranej. Mogliście kupić tonsile ze-500. Tam siedzi 20cm głośnik średniotonowy, który by sprawił, że wokal by brzmiał naprawdę czysto.
  • #10 3890056
    Zimski
    Poziom 11  
    Witam !
    A ja proponuje właśnie Wharfedale , mam LX 15 i uwierzcie że te kolumny są rewelacyjne.Nie wiem dlaczego uparliście się na te firme,może chodzi o cene tych kolumn i ktoś teraz żałuje,że kupił coś droższego a gorszego.Twierdze,że te paczki są lepsze od wyrobów LDM-a w tym przedziale cenowym,ponieważ wcześniej grałem na ich wyrobach i uważam że jakość brzmienia jest ogromna na niekorzyść LDM-a.Oprócz nich użwywam też Peavey-a z serii XT i twierdze że wiele im nie ustępują.W tym przedziale cenowym nie ma nic lepszego i z całą odpowiedzialnością polecam właśnie Wharfedale !
  • #11 3939298
    pawcio203
    Poziom 18  
    Jednak panowie nie mamy JBL, w ostatniej chwili nie kupiliśmy... (może i dobrze), zastanawiam sie nad wharfedale lx15, tylko czy stopa bedzie w miare słyszalna...
  • #12 3939411
    Pixelmen
    Poziom 23  
    :arrow: Zimski
    na jakich paczkach LDM'a grałeś? Pewnie coś z serii classic, bo professional wg mnie brzmi należycie...
  • #13 3939487
    Zimski
    Poziom 11  
    Cześć !
    Ja osobiście mam uraz do LDM-a, może niesłusznie.Kolumny których używałem , to chyba Clasic, ale nie jestem pewien , bo to było troche czasu temu.Serii profesional też nie polecam ze względu na driver ,bo siedzi tam GDWT , a jak wiadomo musi on być cięty conajmniej na 5 kHz i w połączeniu np. z 15" daje to mizerny efekt brzmieniowy ze względu na pasmo przenoszenia.
  • #14 3939581
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Nie, no OK, każdy może miec swoje zdanie na dany temat. Ale W serii professional drivery były różne, od tonsilowskich, przez celestiona, beyme i eminence. ja np posiadam paki 3D LDM'a i na wysokim mam Beyme CP 09, średni i bas celestion. LDM robi kolumny pod klienta, więc można w ich wyrobach spotkać rożne przetworniki...
  • #15 3939749
    Zimski
    Poziom 11  
    A czym się ta Beyma różni od tego Tonsila(zalecany podział 6 kHz przy 12 dB/oct.),chyba wyglądem i marką.Ten GDWT śmialo chula w układach trójdrożnych i nic mu się nie dzieje.I chyba dlatego nie lubię LDM-a ,tak jak powiedziałeś ,że wkładają do kolumn to co mają pod ręką.Sam ostanio dzwoniłem do nich ,przy okazji kupowania Wharfedale i podobno rozmawiałem z konstruktorem nowej linii kolumn i on sam nie wiedział dokładnie jakie głośniki się montuje w danej chwili i o czym tu rozmawiać.
  • #16 3943423
    st.sitarz
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam ja też słyszałem pozytywne opinie o Wharfedale LX 15, że są godne polecenia. A co sadzicie o paczkach Peavey PV 215 podobno nowość ktos sprawdził jak to chodzi?http://www.musicaudio.pl/product_info.php/cPath/37_54/products_id/2344.html
  • #17 3943844
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3945076
    Zimski
    Poziom 11  
    barthezz , porównałem parametry i Beyma troche lepsza od gdwt (moc,magnes,drut),ale sprawność niewiele większa przy raz wiekszej mocy elektrycznej.
  • #19 3955004
    matbas
    Poziom 11  
    Chetnie napisze cos od siebie, ale prosilbym o kilka szczegolow:

1. Jakie onstrumenty beda naglasniane i w jaki sposob, bo to tez jest bardzo istotne.
    2. Jakie imprezy chcecie grac (pomieszczenia zamkniete, plenery)?
    3. Jaki macie buddzet?

Pozdrawiam i czekam na informacje.
  • #20 3957602
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Ale faktem jest ze seria pro z ldm'a daje rade mamy na pokladzie 3d LDM z serii pro 300W i jest dobrze.
    Ale jednak jest troche jak dla mnie za male jak na zespol na zywo.
  • #21 3958086
    grebus
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Ja tez gram na żywo .Opisz swój zespół jakie instrumęty wchodzą w rachube
  • REKLAMA
  • #22 3959663
    TAKT
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam....

Dobrze ktos napisal ze spapraliliscie robote.... Te jbl-e to rzeczywiscie nic dobrego...
    Osobiscie gram na Pol Audio pa 215 i powiem tak:
    Przechodzilem juz wiele kolumn... i Wharfedale Pro LX-15 też.
    Moja rada - YAMAHA S 115 v - 2 sztuki ( biją na głowę Wharfedale Pro LX-15 ) + do tego choćby jeden subbasik s 118 v

PRzystawic to do do tych JBL i zostaja one daleko w lesie !!!

Pozdrawiam...
  • #23 4010996
    stz3
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Zimski napisał:
    Cześć !
    Ja osobiście mam uraz do LDM-a, może niesłusznie.Kolumny których używałem , to chyba Clasic, ale nie jestem pewien , bo to było troche czasu temu.Serii profesional też nie polecam ze względu na driver ,bo siedzi tam GDWT , a jak wiadomo musi on być cięty conajmniej na 5 kHz i w połączeniu np. z 15" daje to mizerny efekt brzmieniowy ze względu na pasmo przenoszenia.

W serii LDM Pro faktycznie siedział gwizdek GDWT 12/19/150 Tonsila. Ja uważam , że jest to dobry gwizdek. Czy jak Tonsil to od razu musi być zły? Ten sam gwizdek Tonsil robi dla Eminence'a oraz dla firmy OHM pod nazwą AFP25DR. Niestety pokutuje w nas przesąd jeszcze z komunizmu, że jak polskie to złe, a zagraniczne to super. Przypomina mi się historia mojego znajomego , który kupił paczkę gitarową 4x12 cali firmy LDM. Paczka ma te same wymiary co Marshall oraz te same głośniki Celestiona G12T-75. Siła rzeczy musi tak samo grać jak Marshall, tylko cena o połowę niższa. Jednak ten kolega wstydził sięnazwy LDM i zerwał logo tylko dlatego, żeby nie pokazać ludziom, że ma polski sprzęt.
  • #24 4011010
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 4011059
    stz3
    Poziom 20  
    barthezz napisał:
    Nie chodzi ze jest zly ale jest dziura w pasmie ktora slychac i nawet najbardziej gluchy to uslyszy. Taki driverek nadaje sie do 10" glosnika niestety (praw fizyki nie oszukamy).

Napewno tego środka jest nie dużo, ale jak ja często widzę, to większość muzyków i dj-ów i tak ustawia korektor w kształcie litery U i w ten sposób mało eksponują środkowe pasmo. Spotkałem kiedys gościa, co mówił, że mało środka ma w swoich kolumnach, ajak spojhrzałem na equalizer to ten środek był wycięty.
  • #26 4011071
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 4011079
    stz3
    Poziom 20  
    barthezz napisał:
    Takie podejscie ludzi z takim ustawieniem eq to od razu kojarza mi sie z pseudo DJ. Kazde pasmo jest potrzebne a korektor sluzy do poprawy paczek a nie ich pogarszania.

Zgadza się. Ja byłem nie dawno w dyskotece, gdzie tylko sam bas, zero środka i trochę góry. Środek był tak wycięty, że wokal z piosenek był praktycznie niesłyszalny.
  • #28 4011096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 4011417
    miszkoo
    Poziom 28  
    po prostu wiele Dj i pseudo akustyków nie zna sie na rzeczy zauważył on układ suwaków u innego tamten mu nagadał że tak powinno być i to U pokutuje
    ustawiają EQ nie słuchając kolumny tylko na oko
    a ustawienie EQ powinno być ponawiane ze każdą zmianą pomieszczenia, pleneru a nawet pogody (jeżeli gramy w plenerze) po prostu EQ powinno się cały czas kontrolować i ustawiać na słuch. nie na to jak ma kolega

zazwyczaj pozycja jest zbliżona do U ale to tylko przypadek i tym się nie można sugerować. Po prostu środkowe pasmo sie najlepiej rozchodzi w powietrzu . Ale jeżeli kolumna go nie wygeneruje to sie nie rozejdzie, a jak ma dziurę to rzecz normalna że trzeba środka dołożyć.
  • #30 4011637
    astpromusic
    Poziom 2  
    Witam!
    Jest to trudny temat bo jeżeli chcesz mieć naprawdę dobry dźwięk to na rynku nie ma nic. To co jest nadaje się tylko do odtwarzania muzyki z nośników - a co do mocy cuż wat jest to iloraz napięcia i natężenia. Ale jak chcesz wiedzięć jaką moc ma aparatura to proste znajdź tabliczkę lub informację o poborze mocy i jeżeli jest to 300W i stereo to producenci podają na ogół 2X300W a tak naprawdę jest to niespełna 75W na kanał Dźwięk nie zależy tylko od kolumn których tak naprawdę też nie ma ale od kilku składników po pierwsze po wejściu sygnału przy niskich napięciach powinneś podzielić częstotliwości i skierować je na odpowiednie końcówski mocy osobno bas osobno średnie tony osobno tony wysokie i broń boże żadnych zwrotnic itp w kolumnach. Ewentualne
    można połączyć kolumny średnio i wysoko tonowe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru kolumn głośnikowych do zespołu muzycznego w budżecie do 1200 zł za sztukę, z pytaniem o przewagę głośników 15" nad 12" w kontekście lepszego odwzorowania dolnego pasma. Wskazano, że kolumny z chińskimi głośnikami LDM/LEM mają problemy z jakością dźwięku i dziury w paśmie, szczególnie w średnich tonach. Polecano ofertę Pol-Audio, zwłaszcza model PA215 (2x15"+2"), jako solidną alternatywę bez kompromisów. Wharfedale LX15 jest oceniany pozytywnie pod względem jakości brzmienia, choć pojawiły się wątpliwości co do słyszalności stopy basowej. JBL JTR125 na dwóch 15" zostały zakupione, ale później autor zrezygnował z nich na rzecz rozważenia Wharfedale. Wskazano, że do JBL warto dobrać końcówkę mocy Crown i procesor DBX. Dyskutowano o jakości driverów wysokotonowych, porównując Tonsil GDWT z Beyma i innymi, podkreślając różnice konstrukcyjne i wpływ na pasmo przenoszenia. Poruszono temat aktywnego podziału pasma i zalet stosowania osobnych końcówek mocy dla basu, średnicy i wysokich tonów. Zwrócono uwagę na błędne ustawienia korektorów EQ przez użytkowników, które często wycinają pasmo środkowe, co pogarsza jakość wokalu i ogólne brzmienie. Wskazano, że w segmencie do 1200 zł nie ma idealnych rozwiązań, a dobry dźwięk wymaga odpowiedniego doboru sprzętu i konfiguracji. Polecano także kolumny Yamaha S115V z subbasem S118V jako lepszą alternatywę dla Wharfedale i JBL. W dyskusji pojawiły się także uwagi o różnicach w mocy nominalnej i rzeczywistej oraz o wadach zwrotnic pasywnych w kolumnach estradowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA