56-gdzie? na katodach?
na elektrolicie 10/350-zmierz
w lewym górnym rogu płytka opisana +200-tam pomiar
sprawdź siatkę 1/możesz na chwilę zewrzeć do masy/
pozdr,
mierzyłem właśnie tam gdzie jest napisane +200 i jest 56V na elku też jest tyle samo a ta awaria o której pisze powstała podczas wymiany tego właśnie elka 10/350 na nowy przez przypadek wlutowałem naładowany i tylko coś strzeliło...
Rezystor wymieniłem i obraz jest ale trzeba jasność i kontrast dać na maxa, a i tak nie jest dość wyostrzony i kolory migają na całym ekranie lub pasami poziomymi a czasem od góry i dołu obraz się zaciemnia...
✨ W telewizorze Elemis 5616 wystąpił brak obrazu z widocznymi liniami powrotów, przy jednoczesnym działającym dźwięku. Pomiar napięcia na katodzie PK wskazywał 56V zamiast oczekiwanych 200V. Awaria pojawiła się po wymianie kondensatora elektrolitycznego 10/350 µF, który został wlutowany naładowany, co spowodowało uszkodzenie. Zalecane było sprawdzenie i wymiana rezystora na zasilaniu +200V przy trafopowielaczu. Po wymianie rezystora R603 obraz powrócił, jednak wymagał maksymalnego ustawienia jasności i kontrastu, a kolory migotały i pojawiały się pasy poziome oraz zaciemnienia. Dodatkowo za regulację jasności odpowiadał rezystor M601 umieszczony pomiędzy modułem dekodera a teletekstem. Po wymianie tych elementów obraz został poprawiony. Wygenerowane przez model językowy.