logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG RE32FZ 10PX. Zrywa synchronizację. Szatkuje obraz.

arteko 29 Lis 2006 20:58 2162 9
REKLAMA
  • #1 3277194
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Po niespełna minucie poprawnej pracy zrywa synchro, albo raczej szatkuje obraz. W niemczech nie dali rady był u nich dwa razy w naprawie, jeszcze się nie podjąłem naprawy, ale może szanowni koledzy podpowiedzą czy warto, jaka szansa na powodzenie, bo na elektrodzie jest niewiele na temam tego TV?
  • REKLAMA
  • #2 3277680
    widos
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Miałem kiedyś podobny model i usterkę podobną, obraz poszatkowany był cały czas. W matrycy uszkodzona była dioda 5V1 miała upływność.
  • REKLAMA
  • #4 3325111
    arteko
    Poziom 24  
    No i TV trafił do mnie ale jak to zwykle bywa objawy są inne niż wynikało z opowiadań klienta. Po kilku minutach obraz robi się taki jakby ktoś podkręcił S2 czyli bardzo jasny lecz trochę poszarpany, kontury postaci są lekko widoczne i w tym czasie ginie głos.

Wymieniłem elektrolit w zasilaczu 330u/450 (spuchnięty i mierna pojemność) sprawdziłem C412 itd ale nic nie znalazłem.

Podobny objaw miałem kiedyś przy przebiciu w trafie na potencjometrach ale w tym przypadku nie wiem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3327556
    arteko
    Poziom 24  
    Sprawdzilem i nadal nie wiem, a i przepraszam ale się pomyliłem fonia oczywiście zostaje.
    Po wymianie elektrolitu zjawisko to następuje znacznie żadziej jeśli nie zmieniam kanału to tv nawet sprawnie potrafi odbierać kilka minut.
    Temat już był na forum ale nie został rozwiązany.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic563536.html
  • #8 3327889
    arteko
    Poziom 24  
    Właśnie zaczęłem się zastanawiać czy na to nie ma wpływu kineskop, ponieważ jeśli obniże S2 to jest prawie dobrze ale obrazu nie da się dobrze rozjaśnić, wtedy TV prawie w ogóle nie wchodzi w stan rozjaśnienia. Trafo kosztuje 180 zł więc eksperymentować będzie ciężko.
    Może to ma związek z prądem kineskopu, utratą emisji.
    Podnieść mu żarzenie na kinolku z zasilacza? czy dowinąć na trafie zwoje?
  • #10 3328431
    arteko
    Poziom 24  
    Przypomniało mi się ze były takie TV chyba Thomsonic się nazywały, że po 1-2 latach dostawały właśnie taki sam objaw czyli jasny obraz. W niektórych TV pomaga wymiana elektrolitu na napięciu zasilającym wzmacniacze wizyjne, ale w Thomsonicach trzeba było pokombinować z Ik (prądem kineskopu), ma to chyba związek ze zmianą punktu pracy lampy kineskopowej.
    W TV które były przez innych odstawione na kineskopy zmieniałem (wstawialem zamiast R PR na płytce kineskopu przy tranzystorze od Ik i regulowałem PR-kiem tak że kinol zaczął działać. Wtedy jeszcze nie czytałem elektrody było to ok. 10 lat temu.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze LG RE32FZ 10PX po około minucie pracy pojawia się problem z zerwaniem synchronizacji i poszatkowaniem obrazu. W serwisie w Niemczech nie udało się usunąć usterki. Możliwe przyczyny to uszkodzona dioda 5V1 w matrycy, spuchnięty elektrolit (np. kondensator C412) w zasilaczu oraz potencjalne problemy z transformatorem zasilającym, który jest częstą awarią w tym modelu. Objawy mogą się różnić – od jasnego, poszarpanego obrazu z zanikiem dźwięku do problemów z prądem kineskopu (Ik) i napięciem żarzenia kineskopu. Zalecane jest podłączenie zewnętrznego zasilania żarzenia kineskopu 6,3V, gdyż fabrycznie napięcie to bywa zawyżone, co może powodować zwarcia w bańce kineskopu. W niektórych przypadkach pomocna jest regulacja prądu kineskopu poprzez modyfikację rezystora PR na płytce kineskopu. Wymiana elektrolitów w zasilaczu i sprawdzenie transformatora to podstawowe kroki diagnostyczne. Koszt transformatora (~180 zł) może zniechęcać do eksperymentów, jednak jest to typowa usterka w tym modelu. Podobne objawy występowały w telewizorach marki Thomsonic, gdzie regulacja prądu kineskopu i wymiana elektrolitów poprawiała działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA