logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę spawać aluminium migomatem? Jaki gaz osłonowy wybrać?

szpas1 15 Maj 2007 04:34 5611 3
REKLAMA
  • #1 3885731
    szpas1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, mam takie pytanie: czy posiadając spawarkę (popularny migomat)
    mogę spawać blachę aluminiową?, jeżeli tak to jaki gaz osłonowy koledzy polecają?, pozdrawiam, Andrzej.
  • REKLAMA
  • #2 3885750
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Czysty argon i drut aluminiowy.Tylko nie wiem czy podajnik poda Ci drut aluminiowy bo w migomatach które mają możliwość spawania aluminium jest on zrobiony trochę inaczej.
  • REKLAMA
  • #3 3887954
    tosiek1
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Do aluminium są tylko inne rolki w podajniku, mają po prostu inny kształt wycięcia na drut. Do tego argon i jakos sie spawa. W sumie na upartego można spróbować załozyc drut do zwykłych rolek i zobaczyć co sie stanie. Jak masz dobry uchwyt spawalniczy z prowadzeniem drutu w sprężynowym pancerzu to nie trzeba mocno sciskac drutu i może se nie odkształci a jak jakiś teflon czy inne tworzywo to ciężko bedzie przepchać odkształcony drut i wtedy bedzie lepiej załozyc specjalne rolki. Ale najlepiej idzie TIGiem na zmiennym prądzie i ze stałym HV :)
  • #4 3888423
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Temat był poruszany, argon i podajnik cztero rolkowy uchwyt z prowadnicą teflonową i do przodu . Niestety prowadnice stalowe i tworzywowe nie zdają egzaminu .
REKLAMA