logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak spawać aluminium migomatem Magnum 190A? Co jest potrzebne?

bartek_c_ 04 Sty 2015 16:19 8730 6
REKLAMA
  • #1 14290928
    bartek_c_
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich forumowiczów.Jeśli pisze w złym forum to prosze o przeniesienie.
    A więc ostatnio zaczalem się interesowac czy idzie zespawac elemęty aluminiowe migomatem, jesli tak to co mi bedzie do tego potrzebne.Posiadam migomat firmy magnum 190a i jesli byłaby mozliwosc pospawania aluminium tym migomatem to co byłoby mi do tego potrzebne.zastanawiajac sie chwile wymyślilem że potrzebna by mi napewno byla butla z argonem i inny drut.Prosze o pomoc i najlepiej jakies linki do np drutu.

Dodano po 2 [minuty]:

Migomat taki jak ten-http://allegro.pl/spawarka-mig-mag-mma-inwertorowa-magnum-190-i4922318763.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14291102
    spawalnik
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    W uchwyt zamiast stalowej spirali prowadnik teflonowy i rolki z półokrągłym rowkiem tzw. "U".
    Uchwyt powinien być jak najkrótszy ze względu na podawanie drutu.
    Druty najczęściej są w gatunku AlSi5 lub AlMg3 lub 5. Drut z krzemem (Si) jest bardziej plastyczny co daje większe szanse na połączenia bez pęknięć, ale trudniej go podać. Druty magnezowe odwrotnie. W każdym przypadku zapomnij o średnicy 0,8.
    Musisz również pamiętać, że nie wszystkie stopy aluminium są spawalne.
  • REKLAMA
  • #3 14291999
    bartek_c_
    Poziom 2  
    -Mógłbyś mi wytłumaczyc jak zamontować prowadnik teflonowy i rolki z półokrągłym rowkiem tzw. "U" i w ogóle gdzie takie coś kupic?
    -Dlaczego nie 0,8?

Dodano po 2 [minuty]:

Widzę że jesteś z poznania często tam bywam,mógłbys mi podac jakies sklepy w poznaniu gdzie to wszystko da sie kupić
  • Pomocny post
    #4 14292175
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Ocena: 326
    Do okazjonalnego spawania jakiegoś niedużego elementu nic nie musisz wymieniać. Drut 1.0 i ważne końcówka prądowa do drutu al, jeśli takiej nie będzie to wtedy do stalowego ale o średnicy 1,2, no i oczywiście argon.
  • REKLAMA
  • #5 14292432
    bartek_c_
    Poziom 2  
    Właśnie o takie cos mi chodziło nie będe duzo spawał ale moge kupic jakis inny drut do spawania aluminium no i właśnie jaki.Czy dałoby rade spawać corgonem bo taki gaz posiadam chyba 82% Argonu i 18% CO2, czy tylko czysty argon
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14292524
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Ocena: 326
    tylko czysty argon
  • #7 14292627
    bartek_c_
    Poziom 2  
    A drut jaki wybrać

Podsumowanie tematu

✨ Aby spawać aluminium migomatem Magnum 190A, potrzebne są odpowiednie akcesoria, takie jak teflonowy prowadnik drutu oraz rolki z półokrągłym rowkiem. Zaleca się użycie drutu aluminiowego o średnicy 1.0 mm, najlepiej gatunku AlSi5 lub AlMg3. Do spawania aluminium niezbędny jest czysty argon, a nie mieszanka gazów. Użytkownicy podkreślają, że nie wszystkie stopy aluminium są spawalne, a drut o średnicy 0.8 mm nie jest zalecany. Dla okazjonalnego spawania nie ma potrzeby wymiany uchwytu, o ile używa się odpowiednich końcówek prądowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA