logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik dla TLC272 w układzie AVT-317 z lepszymi parametrami?

hespis 16 Paź 2003 00:09 4733 3
REKLAMA
  • #1 362959
    hespis
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    TLC272 to wzmacniacz operacyjny, który "w moim" układzie pełni role wtórnika napięciowego (ma on spolaryzowane wejście nieodwracalne tak, ze sygnał jest sumowany na składowa stała ok 2.5V). Kostka ta, według mnie (a mam niewielką wiedzę na temat preamp'ow), ma przeciętne parametry: szumy, CMRR, itd. Szukam wiec lepszego zamiennika (może być taki z "najwyższej polki"). Jeśli jest ktoś, kto dysponuje odpowiedni wiedza i jest mi w stanie pomoc, bardzo proszę.
    Jeśli ktoś ma inne sugestie na temat samego ukladu, rowniez prosze o kontakt, odp.
    Pozdrawiam

PS> Składany układ to AVT-317 (EP listopad '96)
  • REKLAMA
  • #2 364488
    tadzioor
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    TLC272 ma tą zaletę, że może pracować z pojedynczym napięciem zasilania, już od 3V. Jeżeli w Twojej aplikacji pracuje z 5V (wnioskuje to po składowej stałej 2,5V) to trudno będzie znaleść zamiennik o mniejszych szumach. Jedyne co udało mi się znaleść to HA5101, ale nie wiem czy jest do dostania. A tak poza tym to TLC272 wcale nie ma najgorszych parametrów: szumy 25[nV...] (dla porównania TL072 - 18[nV...]); CMRR 70dB (TL072 - 70[dB])
  • REKLAMA
  • #3 364694
    hespis
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nie zależy mi na tym aby znaleźć dokładny zamiennik TLC’ka, szukam czegoś co mogło by dać podobny efekt (te 2,5V), nawet jeśli oznaczałoby to zmianę aplikacji. Wydaje mi się że wskazane byłoby aby ten wtórnik napięciowy pracował na napięciu symetrycznym, tak jak wzmacniacz mocy, nie potrafię jednak wybrać odpowiedniej kostki i aplikacji do uzyskania pożądanego efektu (czyli 2,5 V + doskonałe parametry). Domyślam się, że taki układzik musi mieć niską wartość wejściowego napięcia niezrównoważonego, wysoką impedancję wejściową i dużą szybkość działania, nie wspomnę już o super niskim poziomie szumów (jestem mądry bo wyczytałem to z katalogu :) ). Tylko co tu wybrać?!
  • #4 364892
    tadzioor
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Znalazłem taki: OP284 - szumy 3,9[nV...] CMRR 80dB, nap. offsetu 0,125mV, może pracować z pojedynczyn nap. zasilania od 3V więc możesz go zamienić z TLC272 bez żadnych przeróbek. Jest w katalogu TME cena..... 60zł za 1szt netto!.
    Ewentualnie OPA2134, specjalnie projektowany do zastosowań audio(ma bardzo małe zniekształcenia - 0,00008%); szumy 8[nV...] CMRR 88dB, nap. offsetu 2mV, ale musi mieć symetryczne zasilanie, cena 11zł netto
REKLAMA