logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik TL072 do przedwzmacniacza z zasilaniem +/-34V dla LM3886?

Belin 01 Sie 2007 22:21 3665 8
  • #1 4137396
    Belin
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam!!!

Mam gotowy przedwzmacniacz na ukłądzie TL072 i chce go użyć do dwóch końcówek LM3886 ale on ma maksymalne napiecie zasilania +/- 18V a ja mam z zasilacza +/-34V pytanie brzmi czy można dać zamiast TL072 jakiś zamiennik bez zmiany na płytce żeby wytrzymał to napiecie i miał dobre parametry szumowe i czy wogóle TL072 jakościowo jest dobry i czy to dobrze zagra z LM3886??? Ogólne jest to przedwzmacniacz z Radioodbiornika Unitra Julia tylko że dziadek przeprojektował go tak że nie ma tranzystorów tylko wzmacniacz operacyjny ,jest to wykonana zupełnie nowa płytka tylko elementy decydujace o barwie dźwięku mają wartosci takie jak w unitrze.

Pozdrawiam!!!
  • Pomocny post
    #2 4137757
    dzetix
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam,proponuję wykonać zasilacz symetryczny na 7812 i 7912 pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 4137815
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Zasilić TL072 możesz z dzielników napięcia (schemat poniżej), na V+ i V- otrzymasz około +/-17V. Zamiast dzielnika możesz wstawić UA7812 na (+) i UA7912 na (-). TL072 powinien bez problemu wysterować końcówkę mocy, nie wiem jakie mają wzmocnienie w Twoim przedwzmacniaczu więc 100% gwarancji nie daję.
    Załączniki:
    • Zamiennik TL072 do przedwzmacniacza z zasilaniem +/-34V dla LM3886? div&sym.jpg (15.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4137818
    Belin
    Poziom 17  
    Mam zasilacz trafo 200W 2x24V po wyprostowaniu chyba wyjdzie ok 34-35V w zasilaczu siedzą kondy 4x10000uf i 2x100nf a na płytce przedwzmacniacza mam 2x100uf czy wystarczy że zaaplikuje same stabilizatory i nie musze już dokładać żadnych kondków??? I czy opłaca sie podmienić TL072 na jakiś inny typu NE5532 albo jeszcze podobno lepiej OPA2134 bo mają tak samo wyprowadzenia więc powinny poprostu 'wejść' zamiast TL072.
  • #5 4137862
    Driver-
    Poziom 38  
    OPA2134 ma trochę mniejsze szumy od TL072 ale praktycznie nie wyczujesz tego na słuch :). Może miało by to znaczenie przy wzmacnianiu bardzo małych sygnałów przy maksymalnym wzmocnieniu. Reszta porównywalna, a dyskusja, który lepszy może być jedynie akademicka.
  • #6 4137948
    Belin
    Poziom 17  
    Dużo ludzi strasznie chwali te OPA2134 moje zainteresowanie stąd że TL072 kosztuje 1.00-1.50pln a OPA2134 10-15PLN a to ogromna różnica ,pozatym jak to jest z tymi stabilizatorami ,może być tak jak napisałem w poprzednim poście???
  • #7 4137970
    Driver-
    Poziom 38  
    Wszystko zależy od tego w do jakiego celu używa się danego wzmacniacza operacyjnego czy ma to być wzmacniacz, filtr lub komparator. Jakie sygnały się wzmacnia małe rzędu µV czy duże rzędu kilkuset mV, ile stopni ma wzmacniacz czy filtr itd. Tak jak pisałem praktycznie nie wyczuje sie różnicy na słuch, różnice te wychodzą dopiero na przyrządach pomiarowych oscyloskopy, psofometry do pomiaru szumów, mierniki zniekształceń itd. i to bardzo dobrej klasy. W odbiorniku takim jak "Julita" bardziej będą szumieć stopnie poprzedzające przedwzmacniacz m.cz. niż jakikolwiek wzmacniacz operacyjny. Można oczywiście stosować układy niskoszumne, lecz mija się to z celem jeśli sygnały na jego wejściu już maja stosunkowo mały, w porównaniu do tych układów, odstęp od szumów. O zniekształceniach już nie wspomnę. Więc to tylko ekstra dodatek, coś w rodzaju rzucania pereł przed wieprze :).
    Jeśli chodzi o stabilizatory scalone to oprócz kondensatorów elektrolitycznych powinno się dawać dodatkowe kondensatory ceramiczne 47...100nF bokujace wejście i wyjście, ponieważ niektóre układy, w pewnych przypadkach, potrafią generować wysokie częstotliwości. Co prawda nie wszystkie ale lepiej się zabezpieczyć. Powinieneś więc oprócz elektrolitów, dodać i takie kondensatory.
  • #8 4138377
    robson24-78
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Reasumując kolegę Driver-a i jego perły rzucone przed wieprze... Całkowicie się nim zgadzam. Ludzie nie doceniają tanich wzmacniaczy operacyjnych, podniecając się paramertami układów ultraniskoszumnych podawanymi w notach katalogowych, bez zrozumienia znaczenia tych parametrów. "Zwykły TL072" potrafi w pewnych aplikacjach zagrać lepiej niż wzmacniacz 10x od niego droższy... Z tanich kostek, oprócz TL072 mogę polecić jeszcze LM833, tysz piknie zagra ;)
  • #9 4260343
    krzyhtor
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ja CI proponuję zrobić układ ,,sztucznej'' masy, pdłączasz dwa takie same rezystory (chyba 10Kohm wystarczy) szeregowo między +34 i prawdziwą masę i masz ,,sztuczną'' masę między dwoma rezystorami, czyli 17V między wyproadzeniem +35 i ,,sztuczną'' masą i 17V między ,,sztuczną'' masą a prawdziwą masą

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zastosowania układu TL072 w przedwzmacniaczu zasilanym napięciem symetrycznym +/-34V, podczas gdy TL072 ma maksymalne napięcie zasilania +/-18V. Zaproponowano rozwiązania polegające na obniżeniu napięcia zasilania operacyjnego wzmacniacza poprzez zastosowanie stabilizatorów napięcia UA7812 i UA7912 lub dzielników napięcia, co pozwoli uzyskać bezpieczne +/-17V. Omówiono również możliwość zastąpienia TL072 innymi układami o podobnym wyprowadzeniu, takimi jak NE5532 czy OPA2134, które cechują się niższym poziomem szumów, choć różnice w odsłuchu są minimalne i bardziej zauważalne na przyrządach pomiarowych. Podkreślono, że w typowym odbiorniku, takim jak Unitra Julia, szumy i zniekształcenia bardziej zależą od innych stopni wzmacniających niż od samego wzmacniacza operacyjnego. Wskazano także na możliwość zastosowania układu sztucznej masy z rezystorami w celu uzyskania pośredniego punktu odniesienia napięcia, co pozwala na bezpieczne zasilanie wzmacniacza operacyjnego z wyższego napięcia. Dodatkowo omówiono konieczność stosowania kondensatorów filtrujących przy stabilizatorach napięcia dla poprawy stabilności zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA