logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola L7 po zdjęciu simlocka Smart Clip wchodzi w bootloader, brak komunikacji

expainder 15 Maj 2007 10:16 1233 15
REKLAMA
  • #1 3886088
    expainder
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam,
    mam nastepujacy problem. przy probie zdejmowania sim locka z l7 przez smart clipa motka padla. tzn. po wlozeniu baterii przechodzi sama na boot loader i nic wiecej nie da sie zrobic... probowalem flashowac , powtarzac prepare phone z wkladaniem baterii itp. ale sclip w ogole nie widzi telefonu.. ;/ czy ktos ma moze jakies sugestie co do sposobu na postawienie l7 ? (bez TP najlepiej.. )
  • REKLAMA
  • #2 3886225
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    jesli masz blank mode to musisz naprawic pds-a i wgrac spowrotem bootloadera na takiego jak miales. prawdopodobnie masz wersje boota 3.0 .

najprosciej napraw pds-a i podgraj fullflasha z zapisem boot zone. :)

pozdr.

lukasz
  • Pomocny post
    #3 3886302
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    Jesli przechodzi sama "na boot loader" jak napisales to musi ja clip widziec odrazu jako w trybie flasha.

Daj Search pozniej repair PDS, nastepnie fullflash <-- w takiej kolejnosci. Najlepiej wklej loga z SmartMoto.
  • #4 3886339
    expainder
    Poziom 11  
    rozumiem ze pds-a dam rade naprawic tylko przez test pointy ktorych nie mam... (czy moze jest jakis inny sposob? - mam w smartmoto tylko opcje z TP.)
    pzdr.
    P.S. masz na imie lukasz tak ? :]

Dodano po 9 [minuty]:

przy repair pds na lcd motki wyskakuje komunikat critical error 80 40 a w smart moto pojawia sie info : tworzenie bota, komunikacja z klipem nieudana. i na tym sie konczy...
  • #5 3886381
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Jaki masz podlaczony zasilacz do clipa? ile V (ustawione) i ile mA?
  • REKLAMA
  • #6 3886415
    expainder
    Poziom 11  
    9V na wyjsciu i o ile nalepka na zasilaczu jest prawdziwa to 2A .. :0
  • #7 3886479
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Musi byc 9V 800mA.

Full baterie masz naladowana? Sproboj podlaczyc ponownie i zrobic Prepare jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #8 3887004
    expainder
    Poziom 11  
    jest podlaczony na 9v 800 ma bateria full i dalej wyskakuje komunikat critical error...
  • #9 3887009
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Wgraj boot'a + repair pds + fullflash.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 3887015
    optiquest
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Mi też padła przy robieniu sima przez prepare. Pomogło zastosowanie się do opisów innych kolegów (to było w poście do L6) i próbowanie z włożeniem baterii w odpowiednim czasie. Tel ładnie dokończył etap unlocka i właczył się normalnie.
  • #11 3887023
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Dokladnie. Tak powinno byc jak mowi optiquest ze ponowne prepare i unlock kontynuowany powinien pomoc.
  • #12 3887025
    expainder
    Poziom 11  
    caly czas siada podczas rworzenia boota...
  • #13 3887030
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Rozkrec telefon i zrob to po TP.

Zrob TP i daj odrazu UNLOCK.
  • #14 3887146
    expainder
    Poziom 11  
    na szczescie obeszlo sie bez TP. w koncu za ktoryms razem zaskoczyl ;] do czego to czlowiek w desperacji jest zdolny :D dziekuje bardzo za pomoc. :]
  • Pomocny post
    #15 3887152
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    No to super, mowilem od poczatku ze tak musi dzialac.
  • #16 3887222
    expainder
    Poziom 11  
    no, ja tez czytalem post dotyczacy l6 ale nie wiem czemu nie pomagalo, byc moze dlatego ze jeszcze malo dosw. mam z motkami. no, to teraz moge czekac na nastepne motki l7 zeby sprawdzic swoje nowe umiejetnosci :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Motorola L7, który po próbie zdjęcia simlocka za pomocą Smart Clipa przechodzi automatycznie w tryb bootloadera i nie jest wykrywany przez oprogramowanie. Wskazano, że w przypadku trybu "blank mode" konieczna jest naprawa PDS oraz wgranie pełnego flasha z zapisem bootloadera, prawdopodobnie wersji 3.0. Zalecane jest wykonanie kolejno: Search, Repair PDS, a następnie Fullflash. Naprawa PDS wymaga użycia test pointów (TP), co może być problematyczne bez odpowiednich narzędzi. Użytkownik stosował zasilacz 9V 2A, jednak zalecane jest 9V 800mA oraz pełna bateria. Próby powtarzania procedury Prepare Phone i flashowania nie przynosiły efektu, pojawiał się błąd krytyczny 80 40 i komunikaty o nieudanej komunikacji z klipem. Ostatecznie, po wielokrotnych próbach i odpowiednim czasie włożenia baterii podczas procedury Prepare, telefon udało się odblokować bez konieczności użycia test pointów. Wskazano, że metoda ta jest zgodna z doświadczeniami dotyczącymi modelu L6 i powinna działać również dla L7.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA