logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kto mi pomoże naprawić amplituner - Technics SA-303

TomaszM 15 Maj 2007 12:07 2063 7
REKLAMA
  • #1 3886388
    TomaszM
    Poziom 10  
    Witam,

Zakupiłem sobie ostatnio ww amplituner, jestem zielony w tej tematyce, a czytając to forum wiem że się da to i owo zreperować... Chciałbym w nim:
    - uzupełnić podświetlenie skali. Palą się 3 żarówki z 10,
    - przeczyścić (ewent. wymienić) potencjometry, słychać delikatne trzaski po włączeniu "loudness" i w skrajnych położeniach balansu
    - po włączeniu "power" potrzeba ok 2 sekund aby zaczęła płynąć muzyka. W tym czasie słychać ją "gdzieś w dali" bardzo, bardzo cicho. Czy to norma?

Pozdrawiam
    Tomek
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 3886433
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    Ja mysle ze te 2 sekundy to czas po jakim sie włącza przekaznik ktory dopiero puszcza sygnał na głosniki. jesli sie palą zarowki to musi byc gdzies przyczyna byc moze zbyt duze napiecie lub zbyt duzy prąd przez nie płynie. fajnie by było jak bys miał schemat
  • REKLAMA
  • #3 3886572
    TomaszM
    Poziom 10  
    ...jak się pewnie domyślasz schematu nie posiadam:)

A żarówki "dostałem" ze sprzętem już przepalone..., i nie wiem czy to poporstu ze starości padły (chyba najbardziej prawdopodobne), czy cos je spaliło...
    Koło się zamyka, potrzebuję czyjejś pomocy aby to wszystko sprawdzić.
  • #4 3886616
    Ewaryst
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    1. Kup żarówki i je zamontuj. Jak chcesz się przekonać co je pali. Sądzę, że wszystko jest w porządku i padły od starości.
    2. Potencjometry wymień lub psiknij do starych środka do ptencjometrów (często pomaga).
    3. To normalne, że trzeba odczekać chwilę aż układ zabezpieczający głośniki włączy muzykę.
  • REKLAMA
  • #5 3886640
    TomaszM
    Poziom 10  
    To wszystko dla mnie teoria. Pisałem że jestem w tej tematyce delikatnie mówiąc "nielotny", czy jak inni wolą zielony. Mam co prawda lutownicę i parę razy jej uzywałem, ale:
    odp 1.: Nie wiem jakie to żarówki i gdzie jej kupić:)
    odp 2.: Do wszystkich potencjometrów się nie dostałem, piknąłem tylko w "volume" ale nie wiem czy dobrze... Piszesz - wymień, nie wiem jakie mam i czy dam radę to wszystko rozkręcić i potem złożyć!
    odp3.: Cieszę się że to nie awaria.

W związku z powyższym wolałbym zapłacić komuś za wyręczenie mnie w tych czynnościach...
    Pytanie jeszcze ile?:)
  • REKLAMA
  • #6 3889348
    Ewaryst
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Rozumiem. Jestem z Bydgoszczy więc nie sadzę, że opłacalnym będzie dowóz sprzętu na miejsce. Poszukaj kogoś bliżej lub serwis RTV.
  • #7 3889705
    lev3
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    niema problemu mogę pomóc odezwij się do mnie na gg 6987247
  • #8 3890501
    TomaszM
    Poziom 10  
    Bardzo dziekuje za szybką reakcję!
    Jestem miło zaskoczony uczynnością forumowiczów z elektroda.pl
    Umówiłem się już z jednym kolegą, mam nadzieję że wszystko się uda zrobić.

Dzięki i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Amplituner Technics SA-303 wymaga naprawy kilku elementów: uzupełnienia podświetlenia skali, gdyż działa tylko 3 z 10 żarówek, oczyszczenia lub wymiany potencjometrów, które powodują trzaski przy włączonym "loudness" i skrajnych pozycjach balansu, oraz wyjaśnienia opóźnienia około 2 sekund od włączenia zasilania do pojawienia się dźwięku. Opóźnienie jest normalne i wynika z działania układu zabezpieczającego głośniki, który załącza przekaźnik dopiero po chwili. Żarówki najprawdopodobniej przepaliły się ze starości, a ich wymiana jest zalecana. Potencjometry można wyczyścić specjalnym preparatem lub wymienić, jednak wymaga to rozkręcenia urządzenia i podstawowej umiejętności lutowania. Właściciel amplitunera, będąc początkującym w elektronice, rozważa zlecenie naprawy fachowcowi lub serwisowi RTV. W dyskusji pojawiła się propozycja pomocy lokalnej, jednak zalecane jest znalezienie serwisu w pobliżu miejsca zamieszkania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA