logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy sprzęt audio Hifonics w Audi A4 Combi da lepszy bas niż w VW T4?

hijacker4 15 Maj 2007 18:36 3488 33
REKLAMA
  • #1 3887661
    hijacker4
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam ponownie wszystkich;) chce się dowiedzieć czy różnica dzwięku która jest aktualnie w vw t4 9-cio osobowym czyli busie będzie o wiele większa jak zamontuje swój sprzęt w aucie typu combi itp? chodzi mi np o audi a4 combi. czy będzie tam głośniejszy bass i lepsza jakość dzwięku? moj aktualny samochód jest wygłuszony itp itd.. wycieraczki zarówno na przedniej szybie jak i na tylich latają jak trzeba;) co sądzicie o tym sprzęcie w mniejszym samochodzie? będzie duża różnica w głośności w środku jak i na zewnątrz? mam 2sub Hifonics atlas a12+ wzmacniacz SPL 2x210rms 4ohm+ poczciwe radyjko pioneeri jakies tam glosniki z przodu które planuje wymienic razem z radyjkiem na jakas Alpine do 400zł + phonocary 16cm silver line;) co doradzacie jeszcze do tego dla jak najlepszej jakosci i natęzenia dzwieku? w rachube wchodzi jeszcze wymiana wzmacniacza na 900rms przy 2 ohm ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3887669
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    Combi oraz hatback to najlepsze rozwiązania pod względem nagłośnienia:)
  • #3 3887761
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    "Combi oraz hatback to najlepsze rozwiązania pod względem nagłośnienia:) "\

naj łatwiejsze :D
  • #4 3888032
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    pan dan napisał:
    "Combi oraz hatback to najlepsze rozwiązania pod względem nagłośnienia:) "\

naj łatwiejsze :D

Dlaczego koledzy tak sądzicie??
    Posiadam właśnie kombi (omega B). Zawsze myślałem, że sedany są lepsze, bo mają oddzielony bagaznik od wnętrza samochodu, przez co w środku jest lepszy bas. Tak mi przynajmniej się wydawało.

Chętnie posłucham obalenia moich teorii :)
  • #5 3888100
    Kazio1
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Dj Rayan napisał:
    Zawsze myślałem, że sedany są lepsze, bo mają oddzielony bagaznik od wnętrza samochodu, przez co w środku jest lepszy bas.

W środku bagażnika? Być może, ale większość preferuje podróżowanie poza bagażnikiem :lol: .
  • #6 3888153
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    Z tym sedanem to nie do końca prawda musi być juz konkretny sprzęt żeby dał sobie rade z przebiciem się przez blache usztywniającą półkę ona niestety psuje cały bass:(
  • #7 3888222
    brzo2a
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Ja bym osobiscie wolał sedana i podwieszany sub na półce, to chyba daje najlepszy efekt.
  • REKLAMA
  • #8 3888227
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    Czyli lepszy jest kombi ze względu na to, że bagaznik i wnętrze samochodu tworzą jedną całosc.
    Ale kombi jest większy niż sedan, ma większą pojemność i też trzeba dobry sprzęt żeby ładnie zagrało. A po drugie, w kombiku jest parę elementów które potrafią nieźle wpaść w rezonans razem ze skrzynią, bądź tubą basową. Np w mojej Omedze dźwięk może psuć roleta, która sama od siebie się trzęsie podczas jazdy.
  • #9 3888241
    brzo2a
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Dj Rayan Do kombi/checzbega wkładasz poprostu klocki do bagaznika i gra. W sedanie juz musisz podwieszać o ile z zamkniętą jest pół biedy o tyle jak chcesz podwieszany B-R to juz jest spory kłopot!

A to ze sie trzęsie to normalka i mysle ze nie zalezy od nadwozia samochodu
  • Pomocny post
    #10 3888670
    greg-si
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Kombi moim zdaniem najlepiej nagłośnić. Owszem masz rolete ale ona chałasu z siebie nie wydaje. W htb półka potrafi nieźle chodzić/stukać. Sedan jak już pisali poprzednicy trzeba niezłego kloca postawić w bagażniku oraz odpowiednio wszystko zamontować/zestroić żeby sprzęt grał w środku a nie na zewnątrz.
    A czemu nikt nic o cabrio nie wspomina? Przecież taki samochód też trzeba czasami nagłośnić :)
    Pozdrawiam
  • #11 3888750
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 3889319
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    Jeździ parę cabrio u mnie w okolicy i z tego co zauważyłem, dźwięk bardzo "ucieka". jeśli chodzi o Kombi, to nie widziałem jeszcze nagłośnienia w kombi i w ogóle nigdy nie miałem możliwości posłuchania. Możliwe, że w mojej bliższej okolicy będę pierwszym który to uczyni :)
    Jedyne samochody które słyszałem, to były sedany i hatchbacki.
  • #13 3889449
    B_A_R_T_E_K_120
    Poziom 25  
    w sedanach jest wlasnie ten problem ze wszystko stara sie wytlumic dzwiek idacy z suba lezacego w bagazniku :) blacha dzielaca przestrzen bagaznika i samochodu, siedzenia (skora),podbitka bagaznika a jak sie da juz troszke do pieca to w rezonans wpada polka za zaglowkami skacze niemilosiernie :) moze jeden maly plusik to to ze jest podlokietnik i za nim jest otwor na narty :) lecz przeszkadza jeszcze podbitka bagaznika :) i teraz moje pytanko jest takie czy ajk wytne ta podbitke oczywiscie fajnie zakoncze i wogole zeby nie bylo cos ala "wiejski tuning" to dzwiek a raczej bass bedzie duzo bardziej slyszalny w samochodzie ?? bo po odwroceniu suba głosnikami do siedzen i daniu porzadnie do pieca to mimo wysciolki bagaznika koledze ktory siedzial z tylu i trzymal reke na podlokietniku rekawek powiewalo w rytm bassu. I nie wiem czy wyciecie tej dziury tak by byl dostep bezposredni do bagaznika pomoze czy nie bo niechcial bym nadarmo wycinac tego a efektu nie bedzie :)
  • REKLAMA
  • #14 3889472
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    półka wpada w rezonans, a moim zdaniem jest wypychana przez powietrze, bo ciśnienie jest bardzo duże w bagażniku. Mój kolega tak ma i psuje mu to cały dźwięk w samochodzie, chociaż sprzęt jest za 1500zł

Wycięcie otworu, tak jak pisałeś, może w pewnym stopniu zmniejszyć podskakiwanie półki przez ciśnienie, ale za to będzie wpadać w rezonans pod wpływem basu. Taka jest moja teoria.
  • #15 3889504
    B_A_R_T_E_K_120
    Poziom 25  
    no polke moglbym sproowac odlozyc czyms miekkim w miejscach by ja caly czas wypychalo do gory bo polka rusza sie gdzies na 1cm w gore tylko najgorsze jest to ze tam niema dojscia a z demontazem polki niewiem jak jest od spodu zgrzana blacha ze niema zabardzo dostepu i kiszka:) a moze mi ktos powie jak jest montowany sub standardowy ?? przez gore czy od dolu jednak ?? moze jakos sie ta polke uda zdemontowac
  • #16 3889526
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    A co to za samochód??
  • #17 3889558
    B_A_R_T_E_K_120
    Poziom 25  
    BMW 728i
  • #18 3889682
    hijacker4
    Poziom 18  
    a nie mozesz poprostu otwierac siedzenia tylniego na czas glosniejszego sluchania?:D mysle ze z kompletem pasazerow sie nie jezdzi ciagle ;):D
  • #19 3889866
    B_A_R_T_E_K_120
    Poziom 25  
    siedzenia nie sa skladane w zadnej 7 :)
  • #20 3889922
    hijacker4
    Poziom 18  
    Wybacz nie wiedziałem mój bład a myślałem że są dzielone
    ;)
  • #21 3889959
    B_A_R_T_E_K_120
    Poziom 25  
    jakby byly dzielone to bylo by po problemie :) ale ciezko z tym sie uporac :) konstruktorzy nie wzieli pod uwage tego ze jakis szajbus wsadzi tam kilka set RMS mocy wiec niczyja to wina :) blachy nie usyne ale dziure tam juz mam jakas 20 x 30cm
  • #22 3890603
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    jakiegoś mocnego suba z dwoma głośnikami 12' i będziesz słyszał bas, ale bardziej to będziesz go czuł, a do tego będziesz słyszalny z dużej odległości.
  • #23 3892392
    adamboss
    Poziom 16  
    Wsadzenie tam dwoch 12 bylo by dobrym rozwiazaniem tylko to z reguly jest kosztowne:/ ale skuteczne:D
  • #24 3893034
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    Czy ja wiem czy takie kosztowne. Zależy ile kto może przeznaczyć funduszy na taką przyjemność.

Skrzynia na zamówienie, na wymiar dopasowana do bagażnika, oraz do głosników z portem bass-reflex lub zamknięta, chociaż ja bym wolał zamkniętą, bo podobno można więcej z głosnika wydobyć :)
  • #25 3893088
    Maurinius
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Co do cabrio jak pisliscie wyżej u kumpla w peugocie 306 cabrio montowaliwsmy my sprzęt! nie jest najgorzej! siedzeniami nawet trzęsie! jest gorzej niz u mnie w sedanie ale jest bardzo przyjemnie! teraz tylko czeka na monoblocka JBL'a i mamy nadzieje że bas bedzie bardziej efektywny! a różnica przy otwartym i zamkniętym dachu jest minimalna!
  • #26 3893203
    B_A_R_T_E_K_120
    Poziom 25  
    no chłopaki ja mam suba na 2xLanzarMax12 z BR

Czy sprzęt audio Hifonics w Audi A4 Combi da lepszy bas niż w VW T4?

slychac go dosc dobrze lecz wiecej pokazuje mozliwosci jak sie bagaznik otworzy :) a w srodku jest taki bass ztlumiony przez te wszystkie wygluszenia i chcial bym tylko wiedziec czy by cos pomoglo wyciecie tej podbitki co jest za podlokietnikiem ?? bo jakos w te BR w połce niechce sie abwic :) szkoda mi orginalnej połki :) a pod spodem i tak jest blacha :) wiece troszku za duzo roboty by bylo

Moderowany przez Błażej:

Post był raportowany. Wszyscy użytkownicy znają już na pamięć twoje Lanzary. Możesz już nie wklejać zdjęcia... Dbaj o pisownię!

• #27 3894047
    adamboss
    Poziom 16  
    Czym napedzasz te lanzary??
  • #28 3894149
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    "slychac go dosc dobrze lecz wiecej pokazuje mozliwosci jak sie bagaznik otworzy "
    :?: :?:

słuchasz przy otwartym bagażniku :?: :?:
  • #29 3894153
    wojtus87
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Chcesz powycinać wszystkie wygłuszenia?

Jak kto lubi, niektórzy wydaja kupę kasy na Dynamat'y i Stinger'y a Ty chcesz wszystko wywalić :D
  • #30 3894534
    B_A_R_T_E_K_120
    Poziom 25  
    Wojtus87 chodzi glownie o to ze na zewnatrz nic nie slychac i tak ma byc. Wedlug mnie sub jest poto by go bylo slychac dobrze w srodku w samochodzie a wygluszenie chcialem usunac z tych miejsc gdzie sie dzieli kabina z bagaznikiem i tylko niewiem czy w czyms to pomoze czy nie.

Pan Dan no tak slucham przy otwartym bagazniku np podczas spotkan z kumpalmi tzn grile wypady w plener i takie rozne okazje. A dlatego przy otwartym bagazniku ze na zewnatrz nic poza rejestracja i blacha nie slychac.

Błażej no kolega wyzej mowil abym zastosowal suba na dwoch 30 i nie wiedzial ze mam takiego suba wiec mu pokazalem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania jakości i głośności basu sprzętu audio Hifonics w różnych typach nadwozia samochodów, głównie Audi A4 Combi oraz VW T4. Użytkownicy wskazują, że kombi i hatchback są korzystniejsze pod względem nagłośnienia niż sedan, ze względu na brak przegrody między bagażnikiem a kabiną, co pozwala na lepsze rozprzestrzenianie się basu. W sedanie blacha i półka bagażnika często wpadają w rezonans, co pogarsza jakość dźwięku, a montaż subwoofera wymaga starannego dopasowania i wygłuszenia. W kombi problemem mogą być elementy takie jak roleta bagażnika, które mogą rezonować, ale ogólnie jest to łatwiejsze do nagłośnienia. W przypadku busów i większych pojazdów, mimo większej przestrzeni, bas może być mniej odczuwalny z powodu rozproszenia dźwięku, a wygłuszenie wnętrza znacząco wpływa na odbiór. Wskazano, że im mniejsza przestrzeń, tym większe ciśnienie akustyczne i lepsze odczucie basu. Dyskutowano także o wpływie wycinania podbitki bagażnika na poprawę basu, jednak opinie są podzielone ze względu na ryzyko rezonansów. Poruszono temat doboru subwooferów – zalecane są mocne suby 12" lub 2x12", skrzynie bass-reflex lub zamknięte, a także wzmacniacze o mocy do 900W RMS przy 2 ohm. Wspomniano o planowanej wymianie radia na Alpine do 400 zł oraz głośników Phonocar Silver Line 16 cm. W przypadku cabrio problemem jest uciekanie dźwięku przez otwarty dach, co wymaga mocniejszego subwoofera i solidnego wygłuszenia. Ogólnie, dla uzyskania lepszego basu i jakości dźwięku w mniejszych samochodach typu combi, rekomenduje się mocne subwoofery, odpowiednie wzmacniacze oraz staranne wygłuszenie wnętrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA