logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Blaupunkt Kiel CD42 - schemat i naprawa podświetlania

kojot3.0 16 Maj 2007 13:12 1185 7
REKLAMA
  • #1 3890022
    kojot3.0
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    witam wszystkich. Dostało mi sie radyjko do naprawy kiel cd42.Włączało sie tylko podświetlanie.Wgranie nowego wsadu nic nie dało.Obok motki jest miejsce na 8 nóżkowy scalak .Ktos to radio juz najprawdopodobniej robił przede mną a ja nie mam schematu do tego. Może ktos ma i może coś na ten temat sie wypowiedzieć.Z góry dzięki za info.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3890103
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Musisz podać trochę wiecej informacji, jaki ten układ ma numer schematowy, z którymi nogami procesora ma podłączenie bo podejrzewam że ktoś stabilizator dla procesora potraktował jak pamięć i nie udało mu się go przeczytać. Ten model często miał problemy po latach z wyświetlaczem więc brak treści nie musi oznaczać brak reakcji radia.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 3890264
    kojot3.0
    Poziom 19  
    Dzięki za zainteresowanie. Oznaczenie na płycie tego ukladu to dokładne nie powiem bo część jest starta.Zaczynał sie na V80... dalej nie ma.Ma połączenie z 41, 42, 43 nóżką motki.
  • #4 3890377
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    W Munchen CD41 z tymi pinami procesora była pamięć 24C02, pin41 to masa, a oznaczenie miała V802. Nie jest ona ważna dla procesora a napewno nie ma tam kodu, przechowywane są nastawy CD, bez nie i z pustą powinen się włączyć.

SławeK
  • #5 3890671
    kojot3.0
    Poziom 19  
    Myślisz ze konstrukcja będzie podobna, chodzi mi o pomierzenie napięź itp.Nie moge znaleś schematu do cd41 dlatego pytam.
  • REKLAMA
  • #6 3910849
    takow
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam dokładnie takie samo radyjko i dokładnie taki sam problem (po włączeniu tylko podświetlanie), ale znalazłem jeszcze coś dziwnego, radio pobiera po włączeniu 0,8 A na mój gust to za dużo i w dodaku grzeje sie bardzo tranzystor BD436 (koło diody przy głównym złączu) od zasilania i stabilizator 7805. Podejrzewam gdzieś coś zjaranego co robi zware, jak znajde coś więcej to napisze.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 3937113
    takow
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Panowie

Niestety nie udało mi się nic zrobić z tym radiem, ale faktycznie coś jest nie tak z wyświetlaczem, ponieważ za którymś razem pokazały się jakieś segmenty i reagowały na naciskanie klawiszy. Osobiście dałem już spokój i radio trafiło na półkę "ZŁOM". Moim zdaniem nie warto kupować i naprawiać tego złomu.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z radiem Blaupunkt Kiel CD42, które po włączeniu świeci tylko podświetlenie, a nowy wsad nie rozwiązał usterki. Wskazano na obecność ośmio-nóżkowego układu scalonego oznaczonego częściowo jako V80..., prawdopodobnie pamięci 24C02, która przechowuje ustawienia CD, ale jej brak nie powinien uniemożliwiać uruchomienia radia. Model ten często ma problemy z wyświetlaczem, gdzie segmenty z czasem zanikają, co może powodować brak widocznej treści. Jeden z użytkowników zgłosił nadmierne pobieranie prądu (0,8 A) i przegrzewanie tranzystora BD436 oraz stabilizatora 7805, co sugeruje zwarcie lub uszkodzenie elementów zasilania. Próby naprawy nie przyniosły trwałego efektu, a problem z wyświetlaczem i zasilaniem pozostaje główną przeszkodą. Wskazano, że schemat do modelu CD41 może być pomocny ze względu na podobieństwo konstrukcji, jednak brak jest dostępnego schematu do CD42. Ostatecznie niektórzy użytkownicy uznali radio za trudne do naprawy i nieopłacalne do dalszych prób serwisowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA