logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumna estradowa DIY: 2x STX GDN30/200/4AE + driver horn – opinie, konfiguracja

Safa 16 Maj 2007 19:52 1533 8
REKLAMA
  • #1 3891475
    Safa
    Poziom 10  
    Witam.
    Chcę zbudować kolumnę estradową , 2x 12" + driver z hornem.
    Ma być tanio i w miare dobrze (jak na ten przedział cenowy).
    Chcę użyć dwóch STXów GDN30/200/4AE http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=3&vSubPage=27&vItemDB=itemdb , plus jakiś driver na hornie
    też coś STXa lub Tonsila.
    Wiadomo , że najlepij Beymy lub Eminenci , ale ma być max. w tych cenach co te STXy.
    Prosiłbym o jakieś porady , uwagi. Co o tym myślicie?
    Pozdrawiam i z góy dziękuje.

Ps.Ewentualnie te 30/200/4AE z układem magnetycznym od 38/300.
  • REKLAMA
  • #2 3891552
    Virus_No9
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Czesc!

Mówisz tanio, ale licząc ile chcesz wydać na jedna kolumne wcale sie tak nie zapowiada. Nie duzo ci braknie do zestawu 15" + 1" driver więc nie wiem czemu pchasz sie w STXy?
  • REKLAMA
  • #3 3891914
    Safa
    Poziom 10  
    NO może . nigdy nie robiłem czegoś takiego , robiłem kiedyś tylko same skrzynie dla kolegi.
    A jeżeli chodzi o głośniki to jestem zielony.
    Gdzieś przeczytałem , że te STXy się nadają.
    No może nie są takie tanie . Ale nie wiem co innego.
    Więc prosiłył bym o jakieś propozycje jeżeli ktoś zna jakieś dobre rozwiązanie.
    Z góry dzięki.
  • #4 3891939
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    z tego co wiem a mogę sie mylić
    to oznaczenie GDN oznacza że to jest głośnik kompaktowy a nie dynamiczny a w kolumnach estradowych stosuje sie dynamiki ze względu na lepszą efektywność w dużych przestrzeniach
  • REKLAMA
  • #5 3891981
    Safa
    Poziom 10  
    Virus_No9 już mi nawet nie chodzi o cene , żeczywiście może nie tak tanio , ale nieważne .
    Bardziej chodzi o to czy może być taka koncepcja , czy zda egzamin??

Dodano po 12 [minuty]:

Zresztą już zgłupiałem od tych wszystkich informacji , sam nie wiem. Może tak : prosił bym o konkretny pomysł jakie głośniki do kolumny
    2x 12" + driver ( interesuje mnie tylko taki układ głośników) najlepiej konkretne nazwy głośników , i żeby cena nie była większa niż cena za te STXy o któych pisałem (2x GDN30/200/4AE +driver) , czyli nie większa niż 350-400 zł za komplet głośników.
    BARDZO PROSZĘ O POMOC! Z góry bardzo , bardzo dziękuję.

PS. Jeżeli chodzi o zastosowanie to ma to być kolumna dla zespołu (gitara , bas i może wokal).
  • REKLAMA
  • #6 3892596
    Virus_No9
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeżeli chodzi o dokładnie TEN uklad (2x12 + GDWT) to w cenie STXów nie zmontujesz nic konkretnego. Czy zda egzamin? zobaczysz jak zrobisz sam:) na tym forum pewnie nikt nie ma takiego zestawu bo jest delikatnie mówiac "średni" i nie nalezy do najtanszych. W tej cenie wolał bym SELENIUM 15 PW 3-SLF i nawet DH 200 E-E.

Twój wybór. Pozdrawiam
  • #7 3893902
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    jeśli chcesz już robić ten zestaw 2x30-200-AE + GDWT to możesz się pożegnać ze średnimi tonami bo te stx'y ich nie mają a słaby GDWT nie załatwi problemu średnich tonów w tym wypadku najbardziej do tych głośników pasuje jakiś driver, ale pakowanie dobrego drivera do stx'ów to już lekka przesada
  • #8 3894279
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Alternatywą jest zrobienie na nieco mniejszych głośnikach od STX - GDS 27-150, w połączeniu z GDWT, one mają lepsze średnie niż ten 30/200 kosztują 81 zł/szt.

Jeśli uparłeś się na 2x30 cm i driver, to zrobisz tylko na taniej chińszczyźnie za takie pieniądze. Ale zastosowanie dziwne jakieś - gitara bas i może wokal? Jak dla zespołu to moim zdaniem najlepiej osobne piece pod wszystko, a taki zestaw jw. to na wokal... no chyba że macie jakieś małe piece i kabel od pieca do takiego zestawu? A jak przody tylko pod wokal to da się taniej na jakiś szerokopasmówkach (np. tesla arz, albo gds 30/120 od stx)
  • #9 3895294
    rafczuś
    Poziom 11  
    2x GDN30/200/4AE takie głośniki estradowe stosuje się jedynie do subbasów estradowych a nie do satelitek ze względu na olbrzymie wychylenie polecam tylko do subbasów estradowych. 2x GDN30/200/4AE lepiej zagra basem i werblem niż 2x 15 calowe seleniumy z małym xmax. seleniumy są słabsze od stx a lepsze te seleniumy o wiele od alpierda. A nie lepiej ci zrobić subbas z dwóch stxów a sopran w oddzielną obudowe o wymiarach 20 na 30 cm i postawic to na suba.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumny estradowej w układzie 2x12" plus driver z hornem, z wykorzystaniem głośników STX GDN30/200/4AE oraz driverów STX lub Tonsil, przy ograniczonym budżecie do około 350-400 zł za komplet. Uczestnicy zwracają uwagę, że głośniki GDN30/200/4AE to głośniki kompaktowe, a nie dynamiczne, co czyni je mniej odpowiednimi do kolumn estradowych, gdzie preferowane są dynamiki ze względu na efektywność w dużych przestrzeniach. Wskazano, że ten zestaw jest raczej średni i droższy niż alternatywy, a w tej cenie lepszym wyborem mogą być głośniki Selenium 15 PW 3-SLF z driverem DH 200 E-E. Zwrócono uwagę, że STX GDN30/200/4AE nadają się głównie do subbasów estradowych, a nie do satelitów, ze względu na duże wychylenie membrany i brak średnich tonów. Proponowano alternatywę w postaci mniejszych głośników STX GDS 27-150, które mają lepsze średnie tony i kosztują około 81 zł za sztukę. Podkreślono, że dla zastosowań zespołowych (gitara, bas, wokal) lepszym rozwiązaniem są osobne wzmacniacze i kolumny dedykowane do poszczególnych instrumentów, a nie uniwersalny zestaw 2x12" + driver. Wskazano również, że pakowanie dobrego drivera do głośników STX GDN30/200/4AE może być przesadą, a w przypadku ograniczonego budżetu można rozważyć szerokopasmowe głośniki, np. Tesla ARZ lub STX GDS 30/120.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA