logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcja do laborek: analogowe układy mnożące i ich zastosowania

kasica_183 16 Maj 2007 22:05 6192 13
REKLAMA
  • #1 3892103
    kasica_183
    Poziom 11  
    Potrzebuję skrypt bądź instrukcję do laborek z układów elektronicznych na temat analogowych układów mnożących i ich zastosowań. Istotne żeby znajdował sie w niej opis ukł. scalonego zastosowanego w ćwiczeniu. Piszę pracę dyplomową na temat mnożników oraz muszę do tego stworzyć makietę do badania zastosowań takich mnożników. Mam porównać kilka takich scalaków które używane są na laborkach na innych uczelniach stąd moja prośba o skrypty i instrukcje. Bardzo proszę o jakikolwiek materiał na ten temat linki do stronek itp. Dzięki serdeczne za wszelką pomoc.:]
  • REKLAMA
  • #2 3892446
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    niestety zostało mi tylko sprawozdanie z laborki o tym temacie
    Załączniki:
    • Nieliniwe układy aktywne - Mnożarki.doc (2.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3893145
    kasica_183
    Poziom 11  
    Dzięki za odzew:] sprawko za wiele mi nie pomoże jeśli nie jest tam opracowany mnożnik scalony:] Jeśli jednak jest jego piekny opis w sprawku to jestem zainteresowana:] pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3893331
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Czy uważasz, że na Elektrodzie są jasnowidze, którzy wiedzą jaki układ jest w twoim ćiwczeniu skoro nawet nie wiedzą na jakiej uczelni studiujesz ?

Poszukaj kart katalogowych w Googlu
  • #6 3893363
    kasica_183
    Poziom 11  
    Panie Paweł Es. to na jakiej uczelni studiuję nie ma tu nic do rzeczy;>I jak napisałam: mam porównać kilka takich scalaków które używane są na laborkach na innych uczelniach stąd moja prośba o skrypty i instrukcje - w związku z czym wydaje mi się że jest to bardzo zrozumiałe co miałam na myśli :] pozdrawiam i dziekuję za podpowiedź o googlu ;>
  • REKLAMA
  • #8 3893403
    kasica_183
    Poziom 11  
    Oczywiście wszystkie noty katalogowe mnożników posiadam już skorzystałam z podpowiedzi Pawła Es.;], kwestia tego żeby oprzeć moje porównanie scalaków nie na notach a na insrukcjach bądz skryptach, generalnei o ad633 jest cała masa materiału na necie natomiast na temat innych mnożników nie ma praktycznie żadnej wzmianki.
  • #10 3893662
    kasica_183
    Poziom 11  
    Tak >> pierwsze co przeszukałam to naturalnie ELEKTRODA ;]pozdrawiam
  • #11 3894703
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    W pracy dyplomowej masz porównywać jakie układy stosuje sie na laboratoriach na różnych uczelniach (dziwne, bo teoretycznie patrząc skąd masz pobrać taką informację - publikowanie tu skryptów czy instrukcji wymaga zgody ich autorów lub uczelni z której pochodzą)?

Czy też masz po prostu porównać układy mnożące różnych producentów ?

PS Nie bądź zjadliwa, bo to zraża
  • #12 3898518
    kasica_183
    Poziom 11  
    Publikowanie skryptów na stronie naturalnie nie jest wskazane i zdaję sobie z tego sprawe. Natomiast mój pan promotor stwierdził, że zależy mu tutaj na porównaniu realizacji takich scalaków w makietach na innych uczelniach. Osatecznością jest to, że przetłumaczę sobie noty katalogowe, mimo że w sumie mija się to z celem bo owe noty załączę najprawdopodobniej do pracy. Celem tego porównania całego ma być wybór przeze mnie najlepszego rozwiązania odnośnie tych scalaków, na podstawie zebranych materiałów z innych uczelni. W sumie wiem, że będzie to układ AD633, ale musze w teori poprzeć mój wybór jakimiś konkret argumentami, a jak na razie to nie mam żadnych. PS To nie była zjadliwość
  • #13 3898814
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    kasica_183 napisał:
    Publikowanie skryptów na stronie naturalnie nie jest wskazane i zdaję sobie z tego sprawe. Natomiast mój pan promotor stwierdził, że zależy mu tutaj na porównaniu realizacji takich scalaków w makietach na innych uczelniach.

ostatnie słowo (i napisane z małej litery) mi wiele wyjaśnia.
    Cosik wydaje mi się, iż Twój promotor jest kiepsko zorientowany co na jakiej Uczelni w tej materii używają.
    I nie pisz tu, iż poznałaś, już noty katalogowe wszystkich wyprodukowanych mnożarek anologowych, ponieważ to nie jest prawda.
    Ilość typów, jakie mnie są one znane starczyłyby do analizy na niejedną pracę dyplomową i każdy miałby ich inny zestaw.
    Sam BurnBrown (wchłonięty przez Texas Instruments) wyprodukiwał ich kildziesiąt typów, a gdzie inni producenci?

kasica_183 napisał:
    W sumie wiem, że będzie to układ AD633, ale musze w teori poprzeć mój wybór jakimiś konkret argumentami, a jak na razie to nie mam żadnych. PS To nie była zjadliwość

Niestety, ale temu (AD633 i 2% maksymalnego błędu), dość dalego do "najwyższej półki", są znacznie lepsze (0,2% maksymalnego błędu to jest First Class)...
    Również byłbym bardzo ciekaw na jakiej to Alma Matter studiujesz.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 3899382
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    A propos AD633 w symulacji Pspice podajac na oba wejscia ten sam sygnał sinusoidalny amplituda 10V,f=1kHz,(Uwy=U1*U2*0,1) wychodzi ładny sinus kwadrat...lecz podczas wykonanego ćwiczenia nie wyszedł czysty sinus kwadrat...ktoś wie czemu tak sie stało bo juz tyle mialem na to wytłumaczen ale zadne z nich nie bylo prawidlowe....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania skryptów i instrukcji do laboratoriów z analogowych układów mnożących oraz ich zastosowań, ze szczególnym uwzględnieniem układów scalonych stosowanych w ćwiczeniach. Autorka pracy dyplomowej potrzebuje materiałów umożliwiających porównanie różnych mnożników używanych na laboratoriach innych uczelni, aby oprzeć wybór najlepszego rozwiązania na podstawie praktycznych realizacji, a nie tylko not katalogowych. Wskazano na popularny układ AD633 firmy Analog Devices, do którego dostępna jest obszerna dokumentacja i materiały, jednak brakuje podobnych opracowań dla innych mnożników. Poruszono także kwestie trudności w uzyskaniu skryptów z innych uczelni ze względu na prawa autorskie. W dyskusji pojawiły się sugestie poszukiwania kart katalogowych i materiałów w internecie, w tym na forum Elektroda.pl. Wspomniano o różnicach jakościowych między mnożnikami, np. AD633 charakteryzuje się maksymalnym błędem około 2%, podczas gdy lepsze układy osiągają 0,2%. Jeden z uczestników opisał problem z symulacją AD633 w PSpice, gdzie zamiast oczekiwanego sygnału sinus kwadrat pojawił się zniekształcony przebieg, co wskazuje na praktyczne wyzwania w zastosowaniu tego układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA