logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane Scenic 1997 1.6 - niestabilne obroty i trudności z odpalaniem

yzrej 17 Maj 2007 07:57 11089 6
REKLAMA
  • #1 3892860
    yzrej
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam.
    Przeglądnołem całe forum znalazłem różne zachowania silników ale nigdzie nie był takiego jak w moim sceniku.
    Mianowicie jeździ dłuższy czas np. cały miesiąc i wszystko jest OK.
    Czasem jednak mu odbija i ciężko pali na zimnym ( czasem zdarza się też na ciepłym) silniku a jak już zapali to ma tendencje do gaśnięcia więc musze podtrzymywać mu wyższe obroty.
    Innym razem znowu wchodzi na wyższe obroty i tu zachowania są różne tzn. czasem wejdzie na 2000 lub 3000 tyś i tak trzyma czasem szarpie obrotami tzn skaczą od niskich do tych 3000 tyś a czasem ma podwyższone obroty np 1000 i ciągle rosną do np 4000 tyś.
    Dodam tylko iż wymieniłem świece , przewody zapłonowe , cewki zapłonowe a podpięcie pod komputer nie wykazało błędów.
    Jest to scenic z 1997 r 1,6 benzyna 8 zaworowy.

Temat poprawiłem.<Błażej>
  • REKLAMA
  • #2 3893205
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    a podpięcie pod komputer nie wykazało błędów.

a parametry rzeczywiste nie laska odczytac?komputer niejest taki madry i wszystkiego zanas nie zalatwi trzeba jeszcze troche pomyslec.pod jaki komputer auto byla podlaczone mam nadzieje ze nie pod czytnik obd?
  • REKLAMA
  • #3 3893591
    yzrej
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Niestety tego już nie wiem , robili to w serwisie ja nie dysponuje sprzętem komputerowym.
    Ponadto mam małą wiedze na temat programów , czytników i komputerów.
    Ponadto jeśli ktoś zna dobry warsztat który potrafi mi to zrobić gdzieś na terenie śląska będe bardzo wdzięczny.
    Jeśli będe miał diagnoze to sprawy mechaniczne moge zrobić sam.
  • REKLAMA
  • #5 5875850
    paszkar
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Można jeszce sprawdzić ciśnienie w układzie paliwowym i regulator ciśneinia w instalacji paliwowej oraz szcelność instalacji paliwowej, zawory wtryskowe i uszczelki oraz wydetek paliwa w poszczególnych zaworach wtryskowych. Trzeba też spawdzić sondę lambda i podgrzewanie sondy lambda.
  • REKLAMA
  • #6 7787942
    zawans
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    No zgadza się u mnie też tak było i poszła sonda lambda,tylko jak już będziesz wymieniał nigdy nie kupuj uniwersalnej tylko konkretną do tego modelu bo za miesiąc,dwa wrócisz do tematu.
  • #7 7788172
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Ocena: 278
    Jak sam rośnie do 4 tyś obr?? to jest na silniku krokowym czy serowanie jest przepustnica??
    a lewego powietrza nie ciągnie??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Renault Megane Scenic 1997 1.6 benzyna 8-zaworowy wykazuje niestabilne obroty i problemy z odpalaniem, szczególnie na zimnym silniku, z tendencją do gaśnięcia i koniecznością podtrzymywania obrotów. Obroty mogą skakać od niskich do 2000-3000 obr./min, a czasem rosnąć do 4000 obr./min. Wymieniono świece, przewody i cewki zapłonowe, a podłączenie do komputera nie wykazało błędów, jednak nieznany jest typ użytego sprzętu diagnostycznego. Wskazano na potrzebę odczytu rzeczywistych parametrów silnika, gdyż standardowy komputer może nie wykryć wszystkich usterek. Sugerowano sprawdzenie ciśnienia i szczelności układu paliwowego, regulatora ciśnienia, zaworów wtryskowych, uszczelek oraz sondy lambda wraz z jej podgrzewaniem. Zalecana jest wymiana sondy lambda na dedykowany model, unikając uniwersalnych zamienników. Pytano również o obecność silnika krokowego lub sterowania przepustnicą oraz możliwość zasysania nieszczelnego powietrza do układu dolotowego. Poszukiwano warsztatu z odpowiednim sprzętem diagnostycznym na terenie Śląska.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA