logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się całkowicie, brak reakcji na klawiaturę i myszkę

2_volt 17 Maj 2007 10:45 1797 16
REKLAMA
  • #1 3893260
    2_volt
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Witam. Mam taki kłopot. Komputer mi normalnie działa i nagle przestaje reagować na cokolwiek. Nie działa myszka,klawiatura, nie pomaga Alt+Ctrl+Delete ani Alt+ F4. Dysk też nic nie skrobie. Wygląda to tak jak by stanął czas:) Pomaga jedynie reset. Co może byś tego powodem? To raczej jest wina hardwaru bo z tej samej płytki instalowałem system u kuzyna i normalnie działa więc to nie soft.
  • REKLAMA
  • #2 3893345
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Może podkręcany był? Sprawdź temperaturę procka. Może przez to masz zawiasy komputera. Proponuje zresetować bios do ustawień optymalnych. A jak temp bedzie za duża to zamontować lepszy radiator.
  • #3 3893369
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    Kręcenie OFF, :D
    temperaturę i zasilanie sprawdź

pamięci potestuj
  • REKLAMA
  • #4 3893379
    2_volt
    Poziom 13  
    Podkręcany nie jest. BIOS już resetowałem. Napięcia są dobre ale przetestuje jeszcze pamięci i sprawdze temp.
  • #5 3893460
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    zobacz kondziory na płycie - dość częsta przyczyna
  • #6 3893634
    live4music
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    ale napiecia zasilacza w stresie

@Lilith_100 co to są kedziory??
  • #7 3893692
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    kondensatory - jak parują tracą właściwości i robią się wypukłe, czasem nawet wybuchają, no i napięcia od razu są inne
  • REKLAMA
  • #8 3897189
    2_volt
    Poziom 13  
    Sprawa wygląda tak że napięcia są minimalnie za niskie np. zamiast 5V jest 4.88V ale to chyba nie przeszkadza. Temperatura procesora ok. 30 stopni C. Nie testowałem jeszcze pamięci. A kondensatory wyglądają na dobre.
  • #9 3897244
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Winna może być karta graficzna. Miałem podobny problem i właśnie takie objawy. System "zamrarzał" się przy przeciążeniu słabej grafy gdy obrabiała 3D.
  • REKLAMA
  • #10 3897324
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Witaj, kilka pytań i propozycja testu:

1) Jaki masz procesor z rodziny AMD czy Intela ?
    2) Wykonaj test grafiki programem 3dmark. Zobacz czy będzie się zawieszać zawsze w tym samym momencie.
    3) Sprawdz czy wszystko siedzi dobrze w swoich slotach. Czasami zdarza się, że któryś z kabli IDE (jeżeli takie jeszcze masz) nie siedzi dobrze w swojej wtyczce), zdarzaja sie zimne luty. Dobrze właczyć komputer i spróbować poruszać tym, czy owym, sprawdzając jednocześnie czy nie ulega zawieszeniu.

Co mam na myśli:
    Procesory z rodziny Intela mają zabezpieczenia termiczne. Przy osiagnięciu temperatury krytycznej następuje zatrzymanie pracy procesora. Po resecie (ostygnięciu) procesor wraca do normalnej pracy. Procesory AMD z rodziny Athlon, pracowały na podwyższonej temperaturze po czym się paliły.

Test w 3d marku pozwoli wykluczyć kartę graficzną i ramy. Jeżeli sprzęt będzie zawieszał się zawsze w tym samym momencie to będzie to oznaczało uszkodzenie któregoś z powyższych elementów. Jeżeli zawieszenia będą nieregularne należy podejrzewać coś innego.

Na płycie głównej mogą zdarzyć się zimne luty powodujące taki efekt, szczególnie przy lutowaniu bezołowiowym. Wypięcie kabla IDE podczas pracy, lub którejś z kart rozszerzeń spowoduje "zawias" komputera

Pozdrawiam Darek
  • #11 3897405
    guma7107
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    miałem taki sam problem zamrożenie albo restart jak sie dało kompowi większe obciążenie wziąłem kompa do kolegi zamienialiśmy wszystkie podzespoły żeby zobaczyć który jest uszkodzony i tak samo się działo.

Pomogło sam się zdziwiłem wyciągnięcie wszystkiego z płyty głównej odkręcenie jej i przeczyszczenie całej pędzelkiem do kurzu wszystko złożyłem w kupę jeszcze nie przykręciłem i zapuściłem 3D Marka i przeszedł cały test a na tych samych częściach wieszał sie w pewnym momencie. Tak samo gdy grafe zmieniłem czy pamięci na pewno sprawne od kolegi jego komputera to samo więc przyczyna uszkodzona płyta główna myślę lecz po oczyszczeniu jej z kurzu po włożeniu tych samych części procka grafe pamięci wszystko zadziałało dodam ż doszło już do takiego stopnia że płyta nie chciała wcale podnieść się do BIOS`u

Po tym zabiegu wszystko tej pory działa:) jak nowe.
  • #12 3901778
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Czyli kolega miał dokładnie taki problem jak opisywany przezemnie wyżej. Gdzieś na którymś złączu płyty połączenie było niepewne.
    Czy autor jest jeszcze zainteresowany tym tematem ?

Pozdrawiam
  • #13 3913240
    2_volt
    Poziom 13  
    Tak jestem zainteresowany. Jak tylko sprawdzę wszystkie możliwe przyczyny które tutaj podajecie to dam znać czy pomogło czy nie.
    Jest bardzo możliwe że to przez grafikę bo po restarcie przes chwile pojawiały się żółte prostokąty.
  • #14 3916568
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Jaki masz zasilacz? Jakie parametry kompa? Stawiam na to że zasilacz sie nie wyrabia, lub procesor przegrzewa. Podepnij inny zasilacz i zobacz jakie są objawy.
  • #15 4488652
    2_volt
    Poziom 13  
    Może nie uwierzycie ale pomogło zainstalowanie win98 (wcześniej był XP). Teraz od kilkunastu tygodni chodzi wszystko bez problemów... :) Dziwne ale jednak.
  • #16 4488924
    Lazer
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Taaaa...... :D WIN98 pójdzie bez problemu na 486DX+16MB ramu...
    1. Weź spirytu i przeczyść pola stykowe kart AGP, PCI, kości pamięci
    2. Sprawdź czy kondensatory nie są w jakiś sposób zmienione co widać gołym okiem (wypukłe, wylany elektrolit i żółte plamy przy nich)
    3. Po wcześniejszych zabiegach jeśli dalej by się tak działo to wywalił bym zasilacz 250-300W pewnie CODEGEN. Pewnikiem zajechany z przegrzania i wypukłe(wylane) kondensatory pomiędzy radiatorami lub przy scalaku sterującym w nim samym. Standardowa usterka... szkoda że jak już padnie to zabiera za sobą w zaświaty HDD, proca czy ram :)
  • #17 4488971
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Od 3 tygodni dokładnie taki sam problem. Początkowo myślałem że to zasilacz bo fakt najlepszy nie był ale to nie to. To co jestem w stanie testuje, narazie doszedłem do etapu że to coś z kartą grafiki, mam sapphire radeon hd2600xt, po zamianie na x1300pro problem nie występuje. Co najdziwniejsze komputer zawiesza się najcześciej gdy nic na nim nie robię. Niestety nie mam gdzie sprawdzić grafiki. Już zmieniałem biosy w płycie i grafice, zmieniałem ustawienia i nic nie pomaga. Na forum msi-polska też nie potrafili mi pomóc http://forum.msi-polska.pl/index.php?topic=2230.0
    Ale powoli wkońcu dojdę co jest przyczyną.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer zawiesza się całkowicie, przestając reagować na klawiaturę, myszkę oraz skróty klawiszowe, a dysk twardy nie wykazuje aktywności. Problem nie wydaje się być związany z oprogramowaniem, gdyż system zainstalowany na tej samej płycie działa u innej osoby poprawnie. Wskazywano na możliwe przyczyny sprzętowe: przegrzewanie procesora (choć temperatura była prawidłowa), uszkodzone kondensatory na płycie głównej, niestabilne napięcia zasilania, wadliwą kartę graficzną oraz problemy z pamięcią RAM. Zalecano testy pamięci, sprawdzenie napięć zasilacza pod obciążeniem, testy grafiki programem 3DMark oraz dokładne oczyszczenie płyty głównej z kurzu i sprawdzenie połączeń kabli i slotów. W jednym przypadku problem rozwiązało przeinstalowanie systemu operacyjnego z Windows XP na Windows 98. Inny użytkownik wskazał na uszkodzenie karty graficznej Sapphire Radeon HD2600XT, które ustąpiło po zamianie na X1300Pro. Wskazano również na konieczność kontroli kondensatorów (wypukłe, wyciekające elektrolity) oraz potencjalne problemy z zasilaczem, szczególnie modelami Codegen o mocy 250-300W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA