logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować urządzenie do zagłuszania sygnału telefonu w domu?

detonator 16 Paź 2003 20:33 3165 13
REKLAMA
  • #1 363857
    detonator
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    czy ktos spotkal sie moze z urzadzeniem ktory zagluszalby sygnal w domu zeby nie mozna bylo powiedzmy w zasiegu 10 m odebrac telefonu ???

A moze ma ktos jakis schemat takiego urzadzenia ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 363892
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    Witam, czy w domu to nie wiem ale ale w kieleckim realu kiedys PLUS GSM stosowal powiedzmy dziwna technike monopolistyczna :-) polegala ona wlasnie na zainstalowaniu tylko i wylacznie urzadzen zezwalajacych na prace w sieci PLUSA :-) no i po wejsciu do budynku tylko plusowicze byli happy ! ale ERA i IDEA sie zirytowaly no i postawili przekaznik tuz obok i PLUS ma lipe :-) bo zasiegi male bo male ale sa !

A co do zagluszania to trzeba zbudowac nadajnik na freq 900 MHz i 1800 MHz i siac az popadnie jakimis transmisjami ale to prawie niemozliwe :-)
    troche za duze czestotliwosci !
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • #4 364470
    marcus6
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam

Zrobienie takiego nadajnika, który będzie nadawał jakieś szumy od strony technicznej to raczej dość prosta sprawa, dobór częstotliwości i zdobycie komponentów ( np. z róznych źródeł internetowych ) też nie. Trzeba tylko uważać na moc wyjściową bo można się narazić okolicznym mieszkańcom :( .
    Lub urzędowi regulacji telekomunikacji :D
  • #5 364685
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    na jednym z linków powyzej jest nadajnik do 2W jestem ciekaw jaki to zakres zakłócania bo napisali ze do 10m ale chyba sciemniają.
  • #6 364997
    detonator
    Poziom 22  
    2watami to chyba mozna zagluszyc sygnal radia maryja w polowie kraju :)

dzieki wszystkim za info - na bank sie przyda
  • #7 365054
    dziur
    Poziom 32  
    zgadza sie to musi porzadnie siac zeby ogłuszyc sygnały providerów, a nie tam 2W. Taka moc mają standartowe nadajniki w komorach hehe, to jak by sie zakłócały to obok siebie nie mozna by było gadac ;)
  • #8 365242
    quanto777
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Kolega dający Ci link do urządzeń cguard jest dobrze poinformowany. Ja kiedyś sprzedawałem to paskudztwo. Wchodzi cyklicznie na częstotliwość btsa gsm i dcs i powoduje,że tel nie widzi sieci. Oczywiście moc regulowana. Ale cena wysoka.
  • REKLAMA
  • #9 365754
    detonator
    Poziom 22  
    rzeczywiscie, te gotowe urzadzenia do tanich nie naleza, ale pwenie swoja jakosc maja :D

THX ! wszystkim, a moze ktos ma inny sposob zeby ciagle do mojego ojca nie dzwonili do chaty :)???
  • #10 756451
    trzygrosze
    Poziom 21  
    witam

A może ktoś z szanownych dysponuje schematem takiego urządzonka ? w pewnych sytuacjach przydało by sie mi bardzo. 10 metrowy zasieg w 100% wystarcza

dzięki

pozdrawiam
  • #11 1117749
    manticore
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    trzygrosze - ciekaw jestem czy znalazłeś może jakiś schemat ?
  • #12 1175171
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Witam oto kilka schemacikow nie kombinowałem z nimi ale wyglądają obiecująco.
    Załączniki:
    • cell_jammers.rar (1.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 1180671
    manticore
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Niestety nie mogę tego ściągnąć ( mam za mało punktów ) - jak mozesz to podeślij na maila : manticore@o2.pl
  • #14 1231138
    przemek.gd
    Poziom 13  
    zadzialaly te urzadzonka?czy sprawdzil sie ten opis?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy urządzenia do zagłuszania sygnału telefonii komórkowej w domu na obszarze około 10 metrów. Wskazano, że technicznie wykonanie nadajnika generującego zakłócenia na częstotliwościach GSM 900 MHz i 1800 MHz jest możliwe, jednak wymaga odpowiedniego doboru komponentów i kontroli mocy wyjściowej, aby nie zakłócać nadmiernie otoczenia i nie narazić się na sankcje prawne. Podano linki do gotowych rozwiązań, takich jak urządzenia firmy Cguard, które cyklicznie nadają na częstotliwości BTS GSM i DCS, skutecznie blokując sygnał, ale są drogie. Wspomniano, że moc rzędu 2 W może być niewystarczająca do skutecznego zagłuszania na 10 m, a standardowe nadajniki w komorach mają podobną moc. Uczestnicy dyskusji prosili o schematy takich urządzeń; pojawiły się propozycje kilku schematów, jednak nie zawsze były dostępne do pobrania. Poruszono także temat technik monopolistycznych operatorów GSM, które ograniczają dostęp do sieci w budynkach. Podsumowując, budowa domowego zagłuszacza wymaga zaawansowanej elektroniki, znajomości częstotliwości GSM, odpowiedniej mocy nadajnika oraz świadomości prawnych konsekwencji.
REKLAMA