logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spectra STC 9550(HC 2104R) - ciemny obraz, zmieniające się kolory, pływający obraz

buryking 18 Maj 2007 12:31 816 4
REKLAMA
  • #1 3896863
    buryking
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z wymienionym wyżej telewizprem. Model HC2104R. Od jakiegoś czasu nawaliło coś z obrazem. Po włączemiu jest bardzo ciemny i trzeba długo czekać aż się rozświetli. Gdy już jest widoczny obraz się rozszeża i zwęża w zależności od jasności obrazu. Dodatkową wadą jest pływanie kolorów, tzn po dłuższej pracy obraz zmienia kolory, raz sie robi bardziej zielony, po czym niebieski itp.
    Mam pytanie. Czego to może być wina?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3897135
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 251
    Witam.Posprawdzaj napiecia wychodzace z przetwornicy,zawsze mozesz obciazyc przetwornice zarowka i mierzyc.Mysle jednak,ze winne moga byc elektrolity po obu jej stronach.
  • REKLAMA
  • #3 3897710
    buryking
    Poziom 12  
    Dzięki. Sprawdzę i dam znać co dalej. A elektrolity wymienie dla pewności tylko schemat znajdę. Jeśli ktoś ma to poproszę.
  • REKLAMA
  • #4 3964665
    buryking
    Poziom 12  
    Mam już schemat. Ze wstępnych oględzin jedyne co zauważyłem to kondensator na 27 nóżce tda3505, który zamiast 22uF ma 2.2uF. Zastanawiam się czy to błąd czy poprostu producent wymyślił że tak będzie lepiej. Poza tą ciekawostką nie wykryłem uszkodzeń. Powymieniam kilka elektrolitów i zobaczymy co będzie dalej.
    Tu jest schemat podobnej płyty.
  • #5 4001218
    buryking
    Poziom 12  
    Wymieniłem elektrolity. Ale chyba popełniłem jakiś błąd bo zasilacz poszedł z dymem a trafopowielacz zaczął iskrzyć i śmierdzieć. I tak oto kończy się żywot mojej spectry.

Po powrocie z serwisu dowiedziałem się że przez jeden kondensator, w zasilaczu który niepotrzebnie zmieniłem podbiło mi napięcie ze 120 do 300 i szlak trafił trafopowielacz :)
REKLAMA