logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

padla plyta glowna GIGABYTE ciag dalszy z nowa plyta

mulat 18 Maj 2007 20:26 2869 17
REKLAMA
  • #1 3898348
    mulat
    Poziom 17  
    Witam posiadam plyte Gigabyte K8NS rev1 od nowosci czyli okolo 2.5 roku.
    Po roku zaczol sie komputer przegrzewac 70 stopni ... wymienilem wiatrak na procesor pochodzilo z pol roku, a przez ostanie pol roku dzialal na zasadzie dzis wszystko ok jutro nie tzn.
    Czasem grajac w gierke moglem grac caly dzien a czasem wlaczalem film na 2 minuty i reset wymiennilem juz w zeszlym miesiacu zasilacz na lepszy Chieftec 450 bo myslalem ze to od tego ale nic z tego.
    Dzis przy probie wlaczenia komputera odpalily sie wszystkie wiatraki i tak staly glosnik nie piszczal nic cisza tylko wiatraki dzialaly.
    Zanioslem kompa do kumpla podlaczyl taka swoja plytke diagnozujaca. i pokazalo FF czyli brak biosu...?
    No wiec teraz problem bo kosc biosu jest wlutowana w plyte, a kompa nie da sie wlaczyc aby aktualizowac bios.
    ps.
    ... a jaka plyte polecacie? Interesuje mnie ta z dolnej polki np:
    ECS K8755-A2
  • REKLAMA
  • #2 3898371
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3898508
    mcmixer
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    mulat przyjrzyj się stabilizatorom liniowym LDO to prawdopodobnie one padły co jest typowe dla gigabyte`a
  • REKLAMA
  • #4 3898535
    mulat
    Poziom 17  
    a co to jest???? kondensatory ? jezeli kondensatory to wszystkie sa ok.

ale powtarzam karta diagnostoczna pokazywala za kazdym razem FF a raz nawet 00
  • #5 3898580
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Uruchom zestaw mini,sama płyta + procesor + głosniczek,wszystkie karty,pamięci,taśmy napędów odłączone.Podaj co się dzieje wtedy.
  • #6 3898596
    mulat
    Poziom 17  
    wszystko juz mialem odlaczone w zupelnosci nawet bez ramow sam procesor z wiatrakiem i nic cisza... wiatrak kreci glosniczek sie wogole nie odzywa
  • #7 3898645
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Taśmy napędów też miałeś odłączone od płyty ? To zostało sprawdzić procesor na innej płycie.Jak będzie dobry to została płyta.
  • REKLAMA
  • #8 3898702
    mulat
    Poziom 17  
    no to mnie pocieszyles nie mam takiej mozliwosci :/
    i zastanawiam sie nad zakupem nowej plyty ale czy warto moze lepiej wymienic na jakiegos slabego p4?
    aktualnie mam athlon 3000+ ramy na 400
  • #9 3899356
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    FF oznacza ze POST przeszedl poprawnie
    i powinno rosnac od 00 do FF
  • REKLAMA
  • #10 3899371
    apple_rom
    Poziom 12  
    GA-K8NS - giną czipsety (sprawdz jak bardzo grzejese).
  • #11 3899412
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Na płytach Gigabyte padają od temperatury chipsety, mostki. Po odpaleniu sprawdź temp. tych kości. Ten procek chodzi bdb. więc taniej zostawić i kupić coś taniego np. ASROCK (raczej nici z podkręcania ale pracują stabilnie na standartowych ustawieniach).
  • #12 3899522
    psssik
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    niekoniecznie musiał zginać chipset żeby to stwierdzić trzeba zmierzyć jego zasilanie.natomiast post FF oznacza ze płytka jest "martwa"tzn nie startuje na niej nic poza tym ze sie włącza i kreci wiatrakami i nie jest to tylko związane z wywalonym biosem.
  • #13 3899650
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    z tego co tu przeczytałem to wnioskuję, iż nie masz innego wyjścia, jak; płytę do serwisu gdzie wylutują "kość" BIOSa i wlutują do niej podstawkę, oraz zaprogramują tego EEPROMa poza płytą.
    To ostatnie co należy z tą płytą uczynić, by stwierdzić, czy to jest już złom (choć przez "biegłych w temacie" niekiedy bywa to naprawialne).
    Poza tym, to jeszcze dobrze jest użyć karty graficznej na szynie PCI, ponieważ, być może nie ma zasilania (uszkodzony tranzystor) dla szyny AGP.

Pozdrawiam
  • #14 3900013
    portal2
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Miałem płytę głowną EPOX z wyświetlaczem diagnostycznym.... Po złożeniu kompa również wyświetlał FF. Okazało się że pamięć walnięta....
  • #15 3900316
    mulat
    Poziom 17  
    Zgadza sie na karcie diagnostycznej FF oznacza prawidlowe zakonczenie testu..... ale jak wloze do tej plyty glownej to odrazu pokazuje tylko FF a ztego co wiem to ta karta robi test i przy odpalaniu powinny leciec cyferki w gore ze jest ok a ona odrazu pokazuje FF i nic wiecej.
    jak juz wyzej pisalem komputer nawet po wyjeciu wszystkiego uruchomieniu go na samym procesorze bez podzespolow nic nie pokazuje.
    wiec pozostaje mi zakup nowej plyty ... wiec jak ktos sie zna i potrafilby by to zrobic to chetne sprzedam za pare groszy.ale to juz na priv.

Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

prosilbym jeszcze w doborze nowej plyty glownej bo nie mam pojecia jaka wziasc interesuje mnie oczywiscie na socket 754 do athlone 64 3000+
    z agp ramy ddr400.
  • #16 3901196
    apple_rom
    Poziom 12  
    >Zgadza sie na karcie diagnostycznej FF oznacza prawidlowe zakonczenie testu...

Albo to, że on (test, POST) nawet nie zaczyna się...
  • #17 3914155
    mulat
    Poziom 17  
    Witam ponownie zakupilem NOwa plyte ASUS k8u-x
    podlaczylem wszystko pieknie wlaczam i... wiatraki sie kreca glosniki cisza.... to samo co z poprzednia :/
    karta diagnostoczny pokazuje juz co innego tylko nie wiem czy sie cieszyc czy plakac .
    mianowicie d0
  • #18 3914223
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Rady dla kolegi mulat :
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie

Popraw wszystkie posty i temat!
    Dziękujemy!

Do tego czasu proszę nie udzielać odpowiedzi!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz płyty głównej Gigabyte GA-K8NS rev1 zgłasza problemy z przegrzewaniem (do 70°C) i niestabilnym działaniem komputera, które zakończyły się całkowitym brakiem uruchomienia – wentylatory działają, ale brak sygnału dźwiękowego i obrazu. Diagnostyka kartą wykazała kod FF, co może oznaczać brak lub uszkodzenie BIOS-u, który jest wlutowany w płytę. Próby uruchomienia zestawu w minimalnej konfiguracji (tylko procesor i wentylator) nie przyniosły efektu. Sugerowano sprawdzenie stabilizatorów liniowych LDO, chipsetów i mostków, które często ulegają uszkodzeniu w płytach Gigabyte z powodu przegrzewania. Zalecano wylutowanie kości BIOS i wlutowanie podstawki w serwisie, a następnie zaprogramowanie EEPROM poza płytą. Wskazano również na możliwość uszkodzenia zasilania szyny AGP lub pamięci RAM. Autor rozważa zakup nowej płyty na socket 754 do Athlona 64 3000+ z obsługą AGP i DDR400, rozważając modele z niższej półki, np. ECS K8755-A2 lub ASRock. Po zakupie nowej płyty ASUS K8U-X pojawił się inny kod diagnostyczny D0, ale problem z uruchomieniem pozostał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA