logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GIGABYTE GA-MA770-UD3 - płyta piszczy, przestała się uruchamiać

Coremeil 13 Lip 2013 21:48 3426 14
REKLAMA
  • #1 12518775
    Coremeil
    Poziom 15  
    Ocena: 83
    Witam, od jakiegoś czasu mam problem z tą płytą. Problem objawiał się tak że coś nie stykało i płyta miała problem z uruchomieniem. Pomagało czasem nawet delikatne poruszenie radiatorem od procesora (radiator mam duży, może ma to jakiś związek) i płyta startowała następnym razem ok. Problem występował już od ponad roku raz na jakiś czas, ale nie przejmowałem się zbytnio tym.(gwarancji już raczej na nic nie mam). Dnia dzisiejszego poruszyłem jakiś kabel(chyba zasilający od płyty) czyszcząc wnętrze komputera z kurzu. Płyta się już w ogóle nie uruchamia, wydaje 1 długi pisk i dwa krótkie lub jeden długi i tym razem nic nie pomaga już.
    Wsadziłem inny procesor, pamięci. Kartę graficzną podłączyłem do drugiego komputera i działa. Podłączyłem płytę pod całkiem inny zasilacz i również piszczy.
    Zresetowanie BIOSu nic nie pomaga i się zastanawiam co może być przyczyną.
    Jestem na 100% pewny że coś nie styka tylko nie wiem gdzie tego szukać, oglądałem płyte i żadnych uszkodzeń, zimnych lutów gołym okiem nie widzę. :cry:

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 12518849
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 925
    Podnieś procek i pewnie w gniedźie nie styka. A że to płyta na AMD to procek mógł paść dawno.
  • #3 12518865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 12518866
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    Coremeil napisał:
    wydaje 1 długi pisk i dwa krótkie

To sygnał świadczący o błedzie karty graficznej, można ją wyjąć wyczyścić złącze izopropanolem i porządnie zamontować podłączając zasilanie. Wszystkie prace należy wykonywać po wyłączniu listwy lub zasilacza wyłącznikiem na obudowie.

Swoją drogą przydała by się pełna specyfikacja wraz z modelem zasilacza i chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 12518996
    Coremeil
    Poziom 15  
    Wcześniej czyściłem, teraz wyczyściłem ponownie dla upewnienia się. Płyta piszczy dalej (1 długi pisk + dwa krótkie).
    Gdy wyjmę pamięci RAM jest jeden ciągły pisk.
    Odpalam to w takim zestawie:
    Zasilacz: Modecom MC-350
    Płyta: Gigabyte GA-MA770-UD3
    Procesor: AMD Athlon x2 7450
    Grafika: Asus EN8600GT 512MB
    i nic więcej...
    Tak jak już pisałem mam inny komputer o podobnej konfiguracji. Gdy przełożę grafikę, procesor, pamięci i zasilacz na inną płytę to startuje zestaw bez problemu.

Na tamtej płycie coś nie styka tylko nie wiem gdzie tego szukać. :cry:
    A chłodzenie to Scythe Mine rev. B.
  • REKLAMA
  • #6 12519084
    vonamatas
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Coremeil napisał:
    Pomagało czasem nawet delikatne poruszenie radiatorem od procesora (radiator mam duży, może ma to jakiś związek) i płyta startowała następnym razem ok.
    Coremeil napisał:
    chłodzenie to Scythe Mine rev. B.

Zdemontuj płytę główną, podłącz na stole z chłodzeniem BOX.

Nie strszę, ale objawy typowe dla uszkodzenia płyty głównej spowodowanego przez zbyt ciężkie chłodzenie. Mine to nie Mugen, ale i ten cooler potrafi "przegiąć" płytę co może się objawiać np. błędem komunikacji z portami PCI.

MC-350 nie jest "dobrym" zasilaczem, proponuję użyć do testów czegoś bardziej przewidywalnego.
  • REKLAMA
  • #8 12519111
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Najpierw to wymień/podmień ten "pseudozasilacz" na jakiś markowy.
    Dopiero później szukaj przyczyny.
  • #10 12519139
    vonamatas
    Poziom 21  
    Karty graficznej na PCI (nie PCI-E) pewnie nie masz?
    poszukaj, ludzie czasem mają takie zabytki pochowane w szufladach.
    Jeśli odpali się z grafiką PCI - sprawa prosta, masz uszkodzony port PCI-E albo mostek (ew. połączenia na płycie).

MC-350 robiony przez FSP jest dobrym zasilaczem, ale obawiam się że autor tematu ma następną jego wersję (w środku typowy nonejm).
  • #11 12519193
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Coremeil napisał:
    Akurat z tym że jest to "pseudozasilacz" to się nie zgodzę. MC-350 to jedna z lepszych serii.

Nie będziemy rozwijać tematu.
    Proponuje sprawdzenie napięć miernikiem i podanie odczytów pomiarów
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
  • #12 12528756
    Coremeil
    Poziom 15  
    5V: 5.15V
    12V: 12.16V
    Z wtyczki 20pin i 4 pin:
    3,3V: 3.29V
    12V: 12.16V

Tak jak pisałem, odpalenie płyty na innym zasilaczu, innych pamięciach RAM i innym procesorze powoduje że płyta nadal piszczy.

Nie mam tylko innej karty graficznej ale tą sprawdzałem w innym komputerze i startuje. Sad

Myślę że może być gdzieś pęknięty laminat i dlatego nie stykało a teraz całkiem padło.

//EDYCJA

To się nazywa mieć pecha. Kupiłem sprzęt pod AM3+ i się okazało że to jednak karta graficzna nie działa, nowa płyta również piszczy. Ta sama karta wsadzona do innego komputera jest w 100% sprawna. :|
  • #13 12528802
    vonamatas
    Poziom 21  
    Coremeil napisał:
    To się nazywa mieć pecha. Kupiłem sprzęt pod AM3+ i się okazało że to jednak karta graficzna nie działa, nowa płyta również piszczy. Ta sama karta wsadzona do innego komputera jest w 100% sprawna.

Poproszę modele wszystkich tych płyt głównych, i fotki karty (z obu stron, ale robione czymś normalnym a nie kamerką 0,01 MPX).
  • #14 12528939
    McMarycha
    Poziom 31  
    Ocena: 198
    Może zasilacz jest za słaby do karty ? Może inne komponenty zużywaja więcej pradu
  • #15 12530398
    Coremeil
    Poziom 15  
    Po co zdjęcia? Ogólnie jest tak:
    Na płycie GA-M61PM-S2 karta odpala bez najmniejszego problemu.
    Na płycie GA-MA770-UD3 nie odpala, głośnik piszczy sygnalizując błąd karty graficznej.
    Na płycie GA-78LMT-USB3 nie odpala, głośnik piszczy sygnalizując błąd karty.
    Aktualizacja BIOSu nic nie pomaga.
    Może te płyty mają różną "czułość" biosu na uszkodzenie karty graficznej?

@McMarycha, tamta karta to 8600GT, teraz kupiłem 8800GT i bez problemu działa.
    Po za tym ten zasilacz ma "tylko" 350W. Poodpalałem różne benchmarki, napięcia stabilne a zasilacz po dłuższym męczeniu grafiką i procesorem na pełnej mocy się nawet nie zagrzeje.. 8-)

Co do wyglądu samej karty to nie widać żadnych uszkodzeń, napuchniętych kondensatorów itp. Jedynie kiedy jeszcze działała to cewka popiskiwała, ale dość cicho i nie zwracałem na to uwagi.

Testowałem ją też na starej płycie poprzez wcześniejsze podgrzanie. Okazuje się że gdy się ją mocno podgrzeje to odpala. Jak wystygnie to już nie odpali... :cry:

Tak jak pisałem, mam już inną kartę i nie ma co kombinować by naprawić ją domowymi sposobami. Wartość samej karty na dzień dzisiejszy jest mała żeby ryzykować uszkodzeniem reszty sprzętu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z płytą główną GIGABYTE GA-MA770-UD3, która przestała się uruchamiać i wydaje sygnały dźwiękowe (1 długi i 2 krótkie piski), co sugeruje błąd karty graficznej. Problemy z uruchomieniem występowały sporadycznie przez ponad rok, a ostatnio nasiliły się po poruszeniu kabli zasilających. Użytkownik wymienił procesor, pamięci RAM oraz zasilacz, ale problem nadal występuje. Inne komponenty działają poprawnie w innym komputerze. Użytkownicy sugerują sprawdzenie slotów RAM, czyszczenie złącza karty graficznej oraz testowanie zasilacza. Pojawiły się również spekulacje o uszkodzeniu płyty głównej lub problemach z portami PCI-E. Użytkownik podejrzewa, że może być uszkodzony laminat płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA