logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pionner deh-p5100r-b. Ostatni kanał nie działa dobrze.

panwitan 19 Maj 2007 12:23 1320 8
REKLAMA
  • #1 3900106
    panwitan
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam wszystkich mam mały problem : wczoraj kupiłem radyjko pionnera model jak w nagłówku wszystko jest wporządku poza jednym ostatni kanał czyli prawy tył bardz chrapoli niewiem co moze być przyczyną wszystko po rozebraniu wygląda oki myślę jednak ze to może końcówka oznaczenie jej toPAL-005A pewnie to jakiś kod nieznam prawdziwego oznaczenia liczę na jakąś pomoc z waszej strony za co dziękuję z góry pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3900522
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1398
    Nie jest to kod ;) Pioneer ma takie oznaczenie końcówki - i nie jest tania

Można wstawić za nią /o ile dobrze pamiętam :?:/ TDA7560
  • REKLAMA
  • #3 3901385
    panwitan
    Poziom 11  
    dzięki za podpowiedz ale jak mogę się upewnić ze to końcówka wyjściem by było kupić drugą ale napisałeś mi tam ze jest pewnie droga mniej więcej ile może kosztować noi czy to napewno ona?
  • REKLAMA
  • #4 3901396
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Zamiast drążyć cenę końcówki, napisz lepiej co i jak sprawdziłeś. Czy podłączałeś ten kanał z innym głośnikiem? Bo usterka końcówki mocy objawia się zazwyczaj jej całkowitym odcięciem,a nie brakiem pracy w jednym kanale.
  • REKLAMA
  • #5 3902610
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 339
    PAL 005 to układ na bipolarach (TDA 7386) i potrafi kulawo chodzić na uszkodzonym jednym kanale. Oczywiście pod warunkiem,że uszkodzenie nie polega na pełnym zwarciu.Niemniej rady kol.Błażej uważam za bardzo słuszne.
  • #6 3902656
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1398
    A uszkodzenia nie szuka się na oko ;)

tylko przyda się ściągnięcie aplikacji tej końcówki i wykonanie paru podstawowych pomiarów

Wymiana elementów po kolei w ciemno nie do końca ma sens ;) choć czasami można trafić
  • #7 3905554
    panwitan
    Poziom 11  
    podłączałem do tego głosnik inny bo tam kolega zganił mnie ze nie napisałem takiej zeczy ale to jest pierwsza żecz którą zrobiłem natomiast co do wymiany części na oko to pewne zeczy można trafić ale nie wszystkie dlatego czekam na jakies sugestje odnoszące się do pomiarów aha i jeszcze jedno jak podłącza sie głośnik do tego uszkodzonego kanału to bardzo duzo jje prądu wręcz zasilacz stabilizowany 3A od CB radia przysiada tyle zauwazyłem pozdrawiam i czekam na jakies sugestje
  • #8 3906986
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3907052
    panwitan
    Poziom 11  
    dzięki za pomoc bardzo mi pomogliście kolejny raz z rzedu pracować z wami to przyjemność ZAMYKA TEMAT

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego Pioneer DEH-P5100R-B, w którym ostatni kanał (prawy tył) generuje zniekształcony dźwięk (chrapanie). Po rozebraniu urządzenia wizualnie wszystko wygląda poprawnie. Podejrzenie padło na uszkodzoną końcówkę mocy oznaczoną jako PAL-005A, która jest układem na tranzystorach bipolarnych, prawdopodobnie TDA7386. Usterka końcówki mocy zwykle objawia się całkowitym brakiem dźwięku w kanale, jednak w tym przypadku może powodować zakłócenia. Zalecane jest wykonanie pomiarów zgodnie z dokumentacją aplikacyjną końcówki, zamiast wymieniać elementy "na oko". Podłączanie innego głośnika do uszkodzonego kanału wykazało zwiększony pobór prądu, co może wskazywać na uszkodzenie końcówki. Sugerowano także możliwość zastąpienia końcówki układem TDA7560, jeśli to możliwe. Wskazano również na konieczność dokładnego testowania i diagnozy, a nie tylko wymiany części bez pomiarów. Dyskusja zakończyła się podziękowaniami i zamknięciem tematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA