logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Marantz PM-80 przejście na klasę A brak różnicy

qbaquak 19 Maj 2007 22:58 6951 5
REKLAMA
  • #1 3902036
    qbaquak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

kupiłem używany PM-80. Ma on możliwość pracy w dwóch trybach, albo w klasie AB, albo w klasie A. Zmienia się to przyciskiem. Jednak nie zauważam żadnej zmiany po naciśnięciu guzika, powinno chyba ciszej grać w klasie A jako iż używana jest wtedy 1/4 mocy co w klasie AB.

Tutaj chyba ktoś miał podobny problem, chodź nie jestem pewien bo nie jestem za dobry w niemieckim:
    http://www.hifi-forum.de/viewthread-29-1271.html

Z góry dziękuję za poradę.
  • REKLAMA
  • #2 3902414
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    qbaquak nic nie powinno grać ciszej. Wzmacniacz pracuje wtedy DO 1/4 mocy a nie Z 1/4 mocy. Zauważyłeś pewnie że wzmacniacz grzeje się dużo bardziej na biegu jałowym i tak ma być. Klasa A to nic innego jak regulowany prąd spoczynkowy który po wciśnięciu przycisku podnosi się do ok 0,4A - nie słyszysz różnicy ? To normalne. Twoje ucho jej po prostu nie wychwytuje bądź twoje kolumny nie są na tyle dobre by odtworzyć tą różnicę.
  • REKLAMA
  • #3 3903522
    qbaquak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=25865&p=1#k

Tutaj znalazłem dosyć długą i zagmatwana dyskusję na ten temat, w skrócie:

"usilnie dopatrujesz się zależności pomiędzy mocą wzmacniacza a głośnością, napisałem Ci wyżej że to różne pojęcia. Tak samo wysterowane wzmacniacze o takiej samej budowie ale o innych prądach spoczynkowych końcówek zagrają tak samo głośno pod warunkiem że żaden z nich nie jest przesterowany, pomimo wynikających z tego różnic w max mocach"

Czyli zmian w głośności nie zauważę. Gorzej z zauważeniem przejścia z AB na A.

"(PM7200)Press this switch to switch between while amplifier power is turned off
    Class A (25W, 8 ohms) and Class AB (95W, 8 ohms) amplifier
    operation. "

"Ten wzmacniacz(PM7200) musi zostac calkowicie wylaczony by po wlaczeniu wszedl w taki tryb pracy jaki pstryczek 'class A' wskazuje w momencie wlaczania. Pozniej to mozna sobie tym stryczkiem juz nie zawracac glowy.

W jednym z angielskich pisemek jakis 'pro' napisale recenzje, ze klasa A czy AB to w tym Marantzu to samo brzmienie. Potem bylo mu glupio bo musial sprostowac, ze nie doczytal instrukcji i pstrykal sobie owym pstryczkiem i szukal roznic"

Inna opinia:
    "Przełącznik "class A" zmienia tylko wartość prądu spoczynkowego końcówki. Przełączanie jest skuteczne zawsze, również podczas pracy wzmacniacza, a ewentualne niesłyszenie różnic przez coniektórych bierze się stąd, że wzmacniacz po przełączeniu w klasę A osiąga pełnię swoich mozliwości brzmieniowych dopiero po solidnym nagrzaniu się, co zabiera zwykle przynajmniej 20-30 minut."

I co nieco o automatycznym przejsciu do klasy A.
    "Sygnał muzyczny jest sygnałem impulsowym, więc przy wiekszych głośnościach co trochę sygnał będzie wykraczał poza pracę w klasie A."

Teraz to mam niezly metlik w glowie... Chyba po prostu zostawie wcisniety guzik z klasy A i nie bede sie tym przejmowal. Wie ktos gdzie moge znalezc instrukcje do PM-80?
  • REKLAMA
  • #4 14572320
    Wydra9
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Wiem ze temat byl nie poruszany od dlugiego czasu ale sam posiadam ten model i zaciekawilo mnie to ze po przelaczeniu na klase a nie ma istotnych zmian. I ma on fabryczny blad mianowicie trzeba sprawdzic czy rezystory R749 i R750 ma 12k najprawdopodobniej nie tak jak u mnie trzeba go wymienic na wlasciwy i potencjometrem R754 i R753 ustawic na skrajnych nogach rezystorow R782 i R781 ustawic napiecie 250mV i wtedy roznica w dzwieku i temperaturze wzmacniacza jest znaczaca. Postanowilem to napisac gdyz ktos moze szukac inf na ten temat i moze natrafi na ten post. Pozdrawiam

Ps pozostawienie caly czas wlaczonego przycisku klasy A to nie zbyt dobry pomysl grzeje sie jak diabli i ciagnie mnustwo pradu ;)
  • REKLAMA
  • #5 14572549
    chudy_b
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Wydra9 napisał:
    ustawic na skrajnych nogach rezystorow R782 i R781 ustawic napiecie 250mV

200mV wg serwisówki.
  • #6 14572936
    Wydra9
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    No tak po 30min. ;) Jesli mam racje to jakim cudem panowie recenzenci delektowali sie klasa A jesli jej nie bylo, a wzmacniacz byl poprostu slapszy bo napiecie z 56V przelaczalo sie na 24V na tranzystorach mocy, no mial napewno mniejsze znieksztalcenia i lepiej wysterowany stopien wejsciowy bo napiecie stopnia wejsciowego pozostawalo nadal 56V. Klasa A w tym wzmacniaczu powoduje wzrost pradu spoczynkowego do 1.2A gdyz (210mV / 0.36 ) * 2, nie zapominajmy ze ma on dwie pary tranzystorow na kanal. W klasie A gra on poprostu super i nie wymienie go na zaden inny a mam go juz 6 lat
REKLAMA