http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=25865&p=1#k
Tutaj znalazłem dosyć długą i zagmatwana dyskusję na ten temat, w skrócie:
"usilnie dopatrujesz się zależności pomiędzy mocą wzmacniacza a głośnością, napisałem Ci wyżej że to różne pojęcia. Tak samo wysterowane wzmacniacze o takiej samej budowie ale o innych prądach spoczynkowych końcówek zagrają tak samo głośno pod warunkiem że żaden z nich nie jest przesterowany, pomimo wynikających z tego różnic w max mocach"
Czyli zmian w głośności nie zauważę. Gorzej z zauważeniem przejścia z AB na A.
"(PM7200)Press this switch to switch between while amplifier power is turned off
Class A (25W, 8 ohms) and Class AB (95W, 8 ohms) amplifier
operation. "
"Ten wzmacniacz(PM7200) musi zostac calkowicie wylaczony by po wlaczeniu wszedl w taki tryb pracy jaki pstryczek 'class A' wskazuje w momencie wlaczania. Pozniej to mozna sobie tym stryczkiem juz nie zawracac glowy.
W jednym z angielskich pisemek jakis 'pro' napisale recenzje, ze klasa A czy AB to w tym Marantzu to samo brzmienie. Potem bylo mu glupio bo musial sprostowac, ze nie doczytal instrukcji i pstrykal sobie owym pstryczkiem i szukal roznic"
Inna opinia:
"Przełącznik "class A" zmienia tylko wartość prądu spoczynkowego końcówki. Przełączanie jest skuteczne zawsze, również podczas pracy wzmacniacza, a ewentualne niesłyszenie różnic przez coniektórych bierze się stąd, że wzmacniacz po przełączeniu w klasę A osiąga pełnię swoich mozliwości brzmieniowych dopiero po solidnym nagrzaniu się, co zabiera zwykle przynajmniej 20-30 minut."
I co nieco o automatycznym przejsciu do klasy A.
"Sygnał muzyczny jest sygnałem impulsowym, więc przy wiekszych głośnościach co trochę sygnał będzie wykraczał poza pracę w klasie A."
Teraz to mam niezly metlik w glowie... Chyba po prostu zostawie wcisniety guzik z klasy A i nie bede sie tym przejmowal. Wie ktos gdzie moge znalezc instrukcje do PM-80?