logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amilo Li 1818 - Instalacja Windows XP SP2 nie widzi dysku, sterowniki SATA?

tuchol 20 Maj 2007 09:26 12615 24
  • #1 3902554
    tuchol
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam,
    mam pięknego jak dla mnie Laptopa który niestety ma Viste i chciałbym ją wyciachać ale mam problem przy instalacji winxp + sp2 nie widzi dysku w nlite probowałem dodać sterowniki program mówił ze sie udało a jak zaczynałem instalowac to d... w krzakach czy ktoś jest w stanie mi pomóc??
    POZDRAWIAM
  • #2 3902680
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    W nLite trzeba dodać sterownik trybu tekstowego kontrolera SATA do płytki instalacyjnej Windows XP..
  • #3 3903186
    tuchol
    Poziom 12  
    zrobiłem tak i nici i sterownik jest ze strony producenta i dupa .... jakieś jeszcze pomysły
  • #4 3904880
    kinek81
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    W ostateczności jest jeszcze jedno wyjście - podłączasz dysk pod PCta i na nim zaczynasz instalacje z dyskietkami i F6 i w momencie kiedy skopiuje już wszystkie pliki i wymaga pierwszego restartu przenosisz dysk do Laptopa i tam pójdzie już dalej :)
    ALE ...
    wyjmując dysk tracisz pewnie gwarancje, oraz musisz mieć przejściówkę :)
  • Pomocny post
    #5 3906519
    a_za
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Tuchol, czy ty przypadkiem nie jesteś moim mężem?? Czy to tylko zbieg okoliczności?? Wczoraj pół niedzieli strawiliśmy na stawianie xp(sp2) na amilo li 1818. nLitem zintegrowałąm sterownik sata(ze strony prducenta) i poszło, instalator zobaczył dysk i zainstalował win xp, ale chyba miałam płytę dvd porysowaną, bo nie odczytał wszystkiego i nie zainstalowało się wiele komponentów. Dziś zrobiłam nową płytkę i sprawdzę wieczorem. Poza tym na czas instalacji trzeba w biosie wyłączyć funkcję AHCl. Poczytaj to http://tliff.host247.pl/fsc/index.html . Napisz czy się udało!
  • #6 3928522
    tuchol
    Poziom 12  
    pomogło tak sciagnełem stery z strony producenta i dodałem na nLite 1.0 sterownik wybrałem z 6 możliwych jakiś mobilny i poszło :D i jest gii instaluje sie winda !!!!
    POZDRAWIAM
  • #7 4077028
    3D PiCiU
    Poziom 13  
    a_za napisał:
    Poza tym na czas instalacji trzeba w biosie wyłączyć funkcję AHCl.

Witam mam podobny problem ,że muszę wyłączyć AHCI ,ale niestety w moim nie występuje taka opcja ,a także instalowałem z płyty Windows po dodaniu sterowników i plików .Co dalej wie ktoś ? p.s. wersja biosu 1.13C najnowsza

ok poradziłem sobie z intela musiałem ściągnąć sterowniki.
  • #8 4256164
    Ernest1984
    Poziom 1  
    Wiecie co ze wszystkim sobie poradziłem!!! Z XP, znalazłem stery do grafy do sieci bezprzewodowej tylko błagam was jeszcze o jedno pomużcie mi zainstalować dźwięk w moim Amilo Li 1818!!!!!!!! Odkąd zainstalowałem XP SP2 za żadne skarby nie moge zainstalować dźwięku ściągam sterowniki i instaluje je i niby wszystko jest wporządku a jednak nie pokazuje żadnych urządzeń audio!!! Albo podczas instalacji wyskakuje komunikat "Żaden sterownik nie był obsługiwany przez ten pakiet sterowników" niewiem co mam już robić już chyba wszystkiego prubowałem.
  • #9 4258373
    3D PiCiU
    Poziom 13  
    Ernest1984 napisał:
    Wiecie co ze wszystkim sobie poradziłem!!! Z XP, znalazłem stery do grafy do sieci bezprzewodowej tylko błagam was jeszcze o jedno pomużcie mi zainstalować dźwięk w moim Amilo Li 1818!!!!!!!! Odkąd zainstalowałem XP SP2 za żadne skarby nie moge zainstalować dźwięku ściągam sterowniki i instaluje je i niby wszystko jest wporządku a jednak nie pokazuje żadnych urządzeń audio!!! Albo podczas instalacji wyskakuje komunikat "Żaden sterownik nie był obsługiwany przez ten pakiet sterowników" niewiem co mam już robić już chyba wszystkiego prubowałem.

Potrzebujesz poprawki UAA_XP a dokładniej kb888111w2ksp4.exe potem będziesz mógł zainstalować po ponownym uruchomieniu komputera sterowniki.
    Link jakby co http://support.microsoft.com/kb/888111/pl)

A tu linki aby nie szukać :)

http://www.findfiles.com/list.php?db...ring=KB888111+

http://www.hydrogenaudio.org/forums/...e=post&id=2389

http://drivers.softpedia.com/get/Oth...B8881111.shtml
    Pozdrawiam
  • #10 4292628
    magnentius
    Poziom 1  
    Kłaniam się,

tak, wiem że to już temat oklepany i w wielu wątkach poruszony, lecz mimo to z jedną rzeczą poradzić sobie nie mogę...

Na dniach sprawiłem sobie Amilo Li 1818 i oczywiście z buta zabrałem się do przeinstalowania systemu z Visty na XP. Znalazłem drajwery do SATA, dograłem do płytki z XP, lecz nie mam w biosie funkcji AHCI, żeby ewentualnie ja wyłączyć i załadować dodatkowe sterowniki z płyty, a nie z floppa (bo z tego co czytam na tym forum to chyba w tym jest pies pogrzebany). Miałby kto czas i chęci żeby mi pomóc? Z góry jestem wdzięczny i zobowiązany.

BTW, znalazłem w jednym z wątków zapowiedź "łopatologicznego" rozpisania na forum ogólnie problemu instalacji Xp na amilo, ale chyba dotychczas jeszcze się to nie pojawiło.
  • #11 4293631
    3D PiCiU
    Poziom 13  
    To nie tak nic nie trzeba włączać /wyłączać aby dołączyć w czasie instalacji sterowników do SATA ,po prostu musisz dołączyć do dysku instalacyjnego Win XP te sterowniki no chyba że dysponujesz zewnętrznym FDD ,

poszukaj na temat nlite jak się to robi .

Albo prościej https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic808903.html
  • #12 4411139
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    moze mi ktoś podać skąd pobrac stery sata do tego amilo 1818?
    tak zeby można było je dodać do xp w nlite

aha poradził sobie ktoś z kartą bezprzewodową pod xp ?
  • #13 4411875
    3D PiCiU
    Poziom 13  
    Są do pobrania ze strony trzeba tylko stacje dyskietek mieć i program sam rozpakowuje je do stacji dyskietek potem przegrywasz je na dysk i masz ,sterowniki są w postaci exe automatycznie formatują dyskietkę i wgrywają sie na nią , co do wifi musisz ściągnąć wszystkie jakie na stronie są zainstalować wejść potem do menadżera ustawień i na dole zobaczysz żółty wykrzyknik koło jakiegoś urządzenia i device czy coś takiego klikniesz ponownie zainstaluj sterowniki po tej operacji sam znajdzie już odpowiednie i zadziała ,przerabiałem wiec wiem na pewno to da się zrobić bo mi wyszło wiec tobie też ,Pozdrawiam 3D PiCiU

p.s.
    ok podaje aby nie dostać kupę maili znów
    szukać trzeba "Intel 82801GMU SATA AHCI Controller (ICH7-M)"
    więc http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Intel+828...+%28ICH7-M%29&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
    lub
    http://support.fujitsu-siemens.com/com/support/downloads.html
    jeszcze prościej tu
    http://downloadcenter.intel.com/Product_Filter.aspx?ProductID=1809
  • #14 4413438
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    ok dzięki waszej pomocy juz sobie poradziłem :D
  • #15 4452397
    labisp
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    Proszę niech ktoś mi przyslę na skrzynkę sterowniki do sata. Bo ja nie mogę ich zainstalować na systemie.
  • #16 4581446
    jawidsaszka1
    Poziom 11  
    siemka próbuje zainstalować dżwięk i nic mi nie wychodzi. ma moze ktoś stery do tego holernego laptopa ale windows home, bo do profesional nie dzialaja nawet po zinstalowaniu poprawki. z gury dzieki
  • #17 4581948
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    1. Najpierw KB888111
    2. Sterowniki ze strony Realteka
  • #18 4583014
    jawidsaszka1
    Poziom 11  
    --------------------------------------------------------------------------------

zaistalowalem KB... i prubuje instalowac stery i nic umnie nie wychodzi moze masz odpowiednia instalke ze sterem. mój tel 515245356
  • #20 4583030
    jawidsaszka1
    Poziom 11  
    Bylem ju zna tej stronce i zaden z tych sterowników nie dziala moze nie te co trzeba pobieram?

Dodano po 4 [minuty]:

w wyszukiwarce wpisuje ALC883 i wyskakuja mo tylko opisy

Dodano po 41 [sekundy]:

jak mozesz podaj mi num tel albo gg bo pisanie mi sprawia trudnosci
  • #21 4584597
    metalli
    Poziom 30  
    Co do SATA - trzeba w BIOS wyłączyć AHCI i sterownik nie będzie potrzebny. Pozdrawiam
  • #22 4593830
    Picior0
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Przed wczoraj trafil do mnie Amilo LI1818 po probie usuniecia visty i wgraniu XPka. Dysk wydaje sie byc czysty. Instalka XP po dodaniu sterow SATA kopiuje pliki bez problemu i zaczyna uruchamiac instalatora i tu ZONK - za kazdym razem otrzymuje monit ze Instalator nie moze zaladowac ukladu klawiatury KBDPL1.dll. Dodam ze laptop jest w uk, i mam nawet do niego oryginalna viste na DVD ale przy probie instalacji owej Visty po wybraniu jezyka, regionu itd. wyskakuje prosba o wlozenie plyty ze sterownikami. Co ciekawe mam je na oryginalnej cd siemens fujitsu. Sek w tym ze po jej wlozeniu instalator nie widzi jej, caly czas odwoluje sie do zawartosci dvd-instalki Visty.

Nie wiem kto i co zrobil z tym kompem ale 1 raz w zyciu nie mam pojecia co dalej...
    Dziekuje za wszelkie wskazowki.
    Pit
  • #23 4608899
    metalli
    Poziom 30  
    VISTA - przy starcie naciśnij F8 i wybierz napraw. Powinna być tam opcja Recovery. Pozdrawiam
  • #24 5451345
    jendker
    Poziom 1  
    Witam

Ja mam cały czas problem z dodawaniem sterow sata do instalki xp. Dodalem 2 stery pod x64 i zwykle i nadal nie chce sie bootowac
  • #25 5451944
    3D PiCiU
    Poziom 13  
    Dodaj najpierw stery tam gdzie jest instalacja winxp potem nlitem dodajesz ok pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem instalacji systemu Windows XP SP2 na laptopie Amilo Li 1818 wynika z braku wykrycia dysku twardego podczas instalacji, co jest spowodowane koniecznością dodania sterowników kontrolera SATA. Rozwiązaniem jest integracja sterowników SATA w instalatorze XP za pomocą narzędzia nLite, najlepiej pobranych ze strony producenta lub Intela (Intel 82801GMU SATA AHCI Controller ICH7-M). W BIOS-ie laptopa należy wyłączyć tryb AHCI, jeśli jest dostępny, co ułatwia instalację bez konieczności ładowania sterowników z dyskietki (F6). W przypadku braku opcji AHCI w BIOS-ie, integracja sterowników do instalacji jest konieczna. Po instalacji XP pojawiają się problemy z instalacją sterowników dźwięku, które wymagają najpierw zainstalowania poprawki UAA (KB888111), a następnie sterowników Realtek (np. ALC883). Dodatkowo, instalacja sterowników do karty sieci bezprzewodowej wymaga ręcznego wyszukania i instalacji w menedżerze urządzeń. W niektórych przypadkach pomocne jest rozpoczęcie instalacji na komputerze stacjonarnym z podłączonym dyskiem, a następnie przeniesienie dysku do laptopa. Dyskusja zawiera także linki do stron z sterownikami i instrukcjami integracji sterowników SATA w instalatorze XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA