logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na Siemens Amilo LI1818 - brak wykrywania dysku SATA

drzwi_do_wanny 26 Kwi 2007 19:39 2066 5
  • #1 3824345
    drzwi_do_wanny
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam was,
    mam problem, nad którym siedzę już 3ci dzień. Kupiłem laptopa Siemens Amilo LI1818. Stwierdziłem, że nie chcę s.o. visty (min dlatego,że zżera w stanie IDLE jak patrzyłem ponad 500MB ramu, a mam starszy system, który mi w zupełności wystarcza). Więc sformatowałem dysk z vistą. Wkładam butowalną płytkę XP i kłopoty. Nie widzi dysku. Wydaje mi się, że instalki XPkowe nie miały obsługi SATY. Oczywiście przy instalce można wcisnąć F6 i zainstalować dodatkowe stery ALE Z DYSKIETKI, a takowej nie uświadczy się w tym laptopie. Więc spróbowałem zabutować z visty i znalazłem coś takiego jak naprawa systemu, wgrywanie sterowników . Sciągnąłem z netu sterownik SATA na konkretny mój lap LI1818, konkretny XP prof, wypaliłem na płycie, to niestety nic nie pomogło. Owszem wgrywa ładnie stery z cdrom, restartuje, wkładam butowalny XP, startuje z instalacją i to samo, po kilku minutach stwierdza, że nie może kontynuować bo nie widzi dysku. Nie wiem moze ta instalka XPka nadpisuje te stery zainstalowane butowalnym dvd visty. Pomóżcie proszę, jeśli macie jakiś pomysł.
    Michał
  • #2 3824418
    kazik_
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    aktualizacja Biosu mogła by tu pomóc, gdyż to tylko płyta główna i Windows nie współgrają, masz tylk ok. 10% sznsy że to pomoże jaki masz ten XP z SP1 czy SP2 czy bez???
  • #3 3824733
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Zwykle w ustawieniach BIOSu możesz przełączyć kontrolery IDE w tryb COMPATIBLE lub LEGACY. Taka zmiana powinna pomóc.
  • #4 3825691
    drzwi_do_wanny
    Poziom 11  
    Mam XP z SP2, więc najnowszy. Sprawdze to o czym pisaliscie apropo BIOSu ale watpie bo widze ze te BIOSy w laptopach sa mocno okrojone. Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 3827761
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Wystarczy zintegrować sterowniki do kontrolera SATA z płytką instalacyjną Windows np. używając programu nLite.
  • #6 3829296
    drzwi_do_wanny
    Poziom 11  
    Dało radę wreszcie, zrobiłem tak jak user mbo napisał, programem nLite (nawiasem mówiąc bardzo ciekawy darmowy program). Można nim (nLite) dodawać nowe features do starych butowalnych instalacji windowsa. Można integrować nowe sterowniki, service packi, jak również już przed instalacją bardzo szczegółowo precyzować co ma być zainstalowane wraz z opcjami. Potem wypala nową płytkę. Wszystko działa jak należy. Super programik. Dzięki wielkie jeszcze raz mbo.
    Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam.
REKLAMA