logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz audio 1x50W 4ohm z regulacja wzmocnienia

Beatles 17 Paź 2003 12:12 1404 4
REKLAMA
  • #1 364578
    Beatles
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam zrobic projekt wzmacniacza, ale nie mam pojecia, jak sie za to zabrac :( Wiem, ze schematow jest wiele, ale ja potrzebuje dokladnie o takich parametrach. Najlepiej jezeli bedzie cos policzone itd, jak to w projektach.

Pomozcie w jakikolwiek sposob (schematy, linki, jakies rady na poczatek, cokolwiek) :idea:
  • REKLAMA
  • #2 364896
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    "Wiem, ze schematow jest wiele, ale ja potrzebuje dokladnie o takich parametrach." – czyli nie gra roli to jaki będzie miał poziom zniekształceń oraz to w jakiej klasie będzie pracował?? "Najlepiej jezeli bedzie cos policzone itd, jak to w projektach." – rozumiem, że chodzi o konstrukcję na elementach dyskretnych, ale czy ma znaczenie na jakich tranzystorach będzie wykonany stopień wyjściowy (tranzystory bipolarne czy MOS)??
    Napisz dokładnie czego oczekujesz...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 364910
    achilles
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Za mało parametrów podałeś, a prowadzący z PUA chyba dokładnie określił o co mu w tym projekcie chodzi :wink:
  • REKLAMA
  • #4 367594
    Beatles
    Poziom 11  
    To ma byc moj projekt, wiec mam spora swobode w dobieraniu parametrow. Klasa obojetnie jaka, ale trza uzasadnic wybor. Regulacja poziomu wzmocnienia liniowa. Niski wspolczynnik znieksztalcen. Do regulacji wzmocnienia uzyc potencjometru cyfrowego. Mam jeszcze zapis: "Regulacja wspolbieznie i z przesunieciem", ale ni za bardzo wiem o co chodzi ;-) Wzmacniacz powinien raczej byc na elementach dyskretnych, zeby dalo sie cos policzyc. Co do rodzaju tranzystorow w stopniu wyjsiowym - pelna dowolnosc, ale wybor trza uzasadnic. Reasumujac - pelna dowolnosc (z uzasadnieniam wyboru), natomiast jezeli idzie o znieksztalcenia i takie tam, to raczej powinien to byc wzmacniacz dobrej klasy.
  • #5 369899
    Beatles
    Poziom 11  
    No to pomoze ktos, czy nie??
REKLAMA