logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz V-TRONIC VTR-250 trzeszczy na jednym kanale i w mostku, co robić?

4rsh3niq 20 Maj 2007 13:31 2422 3
REKLAMA
  • #1 3903249
    4rsh3niq
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.

Mam problem z moim wzmacniaczem. Jest to 2 kanalowy wzmak z mozliwoscia mostkowania. Gral sobie bardzo dobrze w mostku dlugi czas, potem lezal w domu w pudle przewijajac sie z miejsca na miejsce. Znalazl nowego kupca i okazuje sie ze na jednym kanale przy juz 15% mocy gain trzeszczy na jednym kanale i w mostku rowniez. Generalnie chyba cos z koncowka mocy. Rozebralem go, na oko popatrzylem na uklady i znalazlem tylko wizualnie niepodobajace sie elementy..

tu znalazlem niby jakies brazowe okopcenie albo cos w stylu zwarcia do obudowy koncowki mocy? Czy to moze miec cos zwiazanego z awaria?

Tu przy R05 i R105 sa 2 pomaranczowe "pestki" z nr. 22 nadrukowanym ktore maja czarne "kapturki" ktore sa chyba powstale ze spalenia? POniewaz czesto ogladam jakies uklady (z ciekawosci a nie z tego ze jstem jakis elektro-elektronikiem) wydaje mi sie ze nie znam takich "pestek" z czarnymi "kapeluszami"

Na tym obrazku sa to chyba koncowki mocy?! + obok drugie 2.
    Czy da sie je jakos sprawdzic czy sa dobre? ew. gdzie kupic takie sam wymienie, czy to jest nonsens? Strzalka jest tez pokazane to gdzie sie "przyfajczylo| chyba cos

Czy ktos sie spotkal z takim czyms w tym wzmacniaczu? Wie moze co mu dolega? Co sprawdzic? Ew. Co wymienic?

Nie jestem elektrykiem, nie znam sie na takich rzeczach super, ale lubie takie roboty lutownica, miernik itd :D

prosze o pomoc
    dzieki

Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 3903891
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Bardzo odradzam zabawę w naprawianie końcówek mocy, ze względu na późniejsze koszty. Na pewno ktoś w Kielcach naprawi ci to za przystępną cenę.
  • REKLAMA
  • #3 3905136
    blantozaur
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    Te pestki to kondensatorki ceramiczne. Zwarcie jeśli było to wygląda na między sondą zab. termicznego a diodami lub tr. kluczującymi.

Aby wykluczyć tr. końcowe podmień je z sąsiednim kanałem gdzie wszystko jest ok.

Jeśli to nie tr. to powymieniaj kondensatorki.
  • #4 3909621
    4rsh3niq
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    te kondensatorki ceramiczne jednak nie sa spalone bo normalnie produkują je z takimi czarnymi "czapkami" wiec to nie okopcone od gory.

22pF

[_P_]
REKLAMA