logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumna z 1 czy 2 głośnikami 15 600W - która głośniejsza i o większym zasięgu?

Beyma100 20 Maj 2007 20:33 2169 13
REKLAMA
  • #1 3904372
    Beyma100
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam moje pytanie brzmi tak która kolumna by zagrała głośniej
    A: 1 głośnik szerokopasmowy 15cali np 600w
    B: 2 głośniki 15calowe kolumna szerokopasmowa 600w
    która kolumna zagra głośniej i bęndzie miała większy zasiek słyszalności ?]??????????

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3904436
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    Napisz. Nam więcej danych gdzie co jak. Jakie napędy sale gdzie ma grać co ma grać, jakie to głośniki itd.
  • #3 3904463
    Beyma100
    Poziom 10  
    mi chodzi tylko na przykładzie żebym wiedział co i jak napęndzał by to ten sam wzmacniacz i parametry głośników są takie same identyczne tylko ze A to 1 głośnik a B to 2 głośniki

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3904558
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    to zależy od sytuacji gdzie ma grać. musisz nam podać te dane. Co wymieniłem je wyzej
  • #5 3904617
    Beyma100
    Poziom 10  
    np maja grac na dworku i w domu

Dodano po 5 [minuty]:

A jak i B maja np po 100db szerokopasmowe ??
  • Pomocny post
    #6 3904808
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    jak szeregowo to głosniki będą grały ciszej przy tym samym napieciu ze wzmacniacza, impedancja bedzie większa.

Układ jest prosty w uproszczeniu jest tak.

Masz głośnik 1W 8Om który ma 100dB z jednego Wata
    i wzmacniacz 4 Omowy. Masz miernik i głośnikowi dajesz 1W wiec głośnik ma 100dB 1 metr przed membraną.

Jesli do tego głośnika dasz głośnik szeregowo oczywiście w fazie to kolumna będzie zasilana mocą około 0,75W (spadek na skutek wzrostu oporu) I wychodzi, że dwa głośniki grają podobnie do jednego. Jesli jednak podniesiesz moc do 1W podkręcając Volume, wówczas przed oboma głośnikami masz około 103dB. Czyli jestes do przodu o te 3 dB

Jesli łączysz glośniki równolegle wówczas w momencie podłączania do wzmacniacza moc z 1W skacze na około 1,5W i uzyskujesz kosztem tego kilka decybeli, no i 3 dB w zwiazku z tym że głosników jest 2x wiecej i masz głośniej. Jesli teraz zmniejszysz moc za pomocą Volume do 1W uzyskujesz głośniej o 3dB no i oczywiście będzie podobnie.

Wszystko teoria, trzeba wziaść pod uwage tez to ze dwa glośniki mają 2x większe membrany no i, że dizała coś takiego jak interferencja podbijanie w rogach pokoju itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 3909972
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Być może zbyt nisko oceniliście poziom wiedzy autora. Ciekawi mnie ten temat, mianowicie, co zagra lepiej, kolumna A z jednym głośnikiem czy kolumna B z dwoma głośnikami. Impedancja wypadkowa obu tych kolumn jest identyczna, parametry głośników (skuteczność, qts itp) oraz powierzchnia czynna membrany (membran) obu kolumn też jest taka sama.
    Co wobec tego się bardziej opłaca, zrobić kolumnę z jednym dużym głośnikiem basowym czy kilkoma mniejszymi (chodzi o akustykę, nie finanse).
  • REKLAMA
  • #8 3923210
    Beyma100
    Poziom 10  
    MacGyver 7 i oto mi chodzi :)
  • #9 3925893
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    Zacznijmy od tego,że kolumna z definicji musi posiadać conajmniej dwa (takie same głośniki)
    Pytanie powinno więc brzmieć co lepiej zagra, jeden głośnik w obudowie czy kolumna.
    Ja stawiałbym na jeden głośnik ze względu na lepiej (nie mylić z głośniej) W przypadku kolumny zaszłyby interferencje (nakładanie się fal z poszczególnych głośników) poziom hałasu byłby więc zróżnicowany w zależności od tego w jakiej jesteś pozycji w stosunku do głośników. Oczywiście nie mówie o całym przenoszonym paśmie a o urywkach o zakresach raczej trudnych do przewidzenia.
  • #10 4048092
    miszal
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    własnie też mnie to zastanawia, czy lepiej dac niskotonowiec i wysoko,czy lepiej niskotonowiec + niskotonowiec + wysokotonowiec.
    np. kolumna potrzebna na małe impresski i do głośnego słuchania w domu
    i czy moga byc dwa inne niskotonowce w jednym pudle...??
  • #11 4050755
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Przyjmuje się że dwa przetworniki grają dwa razy głośniej w stosunku do jednego - zysk +3 decybele ale zależy to też od ich połączenia czyli dwa 4 Ω w szeregu zagrają jak jeden 4 Ω - obciążenie wzmaka zwiększa się dwukrotnie i tracisz moc którą miał wnieść drugi przetwornik. Dwa 4Ω w szeregu zagrają 2x głośniej od jednego ale w wersji 8 Ω.
    Zupełnie inaczej wygląda sprawa w połączeniu równoległym bo dwa zawsze zagrają o 3 db głośniej od jednego a poza tym zmniejsza się o połowę impedancja, co pozwala jeszcze ze wzmaka pocisnąć dodatkowe 3 db - czyli zyskujesz + 6 db (dla całego zestawu) dwóch równoległych w stosunku do jednego - czyli duuuuużo głośniej.
    Dwa różne niskotonowce mogą być w jednej kolumnie ale muszą być w osobnych komorach i tak w ogóle to po co? Efekt może być bardzo nieciekawy. Lepiej omijać takie rozwiązanie bo niepotrzebnie komplikuje kolumnę.
  • #12 4050899
    miszal
    Poziom 19  
    Arkadyo aha wielkie dzięki :)
    wiele mi to wyjaśniło i decyduje - robie 3 drożne kolumny jednak :)
    pozdro dla wszystkich!!

Dodano po 18 [sekundy]:

Arkadyo aha wielkie dzięki :)
    wiele mi to wyjaśniło i decyduje - robie 3 drożne kolumny jednak :)
    pozdro dla wszystkich!!
  • #13 4050914
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    3 drożna konstrukcja to już spory wydatek, jasne że mniej kompromisowa niż 2 way ale jak masz robić coś niskobudżetowego to lepiej dwa way.
  • REKLAMA
  • #14 4066650
    miszal
    Poziom 19  
    Arkadyo mi zależy na głośności bardziej :)
    bo przyznam od mojego sluchania poszlo juz z 4 pary kolumn ;)
    jakies mocne potrzebuje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania kolumn z jednym głośnikiem szerokopasmowym 15-calowym o mocy 600W oraz kolumny z dwoma takimi głośnikami o tej samej mocy. Kluczowym zagadnieniem jest, która konfiguracja zagra głośniej i zapewni większy zasięg słyszalności. Wskazano, że dwa głośniki mogą dać wzrost głośności o około 3 dB względem jednego, co wynika ze zwiększonej powierzchni membran i sposobu ich połączenia (szeregowe lub równoległe). Połączenie równoległe obniża impedancję, co pozwala wzmacniaczowi dostarczyć większą moc, skutkując nawet do 6 dB wzrostem głośności w porównaniu do pojedynczego głośnika. Jednakże połączenie szeregowe zwiększa impedancję i może obniżyć moc dostarczaną do głośników, co skutkuje mniejszym wzrostem głośności. W dyskusji poruszono także kwestie interferencji fal dźwiękowych w kolumnach wielogłośnikowych, które mogą powodować nierównomierne rozprzestrzenianie dźwięku. Zwrócono uwagę, że dwa różne niskotonowce w jednej obudowie powinny być umieszczone w osobnych komorach, aby uniknąć negatywnych efektów akustycznych. W kontekście zastosowań domowych i plenerowych podkreślono, że wybór między jednym a dwoma głośnikami zależy od warunków akustycznych i wymagań dotyczących głośności oraz jakości dźwięku. Ostatecznie, dla lepszej jakości i mocy dźwięku rekomendowano konstrukcje wielodrożne, np. 3-drożne kolumny, choć są one droższe i bardziej skomplikowane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA