logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grudig ST63 - zanikanie koloru i zakłócenia obrazu, co robić?

trawqu 21 Maj 2007 19:37 1014 6
REKLAMA
  • #1 3907343
    trawqu
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Witam .
    Telewizor jak w temacie. Zanika kolor .Wymiana trymera i regulacje nic nie dają .Ponadto połowa obrazu (prawa trona jest zaśmicona dropami).
    Moduł dekodera bardzo reaguje nawet na zbliżenie ręki ,kolor pojawiasię i znika.
    Czy ktoś miał podobny objaw,?
    Czekam na pomoc.
    P.S Opcja szykaj coś nie działa.
  • REKLAMA
  • #2 3907931
    trzy8
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Miałem kiedyś podobny problem ,
    pomogło załadowanie danych awaryjnych ,(lub fabrycznych )
    przyciśnięcie P- i jednoczesne włączenie przyciskiem sieciowym.
  • REKLAMA
  • #3 3907997
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 868
    Intryguje mnie ta zaśmiecona prawa strona. Czy trafopowielacz ma wyciągany przewód do anody? Jeśli tak to iskrzenie moze powodować ten lub podobne objawy. Zastrzegam się że nie kojarzę dokładnie modelu ani chassis. Porada napisana z praktyki zawodowej.
  • REKLAMA
  • #4 3908514
    Jarok
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam.
    Ostatnio miałem taki od znajomego, i przy trafopowielaczu przewód od anody się wysunął... i Jak napisał zdzich42, usterka była podobna, dobrze wsadzić i zabezpieczyć zawleczką.
    Pozdrawiam.
  • #5 3908760
    trawqu
    Poziom 14  
    Witam
    Wielkie dzięki Panowie za podpowiedzi.
    Będę dzisiaj próbował waszych rad.
    Co do śmieci na ekranie to tak jak piszecie problem chyba jest od trafa .
    Pozdrawiam
  • #6 3910663
    trawqu
    Poziom 14  
    witam.
    Posprawdzałem co pisaliście.Nic nie pomogło.Dodam że trafo ma jednak delikatne przebicie.Na koniec telewizor zgasł i już się nie uruchomił.
    Skończyły mi się pomysły.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3913351
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 868
    Szkoda że o tych lekkich przebiciach nie napisałeś w pierwszym poście. No cóż, skoro lekkie przebicia doprowadziły do kompletnego unieruchomienia, mnie też kończą się pomysły...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Grundig ST63 wykazuje zanikanie koloru oraz zakłócenia obrazu, szczególnie na prawej stronie ekranu, gdzie pojawiają się "dropy". Wymiana trymera i regulacje nie przyniosły efektu. Problem może być związany z trafopowielaczem – luźny lub wysunięty przewód do anody powoduje iskrzenie i zakłócenia obrazu. Zalecane jest sprawdzenie i zabezpieczenie przewodu anody zawleczką. W przypadku omawianego egzemplarza trafo miało delikatne przebicie, które ostatecznie doprowadziło do całkowitego unieruchomienia telewizora. Próba załadowania danych awaryjnych (fabrycznych) poprzez przytrzymanie P- i włączenie zasilania nie rozwiązała problemu. Występujące usterki wskazują na konieczność wymiany lub naprawy trafopowielacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA